Ett år för egna idéer

Var sjunde år får idéerna blomma fritt. Då har Bjarki Hallgrimsson möjlighet att ta ut ett betalt sabbatsår från sin tjänst som universitetslärare på Carleton University i Ottawa, Kanada. Han passar på att bosätta sig i Skåne, i trakterna där han växte upp.

Var sjunde år får idéerna blomma fritt. Då har Bjarki Hallgrimsson möjlighet att ta ut ett betalt sabbatsår från sin tjänst som universitetslärare på Carleton University i Ottawa, Kanada. Han passar på att bosätta sig i Skåne, i trakterna där han växte upp.

Att ta ett sabbatsår för att utveckla en idé, skriva en bok eller sjösätta en dröm används som del av karriärplaneringen, kanske framför allt i Nordamerika. Inom universitetsvärlden är det inte helt ovanligt att man blir befriad från undervisning under en tid för att kunna forska eller skriva.

Bjarki är industridesigner och undervisar i ämnet på Carleton University i Ottawa i Kanada. Under de sex år han har undervisat sina studenter har han saknat böcker som visar hur man gör enkla och effektiva prototyper under processen med att ta fram en ny produkt.

– Man kan inte bara titta på en modell på datorn. Under tiden man tar fram en ny produkt måste man i de olika stegen kunna känna, vrida, vända, lukta på och leka med den. Jag skriver en bok om hur man gör de här modellerna.

Det går bra – boken är såld till ett förlag i England och kommer att publiceras om ett år.

Att blev ett sabbatsår just i Skåne är inte en slump. Bjarki har isländskt och färöiskt påbrå men är uppvuxen utanför Malmö – och i Kenya och i Tanzania. När han var 19 flyttade familjen till Kanada och där han blivit kvar. Ett år i Sverige gav honom möjlighet att ge sin fru och sönerna en bild av var han har sina rötter. Det här sabbatsåret tror han kommer ge mycket att ta med hem till universitetet igen, inte bara en bok.

– Om man ska kunna vara kreativ så måste man få tid och utrymme att vara det. Det får jag nu och det ger energi.

– Jag tror att även företagskulle vinna på att ge medarbetarnamöjlighet att ta ledigt ett år. De skulle få igen det med ny kunskap och positiv energi. Dessutom skulle folk stanna längre på sina arbetsplatser. Idag försvinner man när man vill prova något nytt, startar till exempel ett eget företag för att göra det. Den innovationsförmågan skulle kunna komma tillbaka, i stället för att en konkurrent skapas.

– I den akademiska världen är det här året viktigt för att öka sina kunskaper och ta med det nya in i undervisningen, antingen genom forskning eller genom att arbeta ett tag, till exempel inom industrin. Det ger engagerade och intressanta lärare.

Läs även

Annons