”Medarbetare lämnar inte sina jobb. De lämnar sin chef.”

Ett bra ledarskap kan vara skillnaden mellan medarbetare som presterar, och medarbetare som sjukskriver sig. Det menar Chefstidningens nya krönikör Maria Ergül.

Maria Ergül är författare och HR-chef som driver Vägra väggen, en digital plattform som arbetar förebyggande mot stress.

Foto: privat

Ett bra ledarskap kan vara skillnaden mellan medarbetare som presterar, och medarbetare som sjukskriver sig.

Att inte komma överens med chefen är en av de största orsakerna till utebliven prestation. Ledarskap och medarbetares prestation har en stark korrelation, och ett bra ledarskap kan vara skillnaden mellan prestation och sjukskrivning. Men hur ska man vara för att vara en bra ledare? Teorierna är många, du kan vara auktoritär, demokratisk eller delegerande. Men bra ledarskap är inte är kopplat till vare sig demokrati eller auktoritet, det är styrt av vilka medarbetare man ska vara bra inför. Det finns inte ett rätt sätt att leda på.

På ledarskapskurser blir man nästan hjärntvättad i vikten av att hitta ”sitt” sätt att leda. Det man missar är att alla medarbetare inte kommer att vara mottagliga, eller kunna prestera utifrån ”ditt” sätt att leda. Framgångsreceptet är ett situationsanpassat ledarskap, att särbehandla alla medarbetare utifrån deras behov.

Prenumerera på chefstidningens nyhetsbrev

I Sverige pratar vi ofta om ”rättvisa” och att ”behandla alla lika”. Men ”behandla alla rättvist” och ”alla människors lika värde” är två vitt skilda begrepp som är viktiga att hålla isär. Rättvisa innebär inte samma sak för alla. Om medarbetare X har behov av individuell återkoppling två timmar per vecka och medarbetare Y endast har behov av en timme varannan vecka, är det just det som är rättvist. Det är inte rättvist att stöpa alla medarbetare i samma form bara för att det är ditt sätt att leda på. När du slutar försöka lista ut vilken typ av ledare du vill vara, och i stället fokuserar på vilken typ av ledare dina medarbetare behöver för att kunna prestera, kan du skapa ett vinnande team.

Det har ingen betydelse att man leder ett högpresterande team om du som ledare inte lyckas med konsten att möta dina medarbetare.

Maria Ergül

Är du fotbollsintresserad har du troligtvis hört uttrycket, ”De har det bästa laget på pappret”. Det fina med det talesättet är att matcher inte avgörs på pappret. Om dina fotbollsspelare inte kan prestera under ditt ledarskap spelar det ingen roll om det står Ibrahimovic eller Ronaldo på matchtröjan, laget kommer att förlora. Detsamma gäller i arbetslivet. Det har ingen betydelse att man leder ett högpresterande team om du som ledare inte lyckas med konsten att möta dina medarbetare där de är, för att kunna få ut maximalt av vad de har.

Fyra färdigheter som är avgörande för att lyckas med ett situationsanpassat ledarskap är;

Diagnos: Identifiera medarbetarens individuella behov av ledarstöd.

Flexibilitet: Anpassa ledarskapsapproach utifrån aktuellt behov.

Kommunikation: Interagera med medarbetare på ett sätt som de kan förstå.

Öppenhet: Skapa trygghet i teamet så medarbetare vågar dela med sina behov.

Ledarskap handlar inte om att vara den som bestämmer, utan om att ta hand om dem du ansvarar för. Sanningen är, en ledare är ingenting utan medarbetare. Medarbetare lämnar inte sina jobb. De lämnar sin chef.

Maria Ergül är författare och HR-chef som driver Vägra väggen, en digital plattform som arbetar förebyggande mot stress. För sin kamp mot stressen fick Maria pris som årets vardagshjälte 2019. 2021 debuterade hon som författare med boken Vägra väggen som utsågs till årets HR-bok 2021.

Läs även

Annons