Hitta balansen mellan fest och fylla – tips inför jobbets julfest

Många upplever att det finns en förväntan på att de ska dricka alkohol på julbord med jobbet. Vilket ansvar har chefen när det gäller alkoholens roll vid firandet?

– Fler arbetsgivare borde fundera över alkoholens roll i samband med julfirandet, säger Mojtaba Ghodsi, vd IQ.

Nu är det hög tid för julfest och julbord på många arbetsplatser. Alkoholens närvaro är i det närmaste självklar. Det behöver så klart inte vara ett problem, men från IQs sida tycker vi det är viktigt att man som arbetsgivare, chef och medarbetare funderar över alkoholens roll vid firandet.

– Bidrar den verkligen till att göra det trevligare för alla medarbetare? Här har arbetsgivare en möjlighet att ifrågasätta normer och skapa nya modernare traditioner som tilltalar medarbetarna.

Årliga mätningar visar att inställningen till alkoholkonsumtion blir mer och mer avslappnad. Synen på alkoholkonsumtion på julfesten är kopplat till den allmänna synen på alkohol, menar Mojtaba Ghodsi.

Många upplever alkholtjat, från kollegor eller till och med chefen.

Mojtaba Ghodsi

Tips inför julfesten

Tips till arbetsgivare inför julfest med jobbet:

Var restriktiv. Om det ska bjudas på alkohol, sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer alkohol betala själva.

Inkludera alla. Arrangera julbord eller julfester som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Säkerställ att det finns många bra alkoholfria drycker.

Som chef är du en förebild. Fundera över vilka signaler du själv sänder när det gäller alkohol. Det du gör och säger påverkar dina medarbetare.

Tips till medarbetare inför julfest med jobbet:

Alkoholtjata inte. Respektera om någon kollega inte vill dricka alkohol eller inte dricka så mycket.

Ifrågasätt arbetsplatsens alkoholkultur. Bara för att det alltid druckits alkohol vid julbordet så är det inte en anledning att fortsätta göra det. Prata med dina kollegor och chefer om hur ni vill ha det.

Drick med måtta. Att bli för berusad vid julbordet med jobbet är aldrig bra, inte för dig själv och inte för dina kollegor. Om du väljer att dricka alkohol så varva med alkoholfria drycker.

– I dag är alkohol i större utsträckning en oproblematisk del av vardagen, det förekommer att man ser alkohol som ett sätt att bygga teamkänsla på jobbet. Vi vet också att alkoholtjat är ett problem. Många upplever alkoholtjat, från kollegor eller till och med chefen.

– Samtidigt vet vi att 7 av 10 är oroliga för alkoholvanor hos någon närstående eller kollega.

Vilket ansvar har chefen när det gäller alkoholens roll vid firandet?

– Många arbetsgivare är noga med att ha en alkoholpolicy på plats, det är bra. Det är en utmaning att kommunicera med medarbetare kring den här typen av frågor. Synen på alkoholkonsumtion kan se så olika ut från person till person. Men två viktiga saker är att tydligt sätta tonen och konkretisera normer kring hur alkohol ska förtäras i såna här sammanhang. Julfesten måste kunna uppskattas av alla medarbetare oavsett vilken inställning man har till alkohol.

– Det är också viktigt att föregå med gott exempel och att se till att det inte slarvas med alkoholfria alternativ på festen. Ligger öl på kylning ska det självklart finnas alkoholfri öl på kylning med.

Har du gjort bort dig på jobbet? Här är 10 råd från experten

 

Läs även

Annons