Har du svårt att ta upp kritik i digitala möten?

Det kan vara svårt att ta upp svåra frågor och kritik i digitala möten. Vad ska man tänka på? Chefstidningen bad Johanna Olsson, expert på distans- och hybridarbete, svara på en chefsfråga.

Johanna Olsson, författare till boken "Närhet trots avstånd : att leda och samarbeta på distans".

Foto: pressbild

”När vi samarbetar digitalt kan det kännas enklare att undvika svåra samtal. Men det är extra viktigt att ta upp saker som skaver i ett tidigt skede när vi arbetar digitalt. När vi inte ses tenderar nämligen saker att växa och en liten sak kan växa sig stor på varsitt håll.

Försök att hitta vad det är som känns jobbigt när samtalet ska ske digitalt.

Är det att en oro för hur den andra personen ska reagera? Att du inte kan läsa av personen? Följa upp samtalet och känslor efteråt? Eller kanske en ovana vid det nya formatet?

Ett digitalt möte består inte enbart av mötestiden, du har även tiden innan och efter till ditt förfogande.

Hör av dig efter mötet för att se hur det har landat hos den andre parten.

Johanna Olsson

Svåra samtal i digital form – hur gör man?

Kontakta personen innan mötet för att förbereda. “När vi ses i mötet skulle jag vilja diskutera och höra mer om de olika åsikter som finns”. Se till att ha en plan för uppföljning. Hör av dig efter mötet för att se hur det har landat hos den andre parten. Under mötet, var inte rädd för att tala om elefanten i rummet – berätta att det känns lite svårt att prata om detta i ett digitalt format. Troligtvis är du inte ensam om att känna det och en öppenhet kan få alla att slappna av. Berätta vad du upplever. “Jag har svårt att läsa av hur det här landar när jag bara ser er på en skärm. Skulle ni kunna berätta hur ni känner?”

Svåra samtal i ett digitalt format är något vi som team behöver arbeta upp en trygghet och en vana kring. Boka gärna in en timme i månaden för ett digitalt möte där ni talar om ert samarbete och hur ni vill förbättra det. På så sätt får ni en vana att tala kring relationella frågor i ett digitalt forum och kommer känna er mer bekväma nästa gång ett svårt samtal dyker upp.”

Johanna Olsson, författare till boken “Närhet trots avstånd- att leda och samarbeta på distans” 2022.

Hur ger jag medarbetarna ny energi?

Läs även

Annons