”Säkert var det många som avrådde honom”

Helene Barnekow lyfter en toppchef på Sony Ericson som sin förebild. En chef som inte brydde sig om attribut som kön, ålder och barn - men såg motivation.

För ett par år sedan utsågs Hélène Barnekow till årets förebild: som Sverige-vd för Microsoft har hon visat att jämställdhet går att uppnå även inom techbranschen.

Bakom framgångarna som ledare ligger drivkraften att göra skillnad, och övertygelsen att man åstadkommer skillnad genom att stärka andra människor. Det kommer delvis hemifrån, överfört av föräldrarna.

– Men jag har också tränat ungdomslag i fotboll. Där såg jag på nära håll att man blir mer framgångsrik om laget är samspelt, även om individerna var för sig inte är de bästa spelarna.

Den första professionella förebilden hon nämner är Microsofts koncernchef Satya Nadella.

– Han är en inspiration för mig. Han är otroligt värderingsdriven. Inte så många på den nivån av ledarskap är det, men han visar det i hela sitt sätt att leda.

Men mer avgörande har Dee Dutta, hennes chef på Sony Ericsson, varit. Hélène Barnekow var barnledig med sitt andra barn när telefonen ringde. Ville hon flytta till Miami och bli marknadschef för Latinamerika på Sony Ericsson? Ja, såklart hon ville.

– Han var ju otroligt modig, säkert var det många som avrådde honom. Men att jag fick den chansen definierade min karriär. Det har absolut också påverkat hur jag själv agerar som chef.

Dee Dutta såg förbi attributen kön, ålder och barn, och förstod personen Hélène Barnekow och hennes inre motivation. Han blev inte besviken.

LÄS OCKSÅ: Kommundirektör Palle Lundberg om sin ledarskapsförebild

– Man räknar ut kvinnor i de åldrarna, och det får jättestora konsekvenser. Får man inte chansen när man är omkring 35 år så kan det vara för sent sedan.

Efter många år i toppen på storföretag har Hélène Barnekow jämnat ut oddsen något.

– Jag vågar ge chanser till personer som saknar erfarenhet av det erbjudna jobbet. I hög grad innebär det att peppa kvinnor, för oftast är det kvinnor som inte räcker upp handen när de ställs inför en sådan möjlighet.

Läs mer: Helene Barnekow om att tvinga in personalen till kontoren

 

Läs även

Annons