Gott om kvinnliga vd:ar i ungas företag

Om de unga cheferna inom Ung Företagsamhet säger något om framtiden - ser den ganska ljus ut om man hoppas på fler kvinnor i ledande positioner.

Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet

Pressbild Ung Företagsamhet

Fortfarande ont om kvinnliga chefer i de stora företagen

Andel kvinnor i börsnoterade företags ledningsgrupper – 28 procent

Andel kvinnliga vd:ar i börsnoterade företag – 12 procent

Andel kvinnliga ekonomichefer / CFO i börsnoterade företag – 31 procent

 

 Källa. Allbright stiftelsens rapport ”Alarmet som väckte börsen”, 2023

Av landets alla UF-företag är det 46 procent som har en kvinna på vd-posten. Och bortser man från de UF-företag som består av enbart män, eller enbart kvinnor, och bara tittar på de mixade så väljer hela 55 procent att sätta en kvinna som vd.

–  Det ska jämföras med det privata näringslivet idag där drygt 30 procent av vd:arna är kvinnor, säger Tove Jarl, vd för Ung företagsamhet.

Läsåret 24/25 startade 38 824 UF-företag i Sverige. I princip alla har hållbara affärsidéer och Tove Jarl har en bestämd känsla av att normerna kring ledarskap håller på att förändras.

– Jag blir alltid optimistisk gällande framtiden när jag träffar våra UF-företag. De är så otroligt medvetna om de stora utmaningar vi som samhälle står inför, men också om de könsroller som tidigare gällt. De tycks tänka annorlunda, säger Tove Jarl.

Vad kan då det bero på?

Hon tror att det handlar om förebilder.

– Det finns många kvinnliga vd:ar i dag och de är viktiga förebilder. Unga kvinnor ser att det är görbart, vilket gör det enklare att tänka att jag kan.

– Jag tror också att det handlar om hur vi pratar med våra barn. Förr var det nog så att unga kvinnor manades att söka trygghet medan män uppmuntrades till karriär och risk. Så låter det förhoppningsvis inte idag.

Om ett par månader har UF Sverige sedvanlig fest och utser Årets UF-företag. Förra året prisades bland annat företaget Alga Insulation med en ung kvinna – Janna Naser – som vd. Företaget omvandlar tång som blåst upp på våra stränder till isolering för byggbranschen. I somras blev UF-företaget ett aktiebolag, och de har också fått mängder av priser och utmärkelser.

– Man blir grymt imponerad, säger Tove Jarl.

Läs även

Annons