Nu kommer co-workingkontoren

Medlemskap istället för långa hyreskontrakt, flexibla lösningar som gör att du snabbt kan skala upp eller ner din verksamhet. Nya tider kräver nya flexibla kontorslösningar. Kanske är det därför alla pratar co-working.

Finns det trender i sättet att se på en arbetsplats skulle man väl säga att vi gått från egna rum, till öppna landskap, till aktivitetsbaserade kontor, till – det senaste - co–working.

Fast Britt Lindqvist, utvecklingschef på Vasakronan, vill inte gärna prata om trender. Hon kallar det hellre kundperspektiv. När kunderna får nya behov, måste de erbjudas nya sorters kontor. Och just nu är det co-workingkontor som kommer, det är hon övertygad om. Vasakronan har redan åtta på gång. Alla på attraktiva adresser i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö.

Vad skiljer då en co-workingarena från ett aktivitetsbaserat kontor?

- Det ser ut som ett aktivitetsbaserat kontor fast det är flera företag i samma kontor, många organisationer delar på samma utrymme. Det handlar om smart resursanvändning och flexibilitet. Man har ett medlemskap och sätter sig där man vill, kanske har man också valt att ha ett mindre eget kontor inne på co-workingarenan, förklarar Britt Lindqvist.

För företagaren betyder det att man inte sitter fast i långa hyreskontrakt utan snabbt kan skala upp och ner sin verksamhet när man behöver. Kanske kräver ett projekt att fem frilansare får plats, efter ett halvår försvinner de igen.

För många handlar begreppet co-working också om nätverkande och enligt Britt Lundqvist kommer det lite på köpet om man delar yta med andra organisationer.

- Vi ser att vår uppgift är att skapa kontor som fungerar för våra kunder. Det nätverksvidgande kommer liksom på köpet, det är egentligen inget vi arbetar med, säger hon.

Själv flyttar hon och övriga Vasakronanmedarbetare snart in i företagets egen co-workingarena i nya Sergelstaden, mitt i Stockholm city.

- Vi skapar tre våningsplan med co-workingkontor i SEB:s gamla bankpalats. T ex kommer det gamla bankvalvet göras om till kontorsytor. 5,5 meter i tak. Det är en spännande miljö att arbeta i, säger hon.

 

Läs även

Annons