Hur håller du motivationen uppe?

Chefer är ofta bra på att engagera och motivera andra, men hur underhåller man de egna energinivåerna?

1
.

Anna Blank

vd och grundare Property Passion

När jag tänker efter har det varit olika saker som gett mig energi och motivation under mitt yrkesliv. När jag jobbade som kommunikatör var det att jaga deadlines. Jag fick en kick varje gång vi tog en deadline. Sedan jagade jag affärer ett tag, vilket ju är en väldigt bra sak att bli lycklig av om man är projektledare. Idag känner jag nog att det mest motiverande är att se andra människor växa och utvecklas. Jag samlar på historier om medarbetare som vågar starta eget, köper sin första bostadsrätt eller briljerar inför en kund. Tänk att det är mitt företag som ger dem möjlighet att få göra det här! Hade inte jag startat Property passion hade inte det här hänt!

Annars är det nog så att om jag mår bra i övrigt, så känner jag mig motiverad och engagerad. Därför håller jag hårt på tränings- och kostrutiner, och jag har min online-PT i mobilen. Dessutom är jag bra på att sova (en framgångsfaktor) och har lätt för att säga nej till saker jag inte vill göra.

Jag är också bra på att inte gräva ner mig för djupt vid motgångar. Jag kommer från en släkt av obotliga optimister, i princip allt rinner av mig, jag ältar verkligen inte saker.

Jag försöker också coacha mina medarbetare till att inte älta. Har man fastnat i något som gått fel handlar det nästan alltid om oro för vad en eller annan person tycker eller tänker. Vad spelar det för roll? Varför ska vi bry oss om vad den här personen tycker? Nu lär vi oss något av det som gick fel och sen går vi vidare.

2
.

Pascal Tshibanda

kommunikationsdirektör, Botkyrka kommun

Jag ser till att ha platser i mitt liv som ger energi och motivation. (Det blir viktigare ju äldre jag blir.) För mig handlar det om teater, musik och fotografering. När jag går på teater, eller fotograferar, ger det mig en massa energi!

Jag läser också vitt och brett. Jag tror på att ta in alla möjliga sorters kunskap och sedan gifta ihop det med det jag gör. Jag har studerat journalistik, psykologi och hållbar utveckling och jag fortsätter att leta inspiration utanför det som är mitt huvudspår på jobbet. Varför? För att det ger mig ny kunskap på jobbet också!

Jag har de senaste fyra åren gått på meditation en gång i veckan. Det har blivit en helig stund för mig, inget får konkurrera ut det. I samband med det har jag också gått något som heter Livsstegen, det grundar sig i samma tankar som ett 12-stegsprogram men handlar om existensiella frågor. Sättet man arbetar i det här programmet har gett mig mycket på jobbet. Till exempel måste man här alltid få tala oemotsagd, ingen får avbryta, man får inte kommentera eller ha synpunkter på det andra säger, man får inte referera till någon annan. Detta har jag tagit med mig in i grupputveckling och verksamhetsdagar och faktiskt haft medarbetare som efteråt kommit fram och sagt att det var första gången i deras arbetsliv som de fick säga det de ville ha sagt, då deras blygsel alltid annars stoppat dem.

Så visst, 12-stegsprogrammet är långt från en kommunikatörs vardag, men det funkar här också.

Ett annat tips är att skaffa sig en mentor. Jag ser alltid till att ha en klok, vis person att prata med. Det ska inte vara någon på jobbet, tvärtom någon som står långt ifrån det jag håller på med. Det har funkat jättebra för mig, jag behöver tänka tillsammans med andra människor.

Här, i mitt arbete som kommunikationsdirektör i en av Sveriges kommuner, påminner jag också mig själv dagligen om första kapitlet, andra paragrafen i statsskickets grunder. (Den som talar om att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.)

Det är grunden i allt jag gör. Jag har den som en notis i min mobil och påminner mig själv om den när jag fastnar i mötesträsk eller något annat som är motigt. Man kan väl kalla det ”positive affirmation”.

3
.

Mathias Bergendahl

vd High Chaparall Sweden

”Jag ska erkänna att jag i det här arbetet aldrig tappar engagemang och motivation. Jag har roligt på jobbet i princip varje dag, och jag tror att jag vet vad det är som driver den känslan.

För det första chefsnärvaro. Man brukar säga att det är viktigt att chefen är närvarande för att medarbetare ska känna engagemang. För mig fungerar det också tvärtom. Jag får så mycket energi av att vara nära verksamheten och röra mig bland medarbetarna. Jag besöker våra butiker, våra shower och teatrar. (Vi har 400 medarbetare som jobbar här under säsongen) Jag har ju fördelen att kunna resa mig från skrivbordet och gå rakt ut i vilda västern, får till och med leka sheriff!

Genom att vara nära verksamheten ser jag också hur besluten vi tog i oktober nu ger resultat. Det är verkligen motiverande.

För det andra har jag ett enormt kunddriv. Jag motiveras av att vara nära våra kunder och se att de trivs hos oss. Under sommarsäsongen träffar jag tusentals gäster varje dag, det är få vd:ar förunnat att vara så nära verksamheten.

Sedan är det så klart många månader per år då vår verksamhet är stängd. Vi planerar under hösten, förbereder under våren och sen levererar vi under sommaren. Tricket är att en mörk novemberdag kunna mana fram känslan jag får när besökarna i juli väller in i vår park. Och det kan jag!

För det tredje får jag energi och idéer i samtalen med min styrelse och parkens ägare. Att ha en god relation med sin styrelse är A & O, jag tror inte att det funkar annars.

Läs även

Annons