Svära i kyrkan

Ibland måste jag få säga att många gör ett gott arbete, inte på grund av chefen, utan trots chefen.

Svära i kyrkan


I mina dystra stunder tycker jag att tilltron på ledarskapet är lite väl stort. Bara vi har bra chefer så löser sig allt, verkar resonemanget vara, från usel ekonomi, till arbetsglädje, kreativitet och godare kaffe. Jag skulle nog säga att en stor del av det moderna arbetslivet består av självständiga och kompetenta medarbetare som löser sina uppgifter på ett professionellt sätt även när det svajar i ledningen. Vi är lysande stjärnor som samsas i ett och samma universum, ibland korsas våra omloppsbanor, ibland rör de sig parallellt. Så att säga. Jag skulle nog säga att många gör ett gott arbete trots chefen, inte tack vare chefen…

För några dagar sedan fick Chefstidningen dock anledning att vara med och uppmärksamma chefer som verkligen står för ett gott ledarskap. För tredje året i rad delade Svensk Chefsförening ut det Stora Chefspriset, på Chefsdagarna i Helsingborg. Tre fantastiska chefer var nominerade, men juryn (där undertecknad ingår) enades om att priset i år skulle gå till en lovordad socialchef, Cecilia Grefve i Höörs kommun. Inte ett öga var torrt när nomineringen lästes upp och Cecilia och hennes medarbetare insåg vem som skulle få priset!
Bara några dagar senare tilldelades Maria Löfgren Martinsson, PA-samordnare på Lunds universitet, Magnus Söderström-priset under Personalvetaredagarna i Växjö. Mer om dem kan du läsa på sidan 8.

Ett annat lovordat ledarskap är det norska. I samband med den fruktansvärda terrorattacken i Oslo och på Utöy visade norska ledare prov på ledarskap som lugnade, tröstade och enade ett helt land. Och dess grannländer. Om det berättar den norska ambassadören i Stockholm, Anne K Lund. Det är dags att se framåt, men det kommer alltid finnas ett före och efter 22 juli för vårt systerland.

Börsras och finanskris runt om i världen får oss att se om vårt eget hus och vår egen ekonomi. Det gjorde Chefstidningens testpanel där alla deltagarna fick sänkta räntor på sina bostadslån, bara genom att ringa sina banker och begära det! Det kan löna sig mer än de lönelyft som årets stundande avtalsförhandlingar kan ge.Eva Brandsma


Läs även

Annons