Här åker hela kontoret på workation tillsammans

Kan en jobbvecka med palmer och sol utanför fönstret vara det som behövs för att ge ditt team ny energi?

Anställda i solen på en av Jobylons workationresor.

Foto: Aref Abedi, vd Jobylon

KULTUR}

Varje år väljer techbolaget Jobylon en plats i världen, packar väskorna och sticker. En vecka eller två. Resan är ingen semester utan det som kallas ”workation” – arbetet fortsätter som vanligt på plats. Skillnaden är att man efter arbetsdagens slut har en ny plats med nya upplevelser att ta sig an.

– Vi står för flyg och boende, och så kan de som vill följa med. Det är alltså helt valfritt. Vi ser det som en förmån för medarbetarna, precis som pensionen är en förmån, berättar vd:n och grundaren Aref Abedi.

Workation har blivit ett trendigt fenomen för en generation som inte nöjer sig med några ynka semesterveckor av kulturell stimulans. Det finns de som tar datorn och checkar in i Sandviken; andra åker till Kuala Lumpur. Ofta är den här typen av resor något man gör på egen hand, men en del bolag har omfamnat trenden och organiserar dem nu för sina medarbetare.

För Jobylon fyller resorna flera funktioner. Den viktigaste är kanske helt enkelt att de skapar möjligheter att ses. I vanliga fall är kollegorna nämligen utspridda i länder som Brasilien, Portugal och Italien. Ytterligare någon är ”digital nomad”, och reser runt från plats till plats i världen. Just nu är hon i Mexiko, på väg till LA.

Man kanske inte kan flyga ner hundratals personer en vecka varje år, då skulle man få hitta en annan lösning, som att dela upp sig i team.  

– Vi är ”remote friendly”, med en väldigt stark online-kultur. Vi har en massa olika sätt för incheckningar, dagligen och veckovis. Men vi vill förstås också skapa tillfällen när vi alla kan träffas och umgås, berättar Aref Abedi.

Under dessa arbetssemestrar får teamet förutsättningar att lära känna varandra bättre genom middagar och utflykter. Men tiden utnyttjas dessutom till den sortens jobb som den vanliga online-tillvaron försvårar: workshops, värderingsarbete. Jobylon driver också ett ”hackathon” – ett slags programmeringstävling – som bolaget arrangerar varje år.

Många fördelar, alltså. Finns det också nackdelar med workation? Nej, än så länge har inte Aref Abedi identifierat några sådana. Men de är ganska få på bolaget, poängterar han, närmare bestämt 35 personer. Skulle de växa stort så blev också utmaningen större.

– Man kanske inte kan flyga ner hundratals personer en vecka varje år. Då skulle man få hitta en annan lösning, som att dela upp sig i team.

För det bolag som vill prova workation har Aref Abedi några tips. För det första: involvera medarbetarna.

Vill man använda tiden till kreativt samarbete måste man göra ett schema för det.

– Det är ingen idé att göra det här bara för att det är trendigt, om det inte passar verksamheten. Så jag skulle först lufta idén med alla och se om de tycker att det verkar vettigt.

En annan viktig sak att tänka på är att man har en tydlig agenda och struktur, säger han. Vill man använda tiden till kreativt samarbete måste man göra ett schema för det. Annars är det lätt hänt att medarbetarna bokar in enskilda möten precis som vanligt, med resultatet att dagarna snabbt äts upp.

Uttalade förhållningsregler är också bra. På Jobylon är man tydlig med att det är arbetstider som råder – man ska inte jobba mer än vanligt bara för att man tillbringar tiden med sina kollegor. Man etablerar också redan innan man åker vilka policies och regler som gäller.

Senast Jobylon reste bort tillsammans var det till Prag. Sedan kom pandemin och raderade ut alla nya resplaner. Efter några års uppehåll är det dock dags igen nu, och den här gången går flyget till Sydafrika. Jobylon samarbetar i det här fallet med ett resebolag, som hjälper dem med praktiska saker på plats.

– Jag skulle rekommendera att använda sig av ett resebolag. Det kanske kostar lite mer, men det är mycket man måste tänka på. Hur funkar det med försäkringar? Vad händer om någon blir sjuk? Man har trots allt ett stort ansvar som arbetsgivare och det gäller att planera detta rätt.

Läs även

Annons