”För mig är kopplingen mellan mångfald och kreativitet självklar”

På Urban Delis restauranger har personalen värdegrunden på ryggen. För vd Daniel Seifter handlar det inte minst om affärsnytta.

"Kanske har det aldrig varit viktigare att påminna våra gäster och varandra om att vara respektfulla och empatiska."

Foto: Mira Wickman

Urban Deli

Urban Deli driver fyra restauranger och ett hotell i Stockholm. I mars nästa år öppnar man ytterligare en restaurang i Hagastaden, Stockholm. I dagsläget ca 300 personer på lönelistan. Den största delägaren är Axfood.

De tröjor som personalen på Urban Deli har på sig har hängt med ett tag. Upprinnelsen var en demonstration med rasistiska inslag på Södermalm i Stockholm, där Urban Deli har en av sina restauranger.

Demonstrationen planerades på torget utanför restaurangen och dåvarande ledning bestämde sig för att markera.

– De kände ett ansvar. Mot sina medarbetare men också då de var en populär restaurang i området, säger nuvarande vd Daniel Seifter som själv inte var med på den tiden.

Stora planscher sattes upp på alla fönster. Budskapet var detsamma som sedan hamnade på alla tröjor:

”Här jobbar flator, muslimer, kurder, bögar, judar, afrikaner, asiater, svennar och många fler. Det funkar riktigt bra.”

Tröjorna används fortfarande. Nya trycks upp hela tiden.

– Kanske har det aldrig varit viktigare att påminna våra gäster och varandra om att vara respektfulla och empatiska. Vi arbetar dagligen med värdskap och vi vill visa att vi är ett bolag där alla är välkomna, att vi har en kultur som värdesätter olikheter, säger vd Daniel Seifter.

Toppchefer: Bättre mångfald är en överlevnadsfråga

Vi arbetar dagligen med värdskap och vi vill visa att vi är ett bolag där alla är välkomna, att vi har en kultur som värdesätter olikheter.

Daniel Seifter

Kaospiloterna

Kaospiloterna är en skola för kreativt ledarskap och meningsfullt entreprenörskap.

Skolan, som grundades 1991, ligger i danska Århus men utbildningen har gästspelat på högskolor över hela världen. Bland annat i Malmö.

Läs mer om skolan HÄR

För honom handlar det inte minst om affärsnytta. Han behöver mångfalden för att klara det han är satt att göra.

– I mitt ägardirektiv står det att Urban Deli ska driva innovation och utveckling inom området framtidens mat och måltidslösningar. Det uppdraget kommer vi inte att klara om vi inte är kreativa och innovativa, och för mig är kopplingen mellan mångfald och kreativitet självklar.

Han menar också att värderingarna är en viktig del i det strategiska arbetet med employer branding.

– Vi lär oss dessutom mycket om värdskap i olika kulturer genom att satsa på mångfald. Det är viktigt för oss.

Daniel Seifter har en bakgrund som Kaospilot. Det vill säga han har en ledarskapsutbildning från skolan Kaospiloterna i Århus, Danmark.

– Mångfalden var i fokus under hela utbildningen. Under de där åren insåg jag verkligen att mångfald är en förutsättning för kreativitet, vilken i sin tur krävs för att skapa inspiration och innovation. Vi behöver flera olika perspektiv på saker och ting för att bli kreativa på riktigt, säger han.

Läs även

Annons