”Det är synd för vår demokrati att det ska behöva vara så här”

Kvinnliga partiledare befinner sig i ett utsatt läge. Jenny Madestam ville ta reda på hur det känns att ständigt få sitt ledarskap och sin personlighet ifrågasatt.

Foto: pressbild

– Kvinnor med makt ska vara en självklarhet. Ändå alla vittnar alla kvinnor jag pratat med om att de ständigt kritiseras och behandlas annorlunda. Jag ville veta hur det är att vara de här kvinnorna, hur det känns att leda i det klimatet.

Jenny Madestam är docent i statsvetenskap och universitetslektor i ledarskap och ledning vid Försvarshögskolan. Hennes nya bok ”Maktens kvinnor” bygger på intervjuer med tretton kvinnor som har varit eller är partiledare i Sverige.

– Jag är notoriskt intresserad av politiska ledare. Valet att ta ett uppdrag som ger politisk makt fascinerar mig. Jag har studerat politiskt ledarskap under lång tid och det är svårt att blunda för könsaspekten.

En händelse som blev ett uppvaknande för Jenny Madestam var ett uttalande från Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Jag ser mig som en upplyst person men är i allra högsta grad en del av problemet.

Jenny Madestam

NY BOK

Författare: Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och universitetslektor i ledarskap och ledning vid Försvarshögskolan.

Maktens kvinnor (Albert Bonniers Förlag)

book

– Hon kritiserade en analys som en svensk statsvetare gjort och som enligt henne hade ett orättfärdigt könsperspektiv. Den statsvetaren var jag. Det var jobbigt och gav samtidigt en viktig insikt. Jag ser mig som en upplyst person men är i allra högsta grad en del av problemet. Jag kände att jag ville ta mig an det här, säger Jenny Madestam.

Hon menar att maktens kvinnor inte själva skulle kunna skriva boken.

– Kvinnliga politiska ledare som pratar om de här ojämlikheterna kan uppfattas som martyrer eller bli anklagade för att dra ”könskortet”. Det blir en offergrej, så fort man lyfter fram problemet vänds det emot en.

Jenny Madestam hoppas att boken ska bli en ögonöppnare.

– Det är synd för vår demokrati att det ska behöva vara så här. Det här problemet är inte specifikt för politiker, det finns överallt. Men politiker befinner sig ständigt i ”skyltfönstret”, allt de gör är offentligt. På det sättet är politiken skoningslös. Miljön de rör sig i är impregnerad av makt och det skapar en enorm utsatthet.

– Jag slås av hur det har blivit så självklart, att man som kvinnlig politiker kommer att bli kritiserad, kommenterad, få anspelningar. Jag vill skapa medvetenhet kring att det är så här det funkar, vad det innebär att vara i den situationen och hur det påverkar de här kvinnornas ledarskap.

Läs även

Annons