Hon chefade från tåg genom Europa

Hållbarhetschef Emma Danielsson på Sweco nyttjade kombinationen distansarbete och Europas järnvägar - och drog till Armenien.

Emma Danielsson, hållbarhetschef på Swecos division för energi och industri

Foto: privat

När Emma Danielsson, hållbarhetschef på Swecos division för energi och industri, ville hälsa på en vän och arbetskollega i Armenien flyttade hon helt enkelt sitt kontor till Europas järnvägar.

Det blev en oförglömlig upplevelse med teamsmöten på hotell, långa stunder på trottoarcaféer i sällskap med datorn och många nya bekantskaper.

– Alla som får distansarbeta kan ju faktiskt lika gärna jobba på tåg, konstaterar hon.

Emma Danielssons miljöengagemang är starkt och hon hade inte flugit på tre år när tankarna på att resa till Armenien dök upp.

– Det var tåget som gällde, och då passade jag på att göra resan till en upplevelse, säger hon.

Emma betalade och bokade resan själv, men hennes arbetsgivare Sweco lät henne jobba som vanligt under restiden. På vägen till Jerevan i Armenien besökte hon Bukarest, Istanbul och Tsiblisi och på vägen hem bland annat Ankara, Sofia och Zagreb. Emma är en ganska van tågluffare och bokade det mesta själv.

– Men jag fick hjälp med resorna i Turkiet av en turkisk resebyrå, för där måste man hänga på låset på natten för att få loss biljetterna, säger hon.

Det jobbigaste var när jag hade ett möte på en sträcka som visade sig vara bergig, det var visst 41 långa tunnlar på vägen.

Emma Danielsson

Att jobba med skrivjobb var inget problem, det tog en vecka ner till Armenien och en vecka tillbaka inklusive stopp med övernattningar, så tågresan gav stor möjlighet till fokustid. Men även telefonsamtal och möten fungerade bra. När Emma Danielsson åkte hade hon några dagar kvar av ett projekt där hon höll i ett möte varje dag.

– Jag höll de sista mötena från Köpenhamn, Wien och Bukarest på olika caféer och i parker, säger hon.

Oftast gick det hur bra som helst att surfa på tåget, särskilt inom EU där hon hade gratis wifi, och hon bokade in de flesta videomöten på hotell för att vara säker på att ha internet. Men några gånger var det lite svårare med uppkopplingen.

– Det jobbigaste var när jag hade ett möte på en sträcka som visade sig vara bergig, det var visst 41 långa tunnlar på vägen. Då bad jag om ursäkt till mina kollegor som var med på mötet, jag var ju bara närvarande halva mötet. Detta var ju extremt, men de flesta möten hade jag på tider när jag inte rörde på mig, för att inte riskera dålig uppkoppling, säger hon.

Kollegor som hon pratade med under resan tyckte det var spännande att hon var utomlands.

– De tyckte det var roligt att höra var jag befann mig, även om jag tror de flesta antog att jag tagit flyget till det land jag var i just då, säger hon.

Väl på plats hos kollegan passade Emma på att jobba när hennes kollega jobbade och turista när han var ledig.

Men totalt sett var det ingen riktig ordning på arbetstiderna under resan.

– Jag jobbade på helgdagar om det passade bättre. När jag ville vara ledig var jag ledig. Jag hade vissa deadlines att hålla mig till, säger hon.

Något av det roligaste med resan var alla människor Emma träffade eftersom hon bokade in sig i kupéer med andra resenärer.

– Mitt roligaste minne är när jag och min kupékompis snackade in oss i en annan kupé och tog med oss människor från en tredje kupé. Där satt vi sedan – fem nationaliteter – och planerade nya resor och drack konduktörens hemgjorda vin, säger hon.

När Emma åkte på sin resa var det mest för att hon ville resa, men slippa flyga, men hon märkte när hon kom hem igen att många blir inspirerande av hennes äventyr, som hon berättat om på sitt instagramkonto @kungenavlaspalmas.

– Det visar ju på vilka möjligheter som finns, att man inte behöver känna sig låst, även om man undviker att flyga. Och man får uppleva så mycket mer på det här sättet. Kan man jobba delvis går det ju inte åt mer ledighet, det blir bara bonus, säger hon.

En nackdel med att resan tog så lång tid var att vara borta extra länge från familjen. Men barnen hade det mysigt med sin pappa under tiden. Och när Emma Danielsson i sommar kliver på tåget igen kommer de allihop följa med.

– Jag sitter just och planerar en sommarresa med tåg till Italien, Slovenien och Östterrike, Prag och Tyskland, säger hon.

Nu vill alla ha en hållbarhetschef

 

Läs även

Annons