Chefspanelen om största utmaning på jobbet just nu?

När är det svårast att vara chef? Vi vänder oss till Chefspanelen för ett svar.

CHEFSPANELEN}

I Chefspanelen ställer vi frågor till chefer om hur de handskas med sitt ledarskap i det dagliga arbetet.

Edit Künstlicher

Foto: privat

1
.

Edit Künstlicher

vd och grundare av editK AB. Driver också podden I huvudet på en entreprenör

Generellt sätt – att räcka till! Som chef i ett litet företag är läget alltid aningen ansträngt, men under pandemin har det blivit värre. Vi har inte samma muskler som de stora företagen, inga HR- eller ekonomiavdelningar, utan mycket hamnar på mig. Sedan pandemin drog igång har operativa HR-frågor tagit enormt mycket av min tid. Att ta hand om personalen helt enkelt.

Mer specifikt är den stora utmaningen i höst att som litet företag vara konkurrenskraftigt vid rekrytering. Jag skulle säga att det stora trendordet nu är FLEXTRYGG. Kandidater förväntar sig både flexibilitet och trygghet. De vill jobba var och när de vill, med tryggheten i en anställning i ryggen. Som litet företag är det svårt att erbjuda detta. Vårt fokus måste ligga på kunden. När vill kunden ses? När behöver kunden oss? De stora företagen som har överlappande kompetenser kan vara betydligt mer flexibla vilket betyder att vi har svårt att konkurrera med deras villkor vid rekrytering. Jag blir nästan arg när Spotify och Klarna slår sig för bröstet och pratar om all flexibilitet de kan erbjuda. Omkring 90 procent av Sveriges företag är små eller mellanstora och för oss innebär kandidaternas krav på distansarbete inte sällan utmaningar.

Martin Kylberg

Foto: privat

2
.

Martin Kylberg

Sälj- och marknadschef på Mindset

För att sätta frågan i sitt rätta sammanhang – jag är ny på jobbet. Det vill säga ny arbetsplats, ny bransch och nya kollegor. Förutom att överleva en social överdos, är min största utmaning just nu att tillåta mig själv att hålla käft och lyssna. Vilket jag givetvis har svårt för att göra i min roll som sälj- och marknadschef. Jag är anställd för att, med mitt team, sälja våra tjänster samt utveckla bolagets kommersiella kapacitet, förmåga och strukturkapital.

Men, jag försöker hårt, varje dag att inte komma med tankar, omdömen, vad som är bra och vad som kan utvecklas. Anledningen är att jag ännu inte vet hur företaget fungerar, vilken kultur som finns mellan alla människor på arbetsplatsen, varför kunderna köper det vi erbjuder och varför saker och ting är som de är. Det kanske låter banalt men det är svårare än vad man kan tro.

Under årens gång har jag givetvis samlat på mig massor av erfarenhet i min ryggsäck. Samtidigt som jag gärna vill visa framfötterna och snabbt leverera resultat, behöver jag just nu ha is i magen för att lyssna och förstå. Detta innebär att jag måste öva mig i den underskattade konsten att hålla käft.

Anna Wallert

Foto: privat

3
.

Anna Wallert

regionchef, Cygate

Det här kommer att bli en höst präglad av helt nya och utmanande situationer. När restriktionerna nu har släppts kör vi en hybridlösning på Cygate. Vi säger ”Office first” och kommer att ha personal på plats, men också medarbetare som arbetar hemma. Vi har gjort en undersökning bland våra mellanchefer och vet att många av dem ser det som en jätteutmaning att klara ledarskapet i det här nya hybridlandskapet. Inte minst hur man ska kunna ge samma uppmärksamhet till alla i personalen oavsett var de befinner sig. Vi kommer att lägga mycket tid på att coacha och stötta mellancheferna. Jag tror att mycket handlar om att vara nära sina medarbetare och ha en öppen dialog. Situationen är ju ny både för chefer och medarbetare.

Jag tror också att vi kommer att möta en del känslor runt det här med vaccineringar. Vi har redan fått frågor om vi kommer att kräva vaccinering för att få komma in på kontoret. Många amerikanska företag vi har relationer med har det ju så. Vi har sagt att vi rekommenderar alla att göra vad de kan för att minska smittspridningen, och kontoret är fortfarande en plats där vi håller avstånd. Men vi följer rekommendationerna och därför kräver vi inte vaccinering för att få vara på plats just nu.

Läs även

Annons