Vad gör jag när jag inte har arbetsgivarens förtroende?

När man som chef får veta att man inte har arbetsgivaren förtroende, vad ska man göra då? Chefstidningen frågar chefsförhandlare Helena Nicklasson.

Helena Nicklasson, chefsförhandlare på Svensk Chefsförening/Akademikerförbundet SSR.

Foto: privat

– Vi får många frågor om det här nu. Det är pressat ute på arbetsmarknaden, både chefer och personal är slitna efter pandemin. Det tycks skapa konflikter och missnöje, säger Helena Nicklasson, chefsförhandlare på Svensk Chefsförening/Akademikerförbundet SSR.

Bristande förtroende från arbetsgivarens sida är ju inte sakligt skäl för uppsägning, men i realiteten är det i princip omöjligt att fortsätta som chef om man inte har stöd från arbetsgivaren.

Är du vd, eller har annan hög chefsbefattning, kan du ha ett sk vd-avtal som reglerar hur en sådan här situation ska hanteras.

Har du ett tidsbegränsat chefsförordnande brukar det också finnas klausuler om hur ett chefsuppdrag ska avslutas i förtid, till exempel om förtroende saknas från arbetsgivarens sida.

– Men har du inga avtal där en sådan här situation nämns tycker jag att du ska göra så här; först ta reda på vad missnöjet beror på. Handlar det kanske om ett missförstånd? Kanske går det att rätta till? Eller finns det oklara förväntningar som ni kan reda ut?

Vanligtvis får du med dig några månaders lön men mitt råd är att inte nöja dig med enbart en påse pengar.

Helena Nicklasson

I ärlighetens namn är det ofta svårt att reda ut. Har det gått så här långt har man nog nått vägs ände. Många gånger är det bättre att i det här läget gå skilda vägar, en ”civiliserad skilsmässa”.

– Men säg inte upp dig rakt upp och ner. Ta hjälp av ditt fackförbund att få till en bra överenskommelse om att avsluta anställningen.

Vanligtvis får du med dig ett antal månadslöner men mitt råd är att inte nöja dig med enbart en påse pengar. Se i stället till att du får omställningsstöd, det vill säga hjälp att göra en karriärväxling och komma vidare.

– Jag har coachat många chefer i den här situationen och vet att med rätt stöd kommer du vidare, du hittar ett nytt jobb. Att det inte fungerar på den här arbetsplatsen kan beror på många olika saker. Din ledarstil kanske inte fungerar här, arbetsgivaren har kanske inte varit tydligt med sina förväntningar, personalen kanske har fått fel bild av vad de kan förvänta sig av dig. Med ett bra coachprogram kommer du vidare! Just nu är dessutom arbetsmarknaden för chefer god.

Och kontakta ditt fackförbund innan du skriver på nästa anställningsavtal så att du får bästa möjliga avtal i ryggen från start.

Läs även

Annons