Sveriges bästa chefer? Här är senaste talanglistan

Talanglistor, galor och utmärkelser - hur bär man sig åt för att hamna där egentligen? Chefstidningen har kollat in en ny lista på talanghimlen.

Niklas Aubell, Nordenchef på Nova 111, letar inte minst ”dolda talanger, de som flyger under radarn”, när han och hans kollegor gör sina talanglistor.
”Sveriges första evidensbaserade talanglista”. Så benämner Nova Talent sin nya talanglista Nova 111. Urvalsprocessen skulle kanske inte tåla en granskning i forskningshänseende, säger Nordenchefen Niklas Aubell, men den bygger på beprövad metodik.

– Alla som hamnar på listan har fått sina cv:n detaljstuderade. De har också gått igenom begåvningstest och personlighetstest, och svarat på frågor kopplat till ett antal egenskaper, som driv, anpassningsbarhet, ledarskap och ”selfe awareness”.

En jury av seniora ledare inom aktuella branscher samt ett 30-tal HR-chefer har gjort ett urval av kandidater, alla personer under 35 år inom allt från tech till politik. De tio segrarna utsågs till sist av en grupp av framträdande näringslivsprofiler, däribland Anders Borg och Gunilla Herlitz.

Syftet med tillvägagångssättet är att komma under ytan av redan givna namn och sociala medier-profiler, säger Niklas Aubell.

– Vår ambition är att fånga upp mer dolda talanger, de som flyger under radarn.

Samtidigt innebär metoden att man kanske missar en del duktiga personer som en vanlig talanglista fångar upp, medger han.

– Även om vi har försökt göra det väldigt enkelt för dem som ansöker är det fortfarande så att det tar fyrtio minuter, om man är effektiv, att gå igenom den här ansökan, med begåvningstest och personlighetstest. Det har säkert funnits personer som i slutändan känt att de inte riktigt har den tiden. Samtidigt är vi oerhört glada över att se kvaliteten på dem som har deltagit.

Årets tio vinnare presenterades i maj i år, liksom ”totalvinnaren” Erik Martinsson, VD för och, grundare av, solcellsinstallatören Svea Solar.

Så vad har dessa personer gemensamt? Förutom att de alla presterat bra studie- och yrkesmässigt, värdesätter de också ”social impact”, enligt Niklas Aubell.

– Viljan att positivt förändra världen, att göra skillnad i det stora eller det lilla, är något som vi ser som viktigt.

Text: Tim Andersson

Vinnarna i Nova 111 – år 2021

1. Finance, Real Estate & Investments: Madeleine Magnerius

2. Healthcare & Life Science: Sana Alajmovic

3. Politics & Public Sector: Annie Lindmark

4. Entrepreneurship: Erik Martinson

5. Tech: Oscar Söderlund

6. Engineering & Energy: Lars Gustafsson

7. Management Consulting: Mikael Fraenkel

8. Legal Services: Hayaat Ibrahim

9. Retail, Sales & Marketing: Andreas Sjöharald

10. Telco & Media: Ellinor Jepsson

11. Social Impact & Sustainability: Gerda Larsson

Av dessa utsågs Erik Martinsson, VD för och grundare av Svea Solar, till ”totalvinnare”.

Läs även

Annons