Varför startades Chefstidningen?

Fem frågor till Lars Holmblad, förbundsdirektör på Akademikerförbundet SSR om varför Chefstidningen startades...

Fem frågor till Lars Holmblad, förbundsdirektör på Akademikerförbundet SSR om varför Chefstidningen startades...

Tanken från Akademikerförbundet SSR som äger Chefstidning är betydligt äldre än de sex år som vi funnits. Redan på 80-talet gavs ”Svensk Chefstidning” ut under några år. Då med mycket små resurser.
Lars Holmblad, förbundsdirektör, varför ville ni satsa på en ny ledarskapstidskrift?

– Vi ville profilera förbundet mot chefer, ledarskap och HR. Vi ville hitta ett forum där vi kunde spegla de frågor som berör många av våra medlemmar, direkt eller indirekt. För det är ju inte bara cheferna själva som berörs av ledarskapsfrågorna, det gäller hela organisationerna.
– Chefstidningen har fokus på akademiska miljöer och det saknades en sådan tidskrift på marknaden.
Vad tror du är vikigaste med tidningen för chefer och HR-specialister?
– Att läsa om andras utmaningar, få tips och råd, ta del av andras erfarenheter - få stöd i ledarskapet. Och mer praktiska frågor som avtal, villkor och löner.
– Vår önskan när vi startade Chefstidningen var att få en tidning som inte gav ”quick-fix” utan hade en djupare och mer seriös syn på ledarskapsfrågorna. Och det har vi fått och vi är mycket nöjda!
Ok, men Lars, blir man en bättre chef av att läsa Chefstidningen?
– Nej, det tror jag faktiskt inte… Men däremot tror att genom att ta del av andras exempel och berättelser reflekterar man över sitt eget ledarskap, man söker vidare och utvecklas därmed. Men jag tror inte att man kan läsa sig till att bli en bra chef. För mig handlar gott ledarskap mycket om att vilja vara chef och att våga leda.
Vad tycker du är den svåraste utmaningen som chef?
– Hm. Det är nog att fatta beslut som jag vet att många inte kommer att gilla. När man tar sådana beslut står man alltid ensam. Ensamheten i sig kan också vara jobbig, men det är en del av uppdraget.
Känner du dig mindre ensam då när du får Chefstidningen?
– Absolut.


Läs även

Annons