Göran Adlén: dina anställda behöver sova bättre och älska mer

Sömnstörningar och intimitet är kanske inget ni pratar om i ledningsgruppen? Det borde ni, menar föreläsaren och författaren Göran Adlén

Foto: Knut Koivisto

Kommer du ihåg Maslows behovshierarki som du lärde dig i skolan? Vad som fanns längst ner på basen, innan någon gjorde en extra bas där det stod ett batteri? Jo, de fysiologiska behoven. Behoven som vi blivit allt sämre på att tillfredsställa. Däremot är vi fantastiska på att ta selfies. Alltså det som fanns högst upp i pyramiden – självförverkligande.

Idag så sover vi sämre, älskar mindre, äter sämre och blir allt sämre på att andas. Något som tidigare var självklart är det inte längre. Vi måste ladda ner andningsappar, gå på andningsutbildningar och på New York Times bestsellerlista låg nyligen en bok om andning. Visserligen en helt fantastisk bok som heter ”Det perfekta andetaget”, men ändå.

Olika undersökningar visar också att vi sover sämre, 30-40 procent av västvärldens befolkning lider av sömnstörningar och så älskar vi mindre. År efter år går det stadigt neråt. Kanske inget ni pratar om i ledningsgruppen, fast ni borde göra det.

Kanske tänker du att det väl inte spelar någon roll hur mycket dina anställda älskar, om de sover för lite, andas och äter fel. Men notera hur den metabola pandemin breder ut sig som en farsot, bara i USA räknar man med att 90 miljoner människor lider av prediabetes och av dessa kommer cirka trettio procent utveckla diabetes 2. Liknande siffror ses i stora delar av västvärlden. Allt detta påverkar din organisations resultat. Det är ju dina medarbetare som mår sämre både fysiskt och psykiskt. Medan dina maskiner blir bättre, mobilerna blir bättre, allt blir bättre. Men arbetskraften mår allt sämre.

Du kanske till och med ska belöna med en extra semestervecka för alla som lyckas komma upp i 200 träningspass under ett år - genomförda på arbetstid?

Göran Adlén

Vad måste du göra åt detta då? Jo, börja ta de här varningssignalerna på allvar. Vad hade du gjort om en maskin plötsligt börjat producera sämre eller om nätverksuppkopplingen kraftigt hade försämrats? Du hade åtgärdat det. Vad ska du göra när personalen mår sämre? Åtgärda det såklart.

Börja med att ge verktyg till förbättring och ge incitament för att personalen ska må bättre. Varför inte låta alla träna på arbetstid? Du kanske till och med ska belöna med en extra semestervecka för alla som lyckas komma upp i 200 träningspass under ett år – genomförda på arbetstid?

Galet tycker en del. Att förstå allvaret säger jag. Med en hälsosammare arbetskraft blir resultaten bättre, irritationer mindre och företagskulturen stärks.

Enkelt eller hur? Börja redan idag dela ut redskap som ska få din personal att sova och äta lite bättre, träna lite mer, ja helt enkelt må lite bättre. Visst är de värda det? Och visst är din organisation värd att ha de anställda som mår bäst och presterar bäst? Maslow var nog inte så dum ändå som placerade de fysiologiska behoven som bas och fundament.

Göran Adlén är en av Sveriges mest prisbelönta föreläsare. Han har skrivit åtta böcker och i tjugo år levererat trend- och omvärldsrapporter. Han har en brinnande passion för skapa organisationer som vågar tänka nytt och hans ledord är våga, älska, spring.

Läs även

Annons