”Min organisation är sliten. Hur får jag upp energin?”

Det går lite tungt på jobbet och energin är låg. Går det att vända uppåt igen? Vi frågade Jennie Brobeck om råd.

Jennie Brobeck, författare till boken ”Hjulet snurrar men hamstern är död"

Foto: privat

När det är mycket att göra så är det lätt att fastna i ett hamsterhjul som snurrar för fort. Möten, mejl, administration, planering och brandkårsuttryckningar äter upp all tid. Det springs och både lusten och energin är låg. Det som ofta får stryka på foten handlar om människor, relationer, samarbete och kultur.

Då är det dags att du tar tag i energin på jobbet. Det handlar om att prioritera ledarskapet och se till att vara ”där det händer” – i småpratet på jobbet. Det är nära dina medarbetare, när de äter lunch och fikar, som du kan känna av läget. Om du är “där” tillräckligt mycket så märker du vart energin tar vägen. Du märker om det gnälls mycket, vilka som tar energi, vilka som ger energi, hur relationen mellan medarbetare är och hur kulturen har utvecklats. Du märker sådant som du missar i ett för snabbt snurrande hamsterhjul. Med all information din närvaro ger så ”energianalyserar” du läget. Vart tar den goda energin vägen, hur får jag stopp på den dåliga energin?

Det är du som behöver ta stafettpinnen och agera.

Jennie Brobeck

Börja med de lägst hängande frukterna. Det är du som behöver ta stafettpinnen och agera. Kanske måste du ta tag i energitjuven, lyfta de som ger energi, uppmärksamma medarbetare på att för mycket fokus ligger på det vi inte kan göra någonting åt, få till en vardag som snurrar i lagom fart och ger plats för återhämtning eller helt enkelt själv bli bättre på att sprida god energi.

Gör en lista och se till att det händer. Rom byggdes inte på en dag och det tar lite tid att få ordning på dålig energi. Men kom ihåg, det är ditt ansvar som chef och ledare. Och, får ni till riktigt bra energi så trivs människor och presterar på topp. Inte bara det, duktiga medarbetare kommer att söka sig till er. Allt blir enkelt med ett organisatoriskt flow!

Jennie Brobeck, författare till boken ”Hjulet snurrar men hamstern är död” (tillsammans med Gunnar Ekman)

Hur får du teamet att sluta älta?

Läs även

Annons