Chefspanelen: Så får vi en bra start efter sommaren

Känner du dig lite trög i starten efter sommarledigheten? Vi bad Chefspanelen om råd!

Azra Osmancevic, VP Operations Nordics, Viaplay group
”Jag har alltid sett hösten som en nystart, nyår har aldrig haft samma nystartskänsla för mig. Under sommaren tar jag mig därför alltid tid att reflektera över mina prestationer under det gångna året och utvärdera mina mål och framsteg. Genom att identifiera vad som har fungerat bra och vad som kan förbättras, kan jag skapa en plan för att bygga vidare på framgångarna och utmana mig själv på nya sätt.

För mig handlar det, som alltid, om att vara medveten om mina egna behov och prioritera en balanserad livsstil. Genom att reflektera, sätta realistiska mål, planera arbetsbelastning, skapa utrymme för återhämtning och främja en stöttande arbetsmiljö ger jag mig själv en bra start efter sommaren och bäddar för en framgångsrik höst/vinter både för mig själv och mina medarbetare. Ett favorit work-hack är att starta med en halv arbetsvecka (måndag till onsdag), gärna hybrid setting, när man kommer tillbaka från semestern. Då ger man sig själv en mjukstart.”

Berit Friman, vd Dale Carnegie
”Jag börjar redan i juni att boka in luncher med personer som jag vet är roliga och kloka att prata med, såväl kollegor som kunder. Allt för att säkerställa att det finns ljuspunkter att se fram mot.

För att få igång teamet startar vi alltid med 2-3 dagars internträning. Gärna något som gör att vi måste ”skärpa till oss”, som att göra det tillsammans med våra nordiska kollegor, under ledning av en internationell trainer och med en uppsummering på vad vi kan förbättra under hösten. Kombinationen av en trygg miljö där vi ändå sporras av varandra ger verkligen en värdefull, mental kick-start på hösten.

Lydia Engholm, CEO Skinome
”För att få en bra start efter sommaren brukar jag ha som mål att redan innan sommarledigheten fundera på hösten i stora drag. Vilka är de stora strategiska initiativen och målen vi har kvar för året och hur kan jag planera resurser och organisation så att vi kan uppnå dessa? Jag tycker att det är skönt att redan innan semestern ha hunnit tänka på detta och ha en plan i stora drag för de aktiviteter och eventuella möten som behövs för att starta i gång hösten på ett bra sätt och på så sätt jobba mot målen. Då är det lättare att koppla av ordentligt under ledigheten.”

Jag ser alltid till att boka in möten, fika och luncher med roliga och spännande personer i mitt nätverk den första månaden.

Edit Künstlicher

Edit Künstlicher, vd editK PR
”Innan jag går på semester gör jag en plan i grova drag på vad jag vill åstadkomma under hösten. Det är roligt med mål!

Jag ser alltid till att boka in möten, fika och luncher med roliga och spännande personer i mitt nätverk den första månaden. Det är alltid roligt att ha något att se fram emot! Så har jag gjort i 10 år och det hjälper mig att komma i gång, skapa synergier och bra affärer.”

Torbjörn Sjöström, VD Novus Group International AB
”Tricket är att ha en backlogg från innan sommaren, så att man vet vad man behöver göra när man kommer tillbaka. Om det funkar? Det vet jag inte riktigt…

Men så snabbt som världen snurrar idag är kanske den största utmaningen att lyckas koppla av under sommaren. Min utmaning är att koppla av, vilket jag nog inte är ensam om. Men jag är övertygad om att jag ändå får den återhämtning jag behöver bara genom att inte få hundra mejl om dagen.

För att inte dras med när allt snart drar i gång igen hoppas jag att backloggen med viktiga saker jag medvetet pausat styr mig rätt…”

Janne Sandgren, vd Bizmind AB
”Sista söndagen, på eftermiddagen, innan arbetet börjar går jag igenom nedanstående med mig själv. Dagen därpå med hela teamet.

Mission:

Vad handlar höstens arbete om? Vad är syftet, på vilket sätt bidrar det vi gör under hösten till någonting större? Hur hänger det samman med vår långsiktiga mission?

Mål:

Precisera de viktigaste målen för höstens arbete.

Visioner:

Måla upp en situation strax före jul. Hur det ser ut och hur det känns när vi nått våra mål för hösten.

Strategier:

Ta fram de viktigaste satsningarna i höstens arbete i linje med våra långsiktiga strategier för att nå våra övergripande långsiktiga mål.

Handlingsplaner:

Gå igenom de konkreta aktiviteter som krävs för att vi ska nå målen för hösten och de övergripande målen på längre sikt.

Förutsättningar:

Vilka förutsättningar finns att lyckas med ovanstående? Hur ser det ut externt med konjunkturen, trender, konkurrenter och annat som påverkar våra möjligheter på kortare och längre sikt? Hur ser det ut hos oss internt med sådant som ekonomi, kompetens, motivation och personliga drivkrafter?

Områdena ovan gås igenom ”fram och tillbaka”, som ett rörligt flöde, eftersom de hänger samman och påverkar varandra.”

Therése Jäger, vd Cypoint Incode
”Jag brukar börja jobbet några dagar innan jag meddelar omgivningen att jag börjar. Då tar jag mig igenom så många surdegar och en massa adminstrations- och planeringsuppgifter så att jag slipper ha dem hängandes över mig under hösten. De tenderar annars att ligga kvar längst ned på prio-listan till dess att de blir akuta och de slukar ”dåligt samvete-energi” under tiden. I en start-up där det inte finns någon stor organisation som kan dela på arbetsbördan gäller det att inte dra på sig några stora repetitiva administrativa uppgifter, utan det måste gå att svänga fort och prioritera det som är viktigast för stunden.

Innan jag gick på semester i somras passade jag på att boka in flera möten i augusti med för mig okända personer, som jag känner mig nyfiken på, för att fylla på med ny energi och inspiration. Personer som jag tror har något att tillföra mig som person, och alltså inte personer som är potentiella kunder eller rekryteringar där det finns en lyckad eller misslyckad output av ett möte.”

Emma Thorp, CEO Publicis Groupe Sweden
”I en internationell koncern och i min roll så är det svårt att koppla ned helt så jag är nog inte så trögstartad efter semestern… Jag brukar dock kunna ta någorlunda sammanhållen ledighet under sommaren och försöker att varva avkoppling med resor och upplevelser med familjen.
Att byta miljö gör mycket, oavsett om resan är lång eller kort så dyker semesterkänslan upp när väskorna är packade och vi är på väg. Jag brukar läsa en hel del på semestern och föredrar faktiskt jobbrelaterade rapporter och artiklar – det kanske låter konstigt men för mig är det avkoppling. Det är även ett bra sätt att ladda inför hösten; ny kunskap och idéer ger massor av energi!”

Varje höststart samlar jag en grupp så kallade ”FamilySmart Believers” för updateringar, planer för året, nätverkande och grillkväll på altanen.

Tiina Bruno

Tiina Bruno, vd Föräldrasmart Sverige
”Jag får energi och driv av att träffa människor som delar mina övertygelser och vill vara med på vår resa. Som egenföretagare har jag varje höststart samlat en grupp så kallade ”FamilySmart Believers” för updateringar, planer för året, nätverkande och grillkväll på altanen. En blandning av rådgivare, associerade konsulter, samarbetspartners och andra som tror på idén och det vi vill åstadkomma. I år med glädje även nya partners och investerare. Det ger en grym boost inför hösten.”

Daniel Pettersson, rekryteringschef Jefferson Wells
”För mig känns det bäst att planeringen för hösten i stora drag är klar redan innan jag går på semester. Då har jag koll på vad som ska kickas igång i början av augusti och framåt.

Det handlar både om att mentalt tänka på hösten och att boka in möten redan i juni.”

Helena Hed, vd PE Teknik & Arkitektur
”En bra start efter sommaren börjar med god planering. För mig är det viktigt att skapa bra förutsättningar för både mig själv och andra. Min kalender för hösten är fylld med spännande och viktiga möten, men jag har också avsatt tid för egen reflektion. Jag ser till att prioritera mina arbetsuppgifter och sätta tydliga mål för hösten och vintern. Det hjälper mig att komma i gång på rätt sätt och hålla fokus på det som är viktigast för att nå våra mål som företag.”

Isabella Piva Hultström, tillträdande socialchef Leksand
”Gör en plan! En plan som innehåller energi och sådant som du vet gör dig glad.

Börja med att dra ihop en fika, lunch eller AW med kollegor – kanske finns nya kollegor på plats som då får en möjlighet att inkluderas direkt i det nya.

Personligen ser jag till att ta igen mig ordentligt under semestern, samla energi inför höst och vinter utan måsten och krav.

Jag går lite i dvala, fast på sommaren.

Håller i träning även under sommaren så det naturligt fortsätter som en del av vardagen in på hösten, då behöver vi de där endorfinerna som allra mest.”

Marie Wikander, COO Wndy
”Att samla teamet för en kick-off där vi planerar inför hösten och gör något kul tillsammans brukar ge den energi som behövs efter semestern. Nya idéer föds och man blir taggad att komma i gång.”

Stefan Hollmark, tillträdande regiondirektör Gotland
”Jag tycker att det är bra att känna skillnaden mellan att jobba och att ha semester, därför brukar jag vara fysiskt på plats när jag börjar efter sommaren och inte ha så mycket möten inbokade. Det innebär att jag får tid och möjlighet att interagera med andra och skapa relationer. Det ger mig massor av energi inför hösten.”

För mig är det viktigt att se till att det finns utrymme att göra klart och varva ner redan innan semestern, för att sedan kunna vara helt ledig och komma tillbaka fulladdad med energi efter sommaren.

Sofie Imhagen

Kimiya Näslund, kvalitetschef Apotea
”Jag brukar tänka, agera och jobba strategiskt och strukturerat vilket betyder att jag redan innan semester planerar in ”to do list” i höst och lägger in det i kalendern. På detta sätt känner sig hjärnan avslappnad och vet att ”we have a plan”och känner sig trygg med det. Dessutom planerar jag in administrativa timmar (ibland dagar) i början av återgången för att kunna komma i kapp det som hänt och planera framåt.”

Sofie Imhagen, vd Bergus Företagshälsovård
”För mig är det viktigt att se till att det finns utrymme att göra klart och varva ner redan innan semestern, för att sedan kunna vara helt ledig och komma tillbaka fulladdad med energi efter sommaren. Jag försöker att inte boka möten direkt när jag kommer tillbaka,  vis av erfarenhet vet jag att saker kommer att ha ackumulerats under sommaren. De behöver tas om hand när jag återvänder.”

Mattias Loxi, CMO Cinode
”Ett sätt att mjukstarta efter semestern är att inleda med en kortvecka, alltså börja på en onsdag eller torsdag. Dessutom är det viktigt med tydliga mål för hösten. Vad ska vi prioritera och hur ska vi nå våra mål? Börja gärna med detta redan innan semestern så att du inte börjar från noll när du kommer tillbaka. Under hösten samla ihop medarbetarna för en kickoff där alla får bidra och sätta bolagets kommande mål.”

Linda Höglund, COO Zimpler
”För det första försöker jag redan före sommaren skapa förutsättningar för en bra start efter semestern. Jag försöker få färdigt det som kan bli färdigt, så att inga surdegar ligger kvar över sommaren. Jag bokar redan före sommaren in möten och planerar för hösten, så att jag inte fastnar i sådant när jag kommer tillbaka. Hos oss på Zimpler har vi visserligen rörliga arbetsplatser, men det här med att komma tillbaka till ett rent och välstädat skrivbord kan man tillämpa ändå.

För det andra ser jag till att njuta och koppla av så mycket som möjligt under sommarledigheten. Att träffa nära och kära, läsa, träna och ladda batterierna ger oerhört mycket när man är tillbaka. Att få lite distans till företaget och arbetssituationen är viktigt, det ger nya perspektiv och idéer som är viktiga för att ta sig an arbetsuppgifterna.

För det tredje är det alltid bra att sätta upp tydliga mål för den närmaste tiden. Vad vill jag få ut av hösten och vintern? Vad ska mitt team och jag åstadkomma? Hur vill vi titta tillbaka på halvåret när vi skiljs åt igen för jul och nyår? Våga vara konkret och ganska detaljerad”

Elin Arnell, vd Qurant
”Som ledare tycker jag att det är viktigt att ha en första vecka efter semestern med fokus på planering, strategi och mina egna tankar, dvs jag försöker hålla min kalender fri från möten första veckan efter semestern. Efter det brukar jag känna att jag har energi och fokus, det är också viktigt att stötta medarbetare och ledare som kommer tillbaka efter sin semester.”

Anne-Lie Tillbom, regionchef Ragn-Sells Recycling
”Jag ger mig själv tid att återgå till min normala rutin några dagar innan jag börjar jobba igen. Det hjälper mig att anpassa mig och undvika chocken av att gå från ledighet till arbete direkt. Dessutom är det viktigt för mig att planera och sätta upp mål för hösten och vintern redan innan jag går på semester, både personliga och yrkesmässiga. Det ger mig en känsla av riktning och motivation inför den kommande perioden.”

Fabian Åhlin, Head of Talent Attraction & Employer Branding, Consumer Solutions, Fortum
”För att komma in med kraft och energi inför höst och vinter så behöver jag en ordentlig ledighet under sommaren. Jag behöver umgås med nära och kära, sova lite längre på morgnarna, äta gott och röra på mig. Får jag till den kombinationen i några veckor så är jag både gladare, mer effektiv och mer hållbar i mitt jobb. Sommaren är helig för mig och det är då jag laddar batterierna ordentligt.”

David Waskuri, vd Sveapsykologerna
”Jag ser till att börja med lite kortare arbetsdagar och enklare arbetsuppgifter för att sen trappa upp. För att få en bra höst/vinter ser jag till att planera in återhämtning i veckoschemat och ser till att det inte blir för långa arbetsdagar. Det gör att jag kan få en bra balans i livet mellan arbete, fritid, relationer och hälsa.”

Jag gillar att ha inplanerade check-ins med min ledningsgrupp – catch up men samtidigt komma i gång.

Anna-Lena Strömsten

Anna-Lena Strömsten, Head of People Services Group, People & Culture, Scania CV AB
”Jag försöker verkligen logga ut så mycket som möjligt under sommaren. Att sedan starta upp – inte med en rivstart – känns bra! Jag gillar att ha inplanerade check-ins med min ledningsgrupp – catch up men samtidigt komma i gång. I år är vi mitt i en global HR-system implementation som går live i oktober – så det kommer att finnas lite att ta i. Det ska bli kul!”

Fredrik Andersson, grundare 4potentials
”För mig handlar det om att ge mina barn den bästa sommaren – varje år. Därför är jag alltid ledig från skolan slutar till att de börjar i slutet på augusti. Och genom att bygga fotbollsmål, lira boll, åka på sommarfotbollsläger och försöka vara så mycket som möjligt med barnen – så blir inte bara jag utvilad – utan framför allt får de en underbar sommar. Dessutom åker jag även på en liten resa med min fantastiska fru och sedan ser jag till att klippa gräs, skrapa fönster, bygga plank samt måla staket medan sommarpratarna berättar om sina äventyr.”

 

Frida Edman, vd Bokmässan
”Jag brukar vara full av energi efter sommaren och ser ofta fram emot att börja jobba igen! Mycket ledigt och svensk sommar är den bästa uppladdningen inför en intensiv höst!”

Läs även

Annons