Valet – inget att skoja om

Det är inte precis med humor och karisma som svenska politiker lockar folkets röster. Retorikern Elaine Bergqvist ger bottenbetyg på humorskalan till nästan samtliga partiledare. Det är synd, tycker hon. Att locka till skratt – som inte bygger på pajkastning – kan man vinna stort på.

Det är inte precis med humor och karisma som svenska politiker lockar folkets röster. Retorikern Elaine Bergqvist ger bottenbetyg på humorskalan till nästan samtliga partiledare. Det är synd, tycker hon. Att locka till skratt – som inte bygger på pajkastning – kan man vinna stort på.

Ved bara några veckor kvar till valet går valrörelsen in i slutspurten-. För våra svenska politiker innebär det att tonen hårdnar och att man ansträn-g--er sig ännu mer för att sänka sina motståndare. Pajkastningen tilltar. I motsvarande fas i USA kopplar kandidaterna på charmen ännu mer, de ler ännu bredare, hälsar och skakar hand med ännu fler människor och jobbar ännu mer på att bli karismatiska.
Elaine Bergqvist är retoriker och expert på hur våra politiska ledare talar och för sig. Hennes intresse ligger inte i vad de säger utan hur de säger det. Hon skulle gärna vilja charmas mer av de politiska ledarna.
– Fokus ligger på att försöka över-tyga oss att tycka illa om motståndaren. Det hade varit trevligt om vi i stället för att bara tycka illa om något också kunde tycka om något. Inte bara rösta MOT Mona Sahlin utan FÖR Reinfeldt.

Humor och förmågan att locka sin omgivning till skratt är sociala egenskaper som vi värderar högt hos våra medmänniskor. I Stefan Einhorns bok Konsten att vara snäll skriver han att humor är en av de egenskaper som människor brukar ranka högst. Men det verkar inte gälla i politikerkretsar.
När svenska politiker ställer sig i talarstolen blir de med automatik tråkiga, tycker Elaine Bergqvist.
– Däremot, när politiker talar internt kan de vara roliga. Reinfeldt lär vara det. Men det visar han inte när han talar inför folk.
I den mån de använder sig av humor är det så gott som alltid på motståndarens bekostnad. Pajkastning kan visst vara kul, tycker hon. Men ofta när en politiker är rolig är det kanske mer ofrivilligt.
– Se på Göran Hägglund. Han vill ju gärna framställa sig själv som rolig. Det blir ju mer av komisk karaktär eftersom han försöker så mycket.
Just Göran Hägglund kan nog plocka poäng hos väljarna när han är rolig. Framför allt av den generation som fortfarande tycker att ”en ryss, en tysk och Bellman” är en rolig historia, menar Elaine.
– Men, säger hon, han är den ende som faktiskt ÄR rolig.
När Elaine Bergqvist gör en analys av den politiska retoriken tittar hon på en mängd faktorer. Allt från kroppsspråk, framställning, klädval, ögonkontakt med publiken, hur mycket de behöver läsa innantill, tonfall, röstläge, argumentation och retoriska tics.
De flesta av oss har någon form av retoriskt tics. Själv säger Elaine okej väldigt mycket. Maria Wetterstrand blinkar mycket och Reinfeldt säger ordet ”måste” väldigt ofta. Peter -Eriksson tar inte för sig så mycket och det är samma sak med Jan Björklund.
– Maud Olofsson har en väldigt ettrig röst som många retar sig på. Mona Sahlin betonar ord konstigt, hon säger MÅNG-fald i stället för mångfald.
Kroppsspråk och innehåll i orden måste stämma överens, menar Elaine Bergqvist. När Fredrik Reinfeldt säger att ”tiden går fort när man har roligt” och ser gravallvarlig ut med ledsna hundögon fungerar det inte.
– Säger man att något är roligt måste man också uttrycka det med kroppen.

Men även om politikerna får det plågsamt dåliga betyget noll i humor, så får samtliga desto bättre omdömen vad gäller karisma när de talar med sina egna, de redan frälsta. Då kan de vara roliga, varma, personliga, charmiga och övertygande. Då håller de inte på med pajkastning på samma sätt, menar Elaine, och då blir de allihop mycket trevligare att både lyssna och se på.
– Visst skulle de vinna mycket på att vara roligare. Att kunna skämta utan att förlora allvaret i det man säger är en styrka. Så gör många av ståupp-komikerna, och de är också bäst på retorik.
Under valrörelsen tar en del politiker draghjälp av en ståuppkomiker. Mona Sahlin bildar par med Henrik Schyffert, Maria Wetterstrand med Peter Wahlbäck, Gudrun Schyman och Fi med Nour El-Refai, Lars Ohly med Jesper Odelberg. Men Elaine Bergqvist tycker inte att det är så bra att sola sig i glansen av en rolig person.
– Då framställs du själv som ännu tråkigare. Det bästa för en talare, politiker eller föreläsare är att plocka upp en riktigt tråkig person som rabblar statistik på scenen före dig. Efter det kommer du att framstå som mycket underhållande.

Så roliga är ?våra politiker
Elaine Bergqvists betyg:
Fredrik Reinfeldt
Betyg: 0 i humor. 0 karisma externt.
Vinner på sin saklighet. De ledsna ögonen kan väcka sympati. Förlorar när han visar temperament.

Mona Sahlin
Betyg: 0 i humor. Möjlig 2:a på humor internt. För mycket fokus på Reinfeldt. Är bäst när hon talar för redan frälsta.

Göran Hägglund
Betyg: 3 i humor. Betyg i karisma: 2. Får plus för att han har ambitionen att vara rolig. Får en ofrivillig komisk effekt när vi skrattar åt honom i stället, när han blir för mycket lustigkurre.

Maud Olofsson
Betyg: 0 i humor, 0 i karisma. ?Folk blir irriterade på att hon ?låter så ettrig.

Peter Eriksson
Betyg: 0 i humor, 0 i karisma. Det går inte att komma ifrån att han står i skuggan av Wetterstrand.

Jan Björklund
Betyg: Tråkigast av dem alla. 0 i humor, 0 i karisma. Kallas "Stridstuppen" av Peter Eriksson. Syns för lite och när han väl syns ?är han arg.

Lars Ohly
Betyg: Får en 2:a i humor. Kan vara rolig när han utövar pajkastning. ?2 i karisma. Får känsloutbrott och pekar finger. Inte roligt, men det visar ändå att han är mänsklig.

Maria Wetterstrand
Betyg: 0 i humor externt. Har hört att hon är rolig privat. Karisma: 4. Hon vinner på att hon är saklig. ?Hon är den som pajkastar minst. ?Det är ett plus.

Barack Obama
Den politiker i världen som har mest karisma. Tills han vann valet. Om man säger ”Yes, we can” måste man också kunna. Och det tycker inte alla att han har visat.

Läs även

Annons