”Hon både uppmuntrade och utmanade mig”

Monika Längbo, HR-direktör på Axfood, mötte tidigt i karriären en förebild som betytt mycket för hennes ledarskap.

Monica Längbo, HR-direktör på Axfood, mötte en viktig ledarskapsförebild på Manpower.

Elin Andersson

Monica Längbo, HR-direktör på Axfood, har gjort sig känd för sitt engagemang i mångfald och inkludering, och för synsättet att HR är affärsdrivande.

Det finns en tydlig tråd till en klart lysande förebild från hennes år som HR-direktör på ManpowerGroup; Mara Swan, medlem i den globala koncernledningen i USA med ansvar för omkring 75 länder samt med i ledningen för World Economic Forum.

Monica Längbo arbetar idag för att öka insikten att HR är med och bidrar till affärsmålen – för Mara Swan var det en självklarhet.

– Mara har en kompetens som kan blåsa dig av stolen. Hon har pondus, starkt driv och affärsmannaskap. Hon är genuin, och hon ger dem hon möter sin fulla uppmärksamhet. Hon har ledaregenskaper som ger trygg grund för medarbetare att växa i.

Mara Swan lät Monica förstå att hon hade en outnyttjad potential och uppmuntrade henne att ta fram den i ljuset. Satt hon tyst på ett möte, om hon själv ansåg att hon inte hade tillräcklig kunskap fick hon frågan: ”Jag vill veta din åsikt Monica, tänker vi rätt nu”?

– Hon gav mig flera uppdrag som var betydligt större än vad jag själv trodde jag kunde klara av, och fick mig att växa både som människa och i min profession. Hon både uppmuntrade och utmanade mig att ta kliv som jag själv inte trodde var möjliga.

– Jag lärde mig att dela med mig av min tid och min kunskap. Att stå upp för mina värderingar och ha tillit till min egen kompetens och förmåga att göra skillnad. Och inte minst att se människor och bejaka allas olikheter.

Med inspiration från förebilden vill Monica Längbo uppfattas som en nyfiken, empatisk och modig ledare.

Dessutom ska det vara roligt.

– För mig är det viktigt att vara mig själv, och att med en tydlig inre kompass skapa resultat. Men också att skratta mycket, bjuda på mig själv och njuta av livet – även på jobbet.

Läs mer om ledarskapsförebilder:

Palle Lundberg: ”Hon fick mig att förstå att mitt jobb är att få andra att lyckas”: 

Helene Barnekow: ”Säkert var det många som avrådde honom från att anställa mig”

Läs även

Annons