När är det som roligast – och jobbigast – att vara chef?

Vi frågade vår chefspanel om skratt och tårar på jobbet.

1
.

Rozita Dadras

HR-direktör på Tre

Som roligast är det när man kan ge medarbetare möjlighet att växa. Och när man jobbar tillsammans länge är det fint att se människor utvecklas, både personligt och professionellt.

För mig har det alltid varit viktigt med mångfald. Jag har själv en bakgrund från sälj och systemutveckling, så jag vet att det kan bli bra med en annan bakgrund än den klassiska HR-utbildningen när man skapar ett HR-team. Jag älskar att skapa team där medarbetarna har olika bakgrunder av den enkla anledningen att det ofta blir väldigt bra!

Jag har varit i tech-branschen i nästan 20 år och när man jobbar i en så dynamisk bransch som denna är det kul att ge medarbetarna stöd att bemästra detta, att tillsammans anpassa sig till nya tekniker och arbetssätt. Det är spännande!

Mer långsiktigt är det så klart roligt att vara med och skapa en företagskultur präglad av förändringsvilja och innovation.

Att driva förändring i en organisation, oavsett bransch, kan vara utmanande. Speciellt när gamla vanor och arbetssätt hindrar oss från att utvecklas och växa. Att möta det här motståndet kan vara jobbigt, men det är ju också en möjlighet till positiv förändring!

Sedan är ju jag i en dynamisk bransch där våra ledare ständigt ställs inför utmaningar. Att navigera i detta kan kännas överväldigande. Men istället för att sträva efter superhjälteliknande prestationer handlar framgångsrikt ledarskap om att ta hand om sig själv och skapa en stabil grund för att kunna leda effektivt. Genom att prioritera sitt eget välmående, bygga styrka inifrån och ha en positiv approach kan alla ledare navigera i den komplexa värld vi lever i och inspirera sina team till framgång. Ledarskap handlar inte om att vara perfekt. Det handlar om att göra rätt saker, även när det är svårt!

2
.

Hanna Eriksson

People and Culture Manager TB-Group

Jag vet, man kan inte vara omtyckt av alla, hela tiden – trots det tycker jag nog att den jobbigaste känslan är att ibland behöva lämna folk missnöjda. Det blir lätt så att man vill lösa alla problem och tar på sig mer än man bör.

Vi är ett ungt företag, i princip alla som jobbar här är unga, och kanske är det så att man har större behov av att vara omtyckt när man är ung?

Det faktum att alla här känner varandra och umgås privat kan också göra det svårt då man ibland måste möta medarbetare i en helt annan, mycket tuffare, roll. Då gäller det att ta på sig rollen som HR-Hanna och kunna skilja på sak och person.

Men det faktum att alla känner varandra här gör ju framför allt att det här är en mycket rolig arbetsplats. Vi är alla i ett skede i livet där man utvecklas mycket och det är fantastiskt roligt att se hur andra växer och utvecklas. Vi följer varandra och delar viktiga skeden i livet med varandra. Det är fint!

Min roll fanns inte när jag kom in i företaget så jag har fått bygga själv. Det har varit mycket roligt och jag tycker att vi har skapat en öppen kultur där folk vågar komma och be om hjälp om det behövs. Det känns som om vi går framåt tillsammans! När vi har kämpiga dagar finns det en öppenhet och en flexibilitet i hur vi ser på arbetet och privat. Mår vi bra presterar vi bra och vi måste hitta en balans.

Jag ska erkänna att jag ofta gått på magkänsla när jag byggt vår People & Culture-funktion. En magkänsla som grundar sig i min filosofi om hur man får människor att trivas och blomstra på en arbetsplats. Jag tycker att vi får kvitto på att det fungerar hela tiden.

(Redaktionens tillägg: Hanna Eriksson utsågs till Årets HR-personlighet av Great Place To Work 2024.)

3
.

Elin Toft

koncern-vd Castra

Jobbigast är det när jag känner mig otillräcklig. Oftast handlar det om tidsbrist. Det är en otroligt jobbig känsla när det känns som om man inte hinner se medarbetarna, man liksom springer förbi folk i korridoren.

När det blir så brukar jag försöka stanna upp och gå igenom kalendern. Vad håller jag egentligen på med om dagarna. Gör jag rätt saker? Det slutar alltid med att jag kan ta bort saker.

Sedan är det så klart jobbigt när man tvingas ta beslut som man vet kommer att gynna oss på lång sikt, men som är tuffa just nu. Jag hoppas ändå – och tror – att medarbetarna har tillit till mig. De vet att besluten jag tar är bra för oss på sikt – även om det kan kännas negativt här och nu.

Fast oftast är det ju roligt på jobbet! Vi jobbar mycket med medarbetarengagemang och att alla ska ha roligt på jobbet. Det är en fantastisk känsla att få se medarbetarna utvecklas och bygga bolaget tillsammans – det tänker jag ofta på.

Vi är också så himla bra på att skapa saker tillsammans. Jag funderar på något, pratar med min ledningsgrupp, vi pratar vidare med vårt advisory board, vi drar ihop konsulter från hela Sverige till en stor workshop…

Det liksom bubblar när vi är som bäst och kommer ut så mycket spännande saker! Det som börjar som en liten tanke hos mig växer och blir något fantastiskt när så många andra också engagerar sig.

En annan sak jag verkligen gillar är att coacha människor till att våga saker de tror att de inte vågar. Det är bästa dagen på jobbet när det blir så!

(Redaktionens tillägg: IT-bolaget Castra utsågs till Sveriges bästa stora arbetsplats av Great Place to Work 2024)

Läs även

Annons