Vems ansvar?

- Varför skriver Chefstidningen om ansvars­tagande? Det är väl inte intressant för din målgrupp, sa en person jag pratade med. Ni skriver väl för chefer, om ledarskap?

– Varför skriver Chefstidningen om ansvars­tagande? Det är väl inte intressant för din målgrupp, sa en person jag pratade med. Ni skriver väl för chefer, om ledarskap?

Ja, varför … därför att det är en fråga för ­chefer och för att det handlar om ledarskap.

Jag hade velat komma med ett betydligt mer genomtänkt svar och det försöker jag mig på här i stället.

Det finns nog inte en enskilt större fråga just nu än organisationers ansvars­tagande. Som ­illustration till det pumpas oljan ut i ­Mexikanska golfen från en av BP:s oljeplatt­formar. Olyckor händer och det kommer vi aldrig ifrån. Men katastrofer som har sitt ursprung i slarv, kortsiktigt ekonomiskt tänkande, spekulationer eller nonchalans är betydligt svårare att ha fördragsamhet med. Inga pudlar i universum hjälper liksom. Och det är det som allt fler företag och organisationer har förstått, det är därför som företagsansvar och CSR är på allas läppar just nu.

Somliga säger fernissa, andra säger ­pappersprodukt och vackra ord. Men vi är förbi stadiet där vi accepterar de vackra ­orden. Ouppfyllda fagra löften kommer tillbaka som en bumerang och slår till. Och det sitter i medvetandet hos allt fler chefer. De riktigt kloka cheferna ser dessutom möjligheten med att låta ansvarstagandet blir en del av affären.

I det här numret griper vi tag i det enorma temat Ansvar med både praktiska frågor om CSR och med ett filosofiskt anslag­ om när ansvaret tar slut i tid och rum. Med det och läsning­ om positivt tänkande och ­arbetsglädje vill jag önska en riktigt härlig sommar!

Läs även

Annons