Här är övningarna som hjälper dig att hålla dig skärpt

För mycket stillasittande kan få allvarliga konsekvenser. Här är övningarna du bör göra varje dag på jobbet.

Amanda Hjorling, träningsansvarig Friskis och Svettis.

Foto: Filip Erlind

En arbetsmiljö som innebär att man sitter hemma framför datorn med teams, gör att man blir väldigt orörlig. På sikt kan det få allvarliga konsekvenser, menar Mia Qwärnström, verksamhetschef på Friskis & Svettis i Stockholm.

Chefstidningen frågade vad man kan göra för att stillasittande på jobbet inte ska gå för långt.

– Som chef behöver man ta sig an problemet. Man behöver prata om det, ha policies och vidta åtgärder för att bryta den negativa trenden.

Amanda Hjortling är träningsansvarig på Friskis och Svettis. Hon menar att träning ett par gånger i veckan är jättebra, men att det inte kan kompensera för utebliven rörelse i vardagen.

– Vet du med dig att du sitter stilla mycket på jobbet bör du starta en rutin för att få in rörelse, i form av övningar och promenader, i din jobbvardag. Syftet är att du får igång blodcirkulationen, syresätter hjärnan, för att hålla dig skärpt.

Hur ofta ska man sikta på att göra övningarna?

– Varje dag, helst flera gånger om dagen, säger Amanda Hjortling.

Amanda Hjortling visar enkla övningar som kan sättas samman till en snabb pausgympa:

Vi har tagit ett grepp om stillasittande på jobbet och hur du kan bryta den negativa trenden. Läs mer:

Stela nackar och onda ryggar – så bryter du stillasittandet på jobbet

Stå höftbrett isär, sänk axlarna, sträck båda armarna rakt ut framför kroppen. Böj ena armen och vrid överkroppen, följ armen med blicken. Växla sida. Rotationer av rygg är bra för leder, ligament och blodcirkulation. Rörlighet som kan få ryggen att kännas mjukare, mindre stel.

Foto: Filip Erlind

Utgå från stående, tänk att du sätter dig på en stol, stanna i knäböj med upprätt kropp. Sträck den ena armen över huvudet, växla sida. Här kan du börja med bara knäböj, för värme, puls och cirkulation – lägg sedan till armarna som en utveckling för att skapa mer rörlighet i bröstet och ryggen.

Foto: Filip Erlind

Stå höftbrett, isär, rulla ner kota för kota, låt armarna hänga ner så långt det går, böjda knän är helt ok, häng ut ryggen och gunga sida till sida, rulla sedan upp igen, kota för kota. Den här övningen ger både rörlighet och värme. Du sträcker ut baksidan av låren och får slappna av i ryggen, vilket är skönt när man suttit stilla länge.

Foto: Filip Erlind

Stå höftbrett isär, lyft ett ben en bit ovanför golvet, stå stilla och håll balansen, böj sedan benet och knäpp händerna runt knäet. Växla sida. Bra övning för att bryta stillasittande och väcka balanssinnet. När du står på ett ben jobbar inte bara benet utan hela kroppen. Ger också bättre kroppshållning.

Foto: Filip Erlind

Stå höftbrett isär, sänk axlarna, sätt händerna som stöd långt ner på ryggen, vid ryggslutet. Böj långsamt ryggen bakåt, låt huvudet följa med i rörelsen, titta upp i taket. Återgå långsamt till utgångsposition. Även det här är en rörelse som får ryggen att kännas mjukare, mindre stel.

Foto: Filip Erlind

Sitt bekvämt med fötterna stadigt på golvet/marken. Lägg ena handen på huvudet och luta huvudet mot axeln. Växla sedan sida. Den här övningen kan du göra stående eller sittande.

Foto: Filip Erlind

Vi har tagit ett grepp om stillasittande på jobbet och hur du kan bryta den negativa trenden:

Stela nackar och onda ryggar – så bryter du stillasittandet på jobbet

 

Läs även

Annons