Chefspanelen: Det modigaste vi gjort 2023

Vi frågade Chefspanelen vad de ser framför sig när man pratar om modigt ledarskap. Och vad de själva tagit för modiga beslut i år.

1
.

Pascal Tshibanda

kommunikationsdirektör Botkyrka kommun

För mig sammanfattar filosofen Kierkegaard modigt ledarskap när hans säger ”Att våga är att förlora fotfästet för en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv.”

Bakom ordet våga skymtar jag ett annat ord, nämligen mod. Och, det tror jag är den stora vattendelaren mellan chefs- och ledarskap. Ledaren måste ha modet att bana väg och trampa upp nya stigar. För mig finns det nästan inget systembevarande i ledarskap. Det är väldigt lätt, och mänskligt, att anpassa sig till det rådande systemet, men det är inte en ledares uppgift enligt mig. Ett modigt ledarskap är organisationens salt. Utan salt kan cellerna inte binda vatten och vi torkar till slut ut. Så tror jag det är med det modiga ledarskapet, det behövs för organisationerna inte ska förtorka utan i stället utvecklas.

Jag tycker faktiskt att jag har fattat flera modiga beslut under 2023. De två största är att jag bytte jobb, och att jag har satt i gång en satsning som jag inte har en aning om hur den kommer att landa.

I början av året tackade jag ja till utmaningen att bli kommunikationsdirektör i Botkyrka kommun, jag kom till en organisation och en plats med många utmaningar. Men, jag har inte ångrat mig en sekund, jag stortrivs, känner att jag är på rätt plats, i rätt tid och jag har blivit så otroligt varmt välkomnad både i organisationen och i samhället. Vi i kommunen har just dragit i gång ett spännande samarbete med det lokala mediehuset Fanzingo i Alby. Vi ska samskapa kommunens kommunikation med unga medborgare, vi ska utbilda dem och ge dem förutsättningar att göra sina röster hörda. Det här projektet handlar om att nästan helt våga släppa taget, tänka bort mitt eget kontrollbehov och istället lita på alla goda, kreativa krafter som vill samarbeta med mig på den här förändringsresan.

2
.

Lydia Engholm

CEO Skinome

Mina modigaste beslut 2023 var att våga både gasa och bromsa. Som ledare är det nog extra utmanande just nu när det är så svårt att förutspå hur både den svenska och globala ekonomin kommer att utvecklas framåt. Man får ta kvartal för kvartal då vi ser eftersläpande effekter på höjda räntor, energipriser och inflation.

Allt fler bolag börjar ställa om och i stället för tillväxt är det fullt fokus på lönsamhet. Vi är ett ungt och växande företag som inte är lönsamma ännu, men vi tog ändå i början av året beslutet att våga fortsätta gasa för att kunna utnyttja det fina momentum vi ser framförallt i Sverige. Vi vågade tro på att våra investerare skulle fortsätta stötta oss förutsatt att vi kunde visa på fin tillväxt, samtidigt som vi såklart som de flesta bolag idag jobbat med fokus på kostnadskontroll.

Samtidigt tog vi under våren beslutet att bromsa och därmed inte påbörja vår internationella expansion i den omfattning vi hade tänkt oss, just på grund av de osäkra förutsättningarna och då alla resurser behövdes för att växa på hemmaplan.

Det var inte ett enkelt beslut då det fanns förväntningar om detta, både i styrelse och i ägarkretsen. Det har dock visat sig vara ett klokt beslut då vi har kunnat ha fullt fokus och resultatet blev att vi kommer att överleverera med råge på den budget som vi hade för året vilket gör att vi har en stark position inför 2024.

 

3
.

Edit Künstlicher

vd Edit K

2023 är förändringens år för många, så även för mig. I slutet på förra året gjorde jag ett känslomässigt bokslut och kom fram till vad som ger mig energi och vad som tar min energi. Energi har blivit den viktigaste valutan i mitt liv. Jag som tidigare hade en aldrig sinande energi tog den för given. I mitt bokslut analyserade jag vad jag lägger min energi på, hur det påverkar mig och sedan började jag bokföra det som fyller på mina depåer. Jag upptäckte snabbt ett mönster. Frågor kopplade till administration av personal dränerar mig. Rekrytering, inskolning, medarbetarsamtal och off bording tar mycket mer energi än affärsutveckling, försäljning och kundkontakt. Jag har alltid haft inställningen att alla kan lära sig allt, bara man är beredd att lägga ner tiden och har viljan. Det jag landade i och operativt har genomfört 2023 har förändrat hela mitt arbetsliv. Jag kom fram till att jag inte är villig att betala priset för att axla arbetsgivarrollen helt själv. Med den insikten blev beslutet plötsligt väldigt enkelt. Under året har jag byggt om mitt konsultbolag och fortsätter framåt i en nätverksbaserad struktur utan anställda med oförändrad kapacitet. Det beslutet har skapat utrymme för ny energi som resulterat i en ny idé. När vi går in i 2024 kommer den nya idén att få näring att växa genom att jag lyft bort det som dränerat min kapacitet.

4
.

Fabian Åhlin

senior manager, global talent acquisition, Fortum

Mitt modigaste beslut 2023 var definitivt att byta jobb mitt i en lågkonjunktur. Till en ny bransch och in i en roll med personalansvar i fyra olika länder. Men jag ångrar mig inte en sekund och jag är glad och stolt att jag vågade ta steget.

Det har varit ups and downs, men jag har lärt mig oerhört mycket på kort tid. Dessutom är Fortum ett bolag med ett högre syfte och en affär som gör att det känns bra i magen att gå till jobbet.

Exakt vad modigt ledarskap är beror på person och situation tror jag. Men om jag skulle lyfta några av nycklarna jag tror mest på, skulle jag säga att det handlar om att våga lita på sina egna värderingar och sin inre kompass, att våga ge ansvar och visa tillit, att våga göra fel men också att lära sig av sina misstag och göra det lite bättre hela tiden.

Som chef och ledare måste man även, likt en förälder, inse att man behöver prioritera någon annan före sig själv. Att man får stå lite mer i bakgrunden, heja på från sidan i stället för att själv stå på planen. Men det finns få saker som är mer givande än när man ser sina barn, eller medarbetare, växa och utvecklas till en bättre version av sig själva.

5
.

Anna Möller

grundare PeopleProvide

Som grundare och vd tog jag 2023 beslutet att överlåta min roll som vd på People Provide till Marcus Antonsson.

Det var ett modigt beslut med tanke på den starka prägeln av värderingar och kultur som jag har skapat i det här företaget. Jag visste att mitt beslut skulle påverka företagets värderingar men hoppades också att ledarskapet skulle förändras till det bättre.

Det krävs mod att stå vid sidan om vissa beslut, och inte engagera sig i detaljer, då jag nu har delegerat uppdraget till vår nya vd för både verksamheten, ledarskapet och vår kultur.

För mig innebär mod att ge förtroende och ansvar till andra, och att ge positiv feedback även när beslut går fel. Att låta andra göra sina misstag för att lära och förbättra sig är en del av ett modigt ledarskap.
Modigt ledarskap innebär också att ha förmågan att lita på sin inre känsla och att följa sin moraliska kompass. Samtidigt handlar det om att vara öppen, lyhörd och beredd att anpassa sig och ändra riktning när det är nödvändigt. Att vara ödmjuk och prestigelös är en viktig del av detta, vilket innebär att man kan ta till sig feedback och vara villig att ompröva beslut när det bäst gynnar organisationen.

Ett tecken på mod är att vara transparent som ledare, att erkänna sina fel och brister som människa och ledare, och att vara öppen med att man inte kan veta allt.

Att vara modig innebär att vara en sann människa och med balans följa sin intuition och vara flexibel.

Och jag tror att modigt ledarskap hjälper till att skapa framgångsrika och hållbara resultat.

6
.

Torbjörn Sjöström

CEO Novus Group

En sak jag insåg för många år sedan är att de flesta drivs rädsla. De undviker saker snarare än att ha ett öppet sinne och våga, så frågan är verkligen relevant.

Men vad är mitt modigaste beslut 2023?

Egentligen är det nog att lita på förmågan hos mina kollegor, att vi tillsammans kan lyfta det här bolaget.

Som chef måste jag hela tiden vara beredd att fronta och stötta företaget och de anställda, men också försvara det vi står för som ett kunskapsföretag. Det kräver så klart mod, även om man lätt kan glömma att även att göra ingenting också är ett beslut. Lite uttjatat, men tål att upprepas. Konjunkturen pressar kunder och egna affären och det är lätt att bromsa när det går trögt i stället för att gasa. Men om man inte gasar då är risken att man stannar helt. Det har egentligen inga företag råd med. Men det kräver mod.

7
.

Josefin Malmer

grundare Home of Recruitment

Mitt modigaste beslut 2023 var att snabbt genomföra en omorganisation under hösten. Omorganisationen innebär en tydlig prioritering av våra anställda och deras trygghet i en otrygg omvärld och marknad. Att HOME of Recruitment är en relativt liten organisation har sina för- och nackdelar; vi påverkas både mycket och snabbt av förändringar runt omkring oss, men vi kan också anpassa oss relativt enkelt.

Att frångå en plan kräver mod, men är samtidigt enkelt när man har tydliga värderingar att luta sig mot i beslutsfattande och vägval. Att vara en stabil och bra arbetsgivare har alltid varit det viktigaste för mig och mina medgrundare Anki Stafwerfeldt och Stefan Holm. Vi är lagom oeniga i detaljer, men rungande överens i de värdegrunder vi lutar oss mot. Att vara modig är lättare när man får vara det tillsammans med andra, och när man låter vad som är ”viktigt på riktigt” leda en.

8
.

Anna Blank

vd Property passion

Mitt modigaste beslut 2023 som byråledare på Property Passion var att tillsätta en styrgrupp med uppgift att skala upp företaget de kommande åren, både i och utanför Sverige.

Property Passion är en helt nischad affärs- och kommunikationsbyrå för fastighetsbranschen.

Vår kärnaffär handlar om property- och place branding samt samverkan mellan olika aktörer med tillhörande strategi, kreativitet och produktion. Vår målgrupp som är fastighetsbranschen finns globalt och vår specialistkompetens, som handlar om att skapa platser som människor vill vara på, fungerar överallt där människor finns.

Jag tillfrågade ett par av mina kollegor som jobbat längst på företaget, och när de tackat ja påbörjade vi arbetet tillsammans. Något som lett till att vi nu storsatsar på utveckling, förbättringar, försäljning och rekrytering mitt i en lågkonjunktur.

I vår öppnar vi kontor i Malmö för att framåt arbeta närmare Öresundsregionen. Sedan är ambitionen att även växa ut i Europa. Vi har det senaste året arbetat i ett uppdrag i Spanien och tittar också mycket på Tyskland just nu.

Det som gör beslutet modigt är att ha den mentala styrkan som krävs för att tro på visionen, våga stå fast vid beslut och hålla oss till vår plan. Samtidigt som fastighetsbranschen just nu befinner sig i mer osäkra tider med nya utmaningar, där personal får gå och förutsättningar snabbt ändras. Men ”det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke” som Sally Santesson sa.

9
.

Tove Jarl

vd Ung Företagsamhet i Sverige

Jag tänker att det modigaste (och det bästa) beslutet jag tog under 2023 är att lämna min roll som vd för Axiom Insight och bli ny vd för Ung Företagsamhet. För mig var det en stor omställning att byta från att vara på ett vinstdrivande konsultbolag  till att arbeta i en ideell organisation, men nu, fyra månader in i min nya roll, är jag väldigt glad och stolt att jag vågade prova något nytt. För mig så innebär att vara modig just att våga prova nytt, våga ifrågasätta gamla mönster och skapa en trygghet så att mina medarbetare och människor runt omkring mig vågar göra detsamma.

10
.

Anna Kleine

vd Fellowmind

Modiga ledare för mig, är ledare som vågar erkänna att man inte vet vad som väntar men som ändå vågar fatta beslut. Ledare som vet med säkerhet att vägen framåt inte går att förutspå men som ändå vågar satsa. Modiga ledare är ledare som erkänner sin sårbarhet i ovissheten och med sitt mod att fatta beslut, sin autenticitet och transparens får med sig sina medarbetare på den utstakade vägen framåt.

Mitt modigaste beslut 2023 är att fortsätta våga satsa. När många andra har gått in i konsolideringsläge så satsar vi. Vi rekryterar, vi tar fram nya erbjudande, vi förändrar och förbättrar våra kontor, vi investerar – vi gör massor med framåtriktade insatser. Allt detta vågar vi göra för att vi byggt en tillsammans kultur med modiga ledare som känner sig trygga, vågar ta beslut, vågar göra misstag och som alltid har en positiv inställning trots ovisshet.

11
.

Emma Thorp

CEO Publicis Groupe Sweden - Denmark

Att ta över ledarskapet över vår koncern i Danmark, utöver ansvaret för vår koncern i Sverige var mitt modigaste beslut 2023. Jag tvekade inte en sekund även om det självklart är ett stort ansvar att leda två koncerner i två länder samtidigt. Det medför nya typer av utmaningar men även helt nya möjligheter.

Jag är en person som älskar stora utmaningar och är nog ganska orädd.

Det är intressant det här med mod, vad som är modigt för en ledare än en självklarhet för en annan. I mina ögon handlar mod mycket om att gå utanför sin egen komfortzon och att våga ta risker. För att göra det krävs trygghet och självkännedom, att man vågar utmana sig själv men samtidigt förstår sina egna begränsningar – och implikationerna av den risk man tar.

Mod är en enormt viktig ledaregenskap; utan modiga ledare får vi försiktiga företag. Försiktighet begränsar riskbenägenhet och risk är avgörande för innovation som i sin tur är avgörande för tillväxt. Jag tror att många som väljer att ta större ledarroller attraheras av risk; att de beslut de tar har stor betydelse och påverkan på verksamheten. Men vi behöver fler modiga ledare, personer som vågar gå utanför sin komfortson och ta riskfyllda beslut; ledare som är bekväma i det obekväma.

12
.

Anna Wallert

CEO Accessbolaget

Jag får nog säga att mitt modigaste beslut 2023 var att sluta min anställning på TeliaCygate för att börja på Accessbolaget. När man är i en stor organisation där man har varit en tid så är det enkelt att bli bekväm i det. Att kasta sig ut och göra något annat i en helt annan kontext är för mig lite modigt. Jag tror att fler ledare skulle behöver byta roller oftare.

Modiga ledare är de som vågar prova nya sätt och nya vägar. Modiga ledare vågar lyssna på sina anställda och göra dem delaktiga i resan framåt och litar på att de står för kompetensen. Modiga ledare vågar vända på pyramiden och sätta dem som sitter i kundfronten högst upp i pyramiden. Modiga ledare vågar släppa beslut längre ner i systemet och lita på sina medarbetare. Fega ledare känner sig hotade av kunskap och går på tesen att ”bara för att jag är chef så vet jag bäst och skall besluta allt”.

13
.

Kimiya Näslund

kvalitetschef Apotea

Jag sa upp mig dagen innan julafton 2022. Jag lämnade en trygg anställning med bra lön och förmåner för en ny tjänst, med annan befattning och med en för mig okänd arbetsgivare. Jag startade i mars 2023.

Att lämna en tillsvidareanställning för ett jobb med 6 månaders provanställning när man är 48 år är modigt tycker jag, det kunde ha gått hur som.

Finns andra aspekter också, till exempel skillnader i ledarskapskultur och kommunikation i ett entreprenöriellt företag jämfört med andra bolag som jag jobbat med där alla är anställda t o m vd. Det är en utmaning som får mig att växa och lära mig nya tankesätt och perspektiv.

14
.

Helena Hed

avgående vd och koncernchef på PE Teknik & Arkitektur

Under 2023 har vi tagit många modiga beslut då vi har utvecklat, anpassat och förändrat vår verksamhet efter marknadens behov. Inom samhällsbyggnadsbranschen har vi en otroligt viktig uppgift, vi skapar morgondagens hållbara städer och samhällen.

Ett av PE:s viktigaste beslut har varit att införa hållbarhetslänkade lån, för att aktivt driva vårt engagemang för hållbar samhällsutveckling. Dessutom har vi intensifierat våra insatser för jämställdhet, mångfald och inkludering. Det ledde till att jag hade äran att ta emot Albrightpriset när PE Teknik & Arkitektur utnämndes till börsens mest jämställda bolag 2023.

Läs även

Annons