Chefspanelen: Så laddar vi batterierna i sommar

Högsommar och semester betyder vila för de flesta av oss. Vi frågade vår chefspanel hur de gör för att få bästa möjliga återhämtning i sommar.

1
.

Fredrika Rothoff, HR-chef Svensk handel 

Innan jag går på semester försöker jag skapa förutsättningar för en ledighet utan jobb. Detta genom att bland annat;
1. Gå ner i tempo någon vecka innan semestern (långlunch med kollegorna)
2. Rensa och arkivera
3. Ta mig tid till självreflektion (hur ligger jag till med mina mål, vad gick bra och mindre bra i våras?)
4. Göra en att-göra-lista för när jag kommer tillbaka till jobbet
5. Planera min första dag på jobbet och ha den dagen helt mötesfri

När dessa saker är på plats kommer jag med gott samvete och med en känsla av kontroll kunna njuta till fullo av min semester. Jag tror att det är klokt att byta miljö, på så sätt bryter man vardagens rutiner och hjärnan kan enklare koppla av. Jag kommer därför i början av semestern att besöka Norge och fira min kusin som fyller 40 år, sedan åker vi vidare mot Mölle och Ödeshög. Jag ska även försöka vara lyhörd för kroppens signaler och planera min semester efter energitillgång och göra saker som jag vet att jag mår bra av. För min del handlar det bland annat om att få ta en lång sovmorgon, spendera tid med vänner och familj, ligga i en solstol och lösa soduko samt att träna. För att mjukstarta återgången har jag även planerat att komma tillbaka till jobbet mitt i veckan.

2
.

Azra Osmanovic, head of business development, Viaplay Group

Först och främst ser jag till att preppa ordentligt inför semestern för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för en ostörd vilotid. Jag är mycket mån om att både teamet och jag ska få ordentlig återhämtning. För egen del sker det framför allt på landstället i Värmland med min familj och mina vänner, all tid med dem är oslagbar. Om jag också får träna regelbundet, surfa och skriva/spela musik är det fantastiskt. Jag läser även gärna några utvalda böcker som jag spanat in och längtat efter att läsa.

3
.

Fabian Åhlin, HR-chef Vaimo

I och med att jag har förmånen att ha tre fantastiska barn (Mio, Molly och Mille) så har jag också kunnat ta längre somrar ganska länge. Det är en lyx och jag vet att det inte varar för evigt. Men för att jag ska bli ordentligt återhämtad så behöver jag ett lite längre break.

Men annars så är jag nog inte särskilt annorlunda jämfört med många andra svenskar när det gäller semestern. Att få sola, bada, sova och umgås med nära och kära kommer man ganska långt med. En sak som jag dock verkligen försöker prioritera under semestern är träningen. Tyvärr får den ibland lida när man jobbar mycket och har massa andra åtaganden på sin fritid. Så just under semestern blir det fler träningspass både på gymmet och i skogen. Då kan man också unna sig en extra glass i solen.

 

 

Jag skapar ett ”När jag kommer tillbaka-dokument”. Det är en lista på saker jag ska ta tag i när jag kommer tillbaka och som jag ”släpper helt” under semestern

Edit Künstlicher

4
.

Edit Künstlicher, vd editK AB

Jag skapar ett ”När jag kommer tillbaka-dokument”. Det är en lista på saker jag ska ta tag i när jag kommer tillbaka och som jag ”släpper helt” under semestern. Eftersom det finns i mitt dokument är jag trygg med att jag vet var jag ska ta vid när jag kommer tillbaka. Det ger mig en bättre ledighet.

Vi har sedan tre år tillbaka valt att stänga ner kontoret under juli när våra kunder är lediga. Det ger mindre stress att inte vara on call som chef hela tiden. Det har uppfattats som positivt från både medarbetare och kunder att vi är tydliga med när vi har öppet och stängt under sommaren. Det ger mig en bra grund för återhämtning.

Personligen får jag kraft av egentid eftersom jag har så många sociala kontakter i mitt yrke. Jag skulle dö om jag hade behövt tågluffa mig genom Europa och sova på olika ställen varje natt eller springa på festivaler. Jag vill lyssna på naturens ljud, mina barns berättelser eller föra ett djupt samtal med en god vän. Tystad är oftast min återhämtning, inga måsten, inga krav och ingen prestige. Jag känner lugnet nu när jag pratar om det!

 

5
.

Mattias Loxi, vd Cinode

Jag mår som bäst när jag får kombinera passiv återhämtning, som vila och sömn, med fysiska aktiviteter och socialt umgänge. Sonen håller på att lära sig simma och även dottern ska få mer vattenvana i sommar, så vi kommer troligtvis spendera dagarna vid stranden för att öva arm- och bentag. De senaste åren har jag även hittat glädje och inspiration i löpträning. Under semestern kommer jag prioritera att springa 3-4 gånger i veckan, mestadels ute på Ljusterö där vi har vårt landställe.
Ser även fram emot vår resa till Island i sommar. Vi har hyrt bil och planerar att resa runt ön. Det tycker barnen ska bli väldigt spännande. Oerhört vacker natur och storslagna vyer samt behaglig temperatur.

Att under en sammanhängande period koppla bort arbetet och till 100 procent fokusera på familjen och återhämtning är viktigt för att inhämta energi inför hösten. Kopplar av gör jag bäst på landet, antingen när jag tuffar runt på trädgårdstraktorn, gärna med en bra podcast i hörlurarna, eller med en kaffe på altanen. Inga måsten eller tider att passa, då kan jag slappna av.

6
.

Torbjörn Sjöström, vd Novus

Vila är inte hängmattan för mig, vila är att få bryta tankebanor och få tid för reflektion. Man tänker ju hela tiden men det gäller att hitta inspiration som ger energi istället för att fastna i rutiner. Detta är egentligen inget unikt för semestern, detta är något man behöver jobba aktivt med hela tiden. Jobbet skall ju vara kul. Man skall vara inspirerad själv och inspirera andra.

Hur gör jag det då? Det är en kombination av olika saker. Ljudböcker är ett mycket bra knep. Man kan gå ut med hunden, man kan sitta i en stol och tälja, man kan träna, man kan åka bil, man kan vara på stranden, man kan städa och SAMTIDIGT lyssna på en intressant ljudbok. Det finns många fantastiska faktaböcker som stimulerar tanken.

Att göra det varvat med att umgås med familj och vänner ger en perfekt avkoppling för mig.

Sen har ju jag lyxen som vd för ett undersökningsföretag, att vi arbetar med alla branscher och alla frågor som innefattar människan. Vi förklarar mänskligt beteende utifrån olika sammanhang. Det kan man alltid bli bättre på. Man kan lära sig om branscher, trender, filosofi, psykologi, ledarskap. Vi angränsar till allt, det är galet spännande ämnen. Så min avkoppling ger mig nya idéer som kan göra Novus bättre.

 

7
.

Anna-Lena Strömsten, chef People & Culture, Scania CV 

Till teamet säger jag – ta ledigt! Kolla din mobil endast en gång per dag (om du har ett jobb där du kan behöva agera), i annat fall – släpp taget och ta ledigt under den tiden då de flesta är lediga.

På det privata planet – åker ut med båten i fyra veckor, motionerar varje dag, handlar den mat vi kan få tag på – vid de öar vi landstiger. Äter när jag är hungrig, umgås med vänner och familj, äter gott och testar nya viner (är en vinnörd), sover, läser böcker – men framför allt njuter! Tar en dag i taget – och sedan en dag till.

För mig handlar återhämtning om att göra helt andra saker än det jag vanligtvis gör på jobbet.

Anna Wallert

8
.

Anna Öberg, IT-chef TRR

Jag försöker leva som jag lär vilket innebär att jag tar bort onödiga möten, prioriterar vilka jag träffar, provar att ha flygplansläge på mobilen minst två timmar om dagen. Framförallt handlar återhämtning för mig om att våga släppa kontrollen, det är först då jag känner att jag kan reflektera och utvecklas.

9
.

Anna Wallert, regional chef, Cygate

För mig handlar återhämtning om att göra helt andra saker än det jag vanligtvis gör på jobbet. Jag försöker läsa mycket på sommaren. Läsning för mig är som att gå in i en helt annan värld. Jag försöker träna en hel del och bara vara i nuet. Så lite planering som det bara går.

 

10
.

Patrik Reman, enhetschef HR kompetensförsörjningsenheten, Gävle kommun

Jag stänger av mail och telefon när jag är ledig och ser till att min personal vet vem de kan vända sig till under min ledighet, eller hur de får tag i mig om det skulle vara något akut. Då kan jag själv slappna av och få återhämtning.

11
.

Julia Strandberg, Inkluderingsbyrån

Jag får återhämtning och hämtar energi genom att läsa och njuta av solen. Jag ser till att det blir av genom att bestämma vilka böcker jag ska läsa under sommaren och ser till att det är lustfyllt med en bra mix av genrer. Sedan bokar jag tid för när och hur det ska ske. Det räcker med 15 minuter i fred som är paxade för läsning per dag. Då brukar min kreativitet sätta igång och jag kommer på de bästa idéerna.

Läs även

Annons