Skulle du få björnfrossa?

Den som aldrig har varit på riktigt hög höjd vet inte hur hon kommer att reagera på toppen. Det är likadant med kriser.


Den som aldrig har varit på riktigt hög höjd vet inte hur hon kommer att reagera på toppen-. Men man kan förbereda sig och träna kroppen- på att acklimatisera sig. Det är likadant med kriser. Har man inte varit med om en rejäl kris, vet man inte hur man reagerar. Alldeles nyligen- gick jag vid randen av ett fjäll, på en smal stig kantad av täta buskar. Längs stigen låg högar- med färsk björnspillning. Hur skulle jag reagera om jag stod öga mot öga med björnen? Det kunde jag inte veta – och jag vet det lyckligtvis fortfarande inte. I teorin här vid skrivbordet kan jag tryggt säga att man ska hålla sig lugn och långsamt gå från björnen och inte visa sin rädsla.

när jag surfade runt och sökte på krisreaktioner läste jag att 60 procent av de som ställs inför en kris av det mer abrupta slaget agerar på något sätt – att få panik är också en handling i sammanhanget. 40 procent blir passiva och 10 procent blir handlingsförlamade. Alltså är det mest sannolikt att jag hade lagt benen på ryggen och flytt i panik. Eller drabbats av björnfrossa.
De kriser vi möter på jobbet är för det mesta av det mindre dramatiska slaget. Svåra samtal, uppsägningar eller förtroendekriser. Den chef som har tränat har störst chans att klara situationen. Teori är säkert bra, men praktisk träning är nödvändigt. Det här numret fokuserar på chefer och kriser.
En som klarade sig genom krisen med båda fötterna på jorden är Saabs vd Jan Åke Jonsson-. Nästan osannolikt orubblig i sin tro på Saab ingjöt han mod i både medarbetare och hela orten. För detta har han tilldelats Svensk Chefsförenings ledarskapsutmärkelse Stora Chefspriset. En annan prisad person är professor Magnus Söderström, som också fått namnge Akademikerförbundet SSR:s nyinstftade HR-pris.

Kriskurvan känner ni till? Den lever jag med nu när sommaren så plötsligt tog slut. Chockfasen: Va? Redan? Reaktionfasen: Det är nog ett tillfälligt lågtryck. Bearbetningsfasen: Trist, men det har varit en lång och varm sommar. Nyordningsfasen: Jag gillar ju hösten. Den ger frisk energi och nya idéer.
Några av de idéerna läser ni om i nästa nummer, som handlar om medarbetarutveckling.

Eva Brandsma

Chefredaktör

Läs även

Annons