Stolt jubilar

Ta en titt på omslaget! Där ser du fragment av de drygt 3000 sidor vi har publicerat i våra första 50 nummer!

Ta en ordentlig titt på omslaget! Där ser du fragment av några av de runt 3000 sidor vi har publicerat under de senaste åren. Det här är nämligen det 50:nde numret vi gör sedan vi gjorde den första tidningen 2005. Kanske ser du en glimt av någon av alla våra profiler som intervjuats? För de är många. Ärkebiskopar som KG Hammar och Anders Wejryd, politiker som Gudrun Schyman, Mona Sahlin och Per Schlingmann, SJ-chef Jan Forsberg, Saabchef Jan-Åke Jonsson, unga stjärnor som Therese Albrechtson och Charlie Hansson varvat med personligheter som Mia Törnblom, Peter Settman, Lars Nittve och Pia Sundhage och många fler.

Man skulle kunna tro att vi känner att vi skrivit om det mesta nu efter 50 nummer. Men så är det verkligen inte! Förändringarna inom arbetslivet sker så snabbt idag vilket innebär att chefernas roll är viktigare än någonsin. Cheferna ställs inför nya utmaningar och nya problemområden hela tiden.

// kan strykas: 50 nummer. Har det inneburit att cheferna blivit bättre? Har vi blivit klokare? Har vi tagit till oss all den kunskap som finns om ledarskap och liksom bara fulländats i konsten att leda?
Kanske inte. Men den som har velat har kunnat ta del av hur andra gör, den har kunnat läsa vad forskningen kommit fram till inom olika områden, om vilka problem man kan stöta på och kanske få tips om några lösningar. Och viktigast av allt – att man inte är ensam, vilket många chefer upplever att de är. //

I det här jubileumsnumret tar vi tillfället i akt och gör tillbakablickar. Vad hände med egyptiskan Sahar el-Nadi som var utsedd till framtidens ledare? Vad har hänt med jämlikheten som vi skrivit så mycket om? Vad har hänt med några av de chefer och ledare vi sett i Chefstidningen? Och vi ställer frågan om vi verkligen behöver ägna så mycket tid åt utvärdering, i en tid då utvärdering ökar mer än någonsin.

Jag tänker själv inte ägna mig åt någon utvärdering. Bara passa på att berätta om oss. Ni minns säkert att Chefstidningen de första åren hette LOOP – tidskriften om ledarskap, organisation och personal. 2005 ville Akademikerförbundet SSR återuppliva en sedan många år nedlagd tidning som vände sig till chefer ”Svensk Chefstidning”. Tillsammans med förlaget Taylor & Francis (Informa idag) bestämde de sig för att göra en ny och större satsning på en HR- och ledarskapstidskrift, som skulle belysa ledarskaps- och organisationsfrågor och villkor i arbetslivet. Teoretisk men också praktisk, gärna lättläst men inte ytlig, snygg men inte prålig. Och med de önskemålen listade fick jag frågan om jag ville starta denna tidskrift och bli dess chefredaktör. Det vill jag så klart! Och det vill jag fortfarande! Vi som gör Chefstidningen idag är jag och Cajsa Unnbom som gör layout och redigering. Vi arbetar med ett gång frilansande skribenter, fotografer och illustratörer. Utan dem hade det inte blivit en tidning. Krönikörerna Mats Tyrstrup, Göran Smedberg och Ann Hingström har alla tre skrivit i alla nummer sedan det allra första som kom ut i maj 2005. Och så har tidningen ett redaktionsråd som bidrar med idéer, erfarenheter och kunskap som är ovärderlig för oss. Men viktigast av allt är så klart du som läsare. Utan dig är vi ingenting.Eva Brandsma
ChefredaktörLäs även

Annons