Chefer erbjuds utbildning i UUA

Kan kompetensbrist lösas med ny utformning av arbetsplatsen? UUA-projektet vill lära chefer att tänka i nya tankebanor.

I snart två år har UUA-projektet utbildat och spridit information om universell utformning av arbetsplatser. Syftet är att skapa effektiva organisationer och förutsättningar för delaktighet i arbetslivet på lika villkor. 

- Under våra utbildningar har många konstaterat att frågan ligger hos ledningen. ”Min chef borde ha varit här” hör vi ofta, säger Lena Lehmann, processledare på UUA. 

Projektledningen insåg snart att invändningarna var rimliga, man borde ta fram en utbildning för chefer. 

- Många chefer vet nog hur man ”borde” göra. Det är inte kunskap som saknas, snarare ett ”mindset”. Vi vill få chefer att förstå att det finns en vinst i att skapa en arbetsplats för alla, säger Lena Lehmann.

UUA KOMMER DÄRFÖR att erbjuda workshops där man hjälper chefer att identifiera utmaningarna i den egna organisationen, och därefter lösningar som bygger på forskning, evidens och beprövad erfarenhet.

Om man till exempel står inför att bygga om sitt kontor. Vad ska vi tänka på så att vi gör rätt från början? Eller om man ser en annalkande kompetensbrist. Är det så att vi alltid letar efter ”ännu en i teamet”, när vi egentligen borde titta efter någon som är precis tvärtom för att få in ny erfarenhet och nya perspektiv i arbetslaget?  

Deltagarna blir också del av ett nätverk där kunskaper och goda exempel ska bytas. 

 

FAKTA: UUA – Universell Utformning av Arbetsplatser

* Arbetar med utbildningar och strategisk påverkan.
* Arbetet är ett samarbete mellan Akademikerförbundet SSR, CSR Sweden, Forum, Funktionsrätt Sverige, IF Metall, KFO, Randstad, Sveriges Företagshälsor, Swedavia och Vasakronan. Projektet medfinansieras av Europeiska Socialfonden (ESF).

* Läs mer här! 

 

 

Text: Helene Claesson Jennische 

 

Läs även

Annons