Se upp med skitsnacket – det kan knäcka organisationen

Skitsnack och dålig stämning på jobbet kan bli grogrund för en negativ arbetskultur. Men hur skadligt är det egentligen för en organisation?

Skitsnack kan vara allt från skvaller till taskiga kommentarer - Går det för långt kan det få negativa effekter.

Foto: Getty Images

– Skitsnack kan vara allt från skvaller till taskiga kommentarer. Går det för långt kan det få negativa effekter. I värsta fall kan det bli så svårt att bli av med det att man tvingas splittra arbetsgrupper och göra omstart helt och hållet, säger Thomas Jordan, lektor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

På en arbetsplats måste  det finnas respekt, förtroende och fungerande kommunikation. Därför kan skitsnack bli farligt menar han.

Skitsnack kan försvåra samarbete på jobbet

– Det riskerar att försvåra för samarbete, professionalitet och kollegialitet. Om det tillåts ta över kan det leda till att man får svårt att lita på kollegor och blir försiktig med vad man säger och till vem. 

Upprepade erfarenheter som skapar missnöje, till exempel en överordnad som inte lyssnar eller friktion med en eller flera kollegor kan skapa frustration.

– Man blir så uppfylld av frustrationen att man går till någon annan och ”kräks” lite om någon. Det blir en slags säkerhetsventil där det pyser ut saker som är orsakade av att finns irritation eller olösta frågor. Det är lätt att det slår över och går från harmlöst skvaller till elakheter och så är bollen i rullning. 

Skitsnack skapar snabbt en dålig arbetsmiljö och det är lätt hamna i ett läge där medarbetarna tappar fokus på jobbet

Emma Thorp

Emma Thorp är vd för Publicis Groupe Sweden och vinnare av Stora Kommunikationspriset som ”Bästa Kommunikativa Ledare 2022”. Hon menar att de viktigaste grogrunderna för skitsnack är osäkerhet och otrygghet. Att man känner sig osäker i sin roll, sitt värde och om man möter förväntningar från chef och kolleger.

Ger en falsk självkänsla

– Avundsjuka kan också spela en central roll ofta i kombination med en önskan om uppmärksamhet och bekräftelse. Tyvärr har skvaller och skitsnack en förmåga att svetsa samman människor. Det ger en falsk självkänsla som gör att många tillfälligt mår bättre av att tänka att de är eller har det bättre än sina kolleger.

Vilka är de främsta riskerna med skitsnack på jobbet?

– Skitsnack skapar snabbt en dålig arbetsmiljö och det är lätt hamna i ett läge där medarbetarna tappar fokus på jobbet

Hur skadligt är det på lång sikt för en organisation?

– Jag tror att skitsnack kan vara väldigt skadligt för en organisation. Dels kulturellt och arbetsmiljömässigt men det påverkar även produktiviteten och i slutändan resultatet. Jag läste en undersökning som visade att ca 10 procent av arbetstiden på en genomsnittlig arbetsplats går till skitsnack – det innebär nästan en månads förlorad arbetstid per år, vilket ju i sig är helt galet!

Hur får man bukt med skitsnacket då?

– Som ledare behöver du slå ned på all typ av skitsnack. Du behöver tydligt visa att det inte är okej – och aldrig själv delta. Jag tror att konfrontation är det bästa vapnet mot skitsnack och om det  handlar om någon kollegas beteende, be den som snackar skit att ta det direkt med personen i fråga istället för bakom ryggen.

– Men kanske är det allra viktigast att skapa en trygg organisation. I trygga organisationer förekommer sällan skitsnack, där blir personalen sedd och bekräftad på en massa andra sätt än genom att skvallra. Och i organisationer där alla känner sig sedda minskar risken för avundsjuka och på så sätt också missunnsamhet och skvaller. Sedan är jag en stor förespråkare av att hela tiden lyfta och bekräfta goda beteenden. Jag är en värderingsstyrd ledare som tror på kraften i snällhet.

Skitsnack skapar en dålig arbetsmiljö

Thomas Jordan, lektor i arbetsvetenskap

Konfrontation är det bästa vapnet mot skitsnack.

Emma Thorp, vd för Publicis Groupe Sweden

Läs även

Annons