Så rekryterar du för mer mångfald

Här är Ahmed Abdirahmans bästa råd för att skapa en rekryteringsprocess som gynnar mångfald.

Ahmed Abdirahman, grundare och vd för Stiftelsen The Global Village,

Foto: privat / Getty Images

Utöka era nätverk för rekrytering, kartlägg var kompetensen finns. Ta del av satsningar på rekryteringsmångfald.

Ahmed Abdirahman

Tips för rekrytering som gynnar mångfald
  1. Var genomtänkt, försök frigöra rekryteringsprocessen så mycket som möjligt från egna fördomar.
  2. Välj fokus – ska ni jobba emot diskriminering eller för inkludering? Jobba hellre för något, än emot något. Det som är olagligt – såsom diskriminering och rasism – har vi redan lagar för.
  3. Utöka era nätverk för rekrytering, kartlägg var kompetensen finns. Ta del av satsningar på rekryteringsmångfald. Sök aktivt!
  4. Anpassa kommunikationen om rekryteringen så att den passar alla — både vad det gäller kommunikationsvägar och hur ni uttrycker er.
  5. Bygg nätverk som innehåller mångfald, strukturera upp informella nätverk. Lär er mer om mångfald och skapa interaktioner i företaget.
  6. Fundera på hur ansökningar ska utformas – ska det finnas bilder, namn och adress med, eller är det bättre att frigöra rekryteringsprocessen från detta?
  7. Se till att AI-robotar och personal som gör första urvalet har fokus på mångfald. Att alla kandidater måste nå krav som efterfrågas är förstås givet.
  8. Se till att flera personer läser igenom ansökningar, gärna en heterogen grupp av människor.
  9. Ha ett öppet sinne när ni väljer ut kandidater. Tänk att om allt annat är lika kan ni välja kandidater som tillför nya perspektiv till er arbetsgrupp.
Bygg nätverk som innehåller mångfald, strukturera upp informella nätverk. Lär er mer om mångfald och skapa interaktioner i företaget.

Ahmed Abdirahman

LÄR MER

Lyssna på podden Rasism i arbetslivet. Finns där poddar finns.

Här kan du ladda ner forskningsrapporten ”Vita privilegier och diskriminering – Processer som vidmakthåller rasifierade ojämlikheter på arbetsmarknaden” som pdf.

book

Läs även

Annons