Brev till chefen på alla hjärtans dag

Hej kära chef! Din medarbetare här, på mitt allra mest romantiska humör dessutom.

"Det är ju alla hjärtans dag idag och jag vill gärna lätta på mitt hjärta en smula."

Foto: Getty Images

Det är ju alla hjärtans dag idag och jag vill gärna lätta på mitt hjärta en smula. För vår skull, vår relation och det vi ska uppleva och prestera tillsammans. Och att vi ska må bra längs vägen såklart.

Vi har onekligen haft några tuffa år bakom oss, plötsligt dök det upp en pandemi som ställde till det på alla möjliga sätt, kanske en orimligt hög arbetsbelastning, sen när vi trodde att allt var på väg på rätt håll bröt ett fasansfullt krig ut och nu blåser det dessutom tuffa ekonomiska vindar som också berör oss alla. Jag tror vi alla behöver lite mer kärlek, både du och jag.

Så därför, här får du mina ofiltrerade ord i form av tretton tips där jag tror att vi både kan göra det enklare, roligare och bättre. Tillsammans.

1. Var tydlig med vad vi ska uppnå, oavsett om det gäller ekonomi, kvalité, volymer, index eller kundnöjdhet. Låt oss sen tillsammans staka ut vägen till framgång, så det också är tydligt vad vi ska göra för att bli framgångsrika. Tydliga mål och prioriteringar i fokus tack. Att famla i mörkret är vare sig motiverande, lustfyllt eller utvecklande. Slutresultatet är ju faktisk bara en konsekvens av våra samlade beteenden i organisationen.

2.Tro mig, jag vill göra ett fantastiskt bra jobb och skapa finfina resultat. En av dina viktigaste arbetsuppgifter är att skapa bra förutsättningar för mig att göra det. Om det går bra för mig, går det bra för dig, för våra kunder och vår organisation. Jag kan få dig att framstå som riktigt jäkla driven och duktig. Bra va?

3.Ge mig ansvar så tar jag ansvar. Jag vill väldigt mer än du tror. Sen tycker jag kanske inte alltid ditt sätt är det rätta. Men låt oss diskutera, bjud in mig i din värld så ska jag visa dig min. Tillsammans kan vi åstadkomma otroligt mycket mer.

4.Jag vill inte bli utsatt för förändring, jag vill vara med och förändra. Jag kommer att ifrågasätta dig, dina beslut och förändringsinitiativ. Jag kommer nog vara riktigt jäkla jobbig ibland. Förlåt på förhand. Det är inte för att jag är gammal, rädd, trött och inte ser helheten som du kanske tror. Det är för att jag vill att det ska fungera och bli så bra som möjligt. För både dig, mig, våra kunder och vår organisation.

Lägg tid på att förklara och få mig att förstå och tycka till, så ska du se att jag är med på tåget fortare än du hinner säga ”förändringsmotstånd”.

5.Var genuint intresserad av mig, mina åsikter & idéer, slitet jag gör, vad jag kan och vad jag vill uppnå. Och då menar jag genuint intresserad. Lyssna. På riktigt. Ok?

6.Jag är inte korkad, långt ifrån. Var ärlig mot mig. Jag genomskådar snabbt om du inte är sanningsenlig. Då tappar jag både förtroende och motivation. Och det är ju dumt.

7.Detaljstyr mig inte för mycket, såvida jag inte tydligt behöver eller ber om det. Var tydlig med hur ramarna ser ut där jag själv får fatta mina beslut och var tydlig med varför ramarna går just där. Du ska leda, involvera och motivera mig på vår väg mot de uppsatta målen. Deal?

8.Möten är kul och utvecklande. Låt oss diskutera hur de går för oss, vad våra kunder (interna såväl som externa) tycker om det vi gör och hur vi kan göra saker bättre. Inte bara stirra oss blinda på något slutresultat.

9.Glöm inte bort uppmuntran, uppföljning och återkoppling, självklart på de tydliga mål (som både handlar om vad vi ska uppnå och hur vi ska ta oss dit) som vi kommit överens om. Både för mig och gruppen. Vi är alla olika, ta dig tid att lära känna och förstå oss. Så att vi också lär känna dig. Då kommer du att ha det mycket lättare att leda oss mot ett bättre välmående, förbättrad prestation och ett finfint resultat.

10.Om jag gör något bra. Berätta det för mig, kanske till och med inför andra. Om du tycker att gör något dåligt. Berätta och diskutera det med mig. Bara mig. Så ska du se att vi löser det på nåt fiffigt sätt.

11.Jag vill utvecklas och bli bättre på det jag gör. Hjälp, skapa förutsättningar och stötta mig i det arbetet. Det kommer att gynna oss båda på både kort och lång sikt. Och vår avdelning. Och våra kunder. Och vår organisation.

Jag är på din sida. På vår organisations sida. På hedersord. Inte ett enda korsat finger bakom ryggen.

Om författaren till ”Ett kärleksbrev till chefer och ledningsgrupper”

Johan Book är medgrundare till företaget ”HejEngagemang!” och har en tydlig mission. Att omvandla modern arbetspsykologiforskning till konkret verkstad i arbetslivet. Hans dröm är ett Sverige där man går till arbetet för att man vill, inte för att man måste.

Läs mer HÄR

12.Vissa saker kan jag bättre än dig. Du behöver inte ha svar på allt. Ibland vill jag bara att du lyssnar på mig. Punkt. Slut.

13.Vill du att jag ska brinna för något lika mycket som du? Involvera mig i ett tidigt stadium, lyssna på mig och mina arbetskamrater. Vi förstår att ”vad” ibland ligger fast men låt oss vara med på resan ”hur”. Låt oss vara med och forma framtiden för vårt arbete, tillsammans kan vi göra något riktigt jäkla bra.

Stort lycka till, ser fram emot ditt svar!

/Din kära medarbetare

Johan Book

Läs även

Annons