Fem tips som ger dig mer karisma

En stark karisma hjälper ledare att påverka andra. Men hur gör man om man nu inte är så karismatisk? Chefstidningens krönikör Antoni Lacinai vet vad du behöver göra.

"Ledarskap är alltså din förmåga att påverka andra. Om du lyckas är du en ledare, annars inte."

Har du träffat människor med karisma? Den där ogripbara egenskapen som gör att människor dras till dem. Vissa har så stark utstrålning att huvuden vrids åt deras håll så fort de kommer in i ett rum. Andra skapar en ”bubbla” i samtalet med dig som gör att du känner dig sedd, bekräftad och lyssnad på. Ytterligare några verkar oansenliga tills de tar ordet i ett möte eller på en scen och plötsligt skiner de som solen.

Jag hade nöjet att dela scen med ledarskapsgurun John C Maxwell för några år sedan. Hans ledarskapstes var också väldigt enkel: ”Leadership is influence!” Punkt.

Ledarskap är alltså din förmåga att påverka andra. Om du lyckas är du en ledare. Annars inte.

För att kunna påverka andra behöver du kunna kommunicera, och det är här som karisma kan hjälpa dig. Det handlar om vad du säger, hur du ser ut, låter, lyssnar och agerar. Du kan vara hur logisk som helst, men om du saknar energin och utstrålningen så berör du inte människors känslor och de vill inte följa dig. Vi följer däremot människor med karisma. De skapar känslor och blir som en magnet vi dras till.

”Men jag som inte är så karismatisk, är det kört då?” kanske du undrar. Det glädjande svaret är NEJ. Det är inte kört. Även om vissa har en medfödd talang (ordet karisma betyder till och med ”gåva” på grekiska) så visar forskningen att du faktiskt kan träna upp din karisma. Bara genom att studera andra som har karisma kan du lära dig mycket. För att kicka igång dig på din resa så kommer här fem tips som kan öka din karisma.

För att kunna påverka andra behöver du kunna kommunicera, och det är här som karisma kan hjälpa dig.

Antoni Lacinai

1. SÄTT HÖGA MÅL och tro på dem. Våga berätta om din vision. Folk upplever mentalt starka människor med övertygelse, som mer karismatiska.

2. VISA EMPATI. Genom att vara nyfiken och få människor att känna sig sedda, hörda och viktiga så kommer de automatiskt att gilla dig bättre.

3. ANVÄND ANEKDOTER. Det är djupt mänskligt att sitta runt lägerelden och lyssna på någons berättelser. Använd därför storytelling i ditt ledarskap som exempelvis kan visa på önskvärt beteende, hjältar, faror och annat som kan påverka människor i den riktning du vill.

4. ANVÄND FÖRSTÄRKANDE GESTER. Om dina armar bara hänger rakt ner så är du energilös. Om du krampaktigt kramar händerna framför dig så är du nervös. En karismatisk person vågar ha meningsfulla gester – utanför bålen (visar sig sårbar) och vågar också ta plats med sina gester.

5. VARIERA RÖSTEN. Du kan ändra ton, tempo, volym. Du kan ha korta och långa pauser. Allt detta gör att du blir mer intressant att lyssna på, och därmed mer karismatisk, jämfört med någon som har samma tonläge, volym och tempo hela tiden.

Om de här tipsen inte kommer naturligt så är det okej. Det betyder bara att du behöver träna och vara uthållig, i stället för att ge upp om resultaten inte kommer på en gång. Det finns också en livlina till: forskningen visar att människor kan kompensera låg karisma med hög närvaro. Om du verkligen är helt närvarande och ett med ditt budskap, hjälper det dig att påverka människor, trots att du kanske inte är den mest karismatiska personen i rummet.

Så vad tror du? Vill du bli mer karismatisk? Kommer du att bemästra de fem tipsen?

Tack för att du läser mina tankar!

Antoni Lacinai är expert på arbetsplatskommunikation och en av Sveriges populäraste föreläsare. Han coachar chefer och team över hela världen i kommunikation, mål och möten. Allt för att skapa bättre resultat och ha kul på jobbet.

Läs även

Annons