”Varför måste vi vd-säkra tekniken?”

Släpp taget om mantrat "det var bättre förr" och lär dig att gilla digitala möten, uppmanar föreläsaren och författaren Göran Adlén.

Foto: Knut Koivisto

Vi har kommit en bit in i paneldiskussionen där jag och ett antal personer pratar om framtida möten, då en kvinna från ett teknikbolag säger att de ”försökt vd-säkra tekniken så mycket de bara kan”. Blixtsnabbt kom följdfrågan från moderatorn; vad menade hon?

”Jo, vi måste förenkla så mycket det bara går”, svarade hon.

Var det elakt sagt? Sarkastiskt? Nej, hon utvecklade problemet med att alltför många inte lärt sig de möjligheter som finns i digitala möten. Man har gjort ett taskigt första försök och så har det inte fungerat. Slutsatsen har blivit att det är teknikens fel och så har man bara bestämt sig, som ett litet barn som misslyckas första gången de provar något och sedan går och tjurar.

Läs också: Göran Adlén: dina anställda behöver sova bättre och älska mer

Kan det verkligen vara så att vi håller på att slarva bort fantastiska möjligheter därför att vi inte orkar lära oss tekniken? Att vi tänker resa runt i Sverige och i världen för att hålla  meningslösa entimmes-möten även fortsättningsvis? Att vi planerar att förlora massor av värdefull tid som kan användas till annat? Hemska tanke.

Vi kan inte säga nej till att utveckla våra verksamheter på grund av lättja och en förhoppning att allt ska vara som för

Göran Adlén

Det vi ser nu är inte det som vi kommer att se framöver, det är en sak som är säker. Nu vallfärdar alla till kontoren igen och det är såååå fantastiskt att mötas. Alla tycker att alla kollegor är världens bästa och måndagsmötena är så fyllda av energi att det räcker för en hel vecka. Men så kommer det inte vara länge till. Jag lovar. Vi romantiserar hur det har varit. Det är en kort smekmånad just nu.

Vi kan inte säga nej till att utveckla våra verksamheter på grund av lättja och en förhoppning att allt ska vara som förr. Det var inte bättre förr. Det vara bara förr.

Läs också: ”Blir 2022 året vi slutar med arkeologi ?”

Du börjar kanske förstå att jag älskar teknik. Om du inte förstått det så kan jag berätta att det gör jag. Jag älskar när jag får gå in i min hemmastudio, slå på kamerorna, lamporna och ha en digital föreläsning eller bara ha ett möte. Jag tycker det blir så mycket bättre. Mer engagemang. Bättre fokus. Och plötsligt får de som aldrig säger något på ett möte chansen att komma till tals. I tjugotvå år har jag föreläst på heltid och haft över fyratusen föreläsningar. Jag har aldrig haft mer delaktighet i mina föreläsningar än under pandemin. Men jag kan tekniken. Jag har övat. Jag har inte haft som mantra att ”det var bättre förr” eller ”snart är det normalt igen”. Det finns bättre sätt att mötas om vi bara orkar lära oss. Så orka lära dig. Fall inte för lättjans makt. Och säg absolut inte ”jag är för gammal för det här”. För det är du inte!

Göran Adlén är en av Sveriges mest prisbelönta föreläsare. Han har skrivit åtta böcker och i tjugo år levererat trend- och omvärldsrapporter. Han har en brinnande passion för skapa organisationer som vågar tänka nytt och hans ledord är våga, älska, spring.

Läs även

Annons