Så gör du för att skapa nätverk som bygger din karriär

Har du tid och engagemang att investera - kan nätverk ta dig hur långt som helst!

Isabella Piva Hultström, socialchef i Leksands kommun.

Foto: privat

– Jag hade inte varit där jag är idag utan mina nätverk.

Att skapa nätverk med chefskollegor kan vara ett sätt att säkra hälsan och minska stressen. Att ha andra chefer att samtala med när det känns svårt, eller när du behöver synpunkter och feedback. Det kan också vara avgörande för att komma vidare i karriären.

Med andra ord: Chefer har behov av stöd och bollplank.

Socialchef Isabella Piva Hultström i Leksands kommun låter nästan lite förvånad när hon reflekterar över frågan om vilka nätverk som varit viktiga för henne.

Kanske för att hon – när hon tänker efter – inser att de är så många.

De på jobbet så klart.

Men också de från tiden som fritidspolitiker, och de från perioden då hon tävlade mycket med sin hund.

Och tjejgänget sedan lågstadieåldern.

– Man lär känna varandra, sedan tar man del av varandras nätverk och allt eftersom hittar man fler och fler människor man kan ha nytta av rent professionellt, säger hon och tillägger att det i grunden handlar om nyfikenhet.

Man måste vara nyfiken på nya människor. Vem är du? Vad kan du?

Att skapa nätverk tar tid, ja. Men avkastningen är god om man håller i.

– Se det som ett sparkonto! Du måste stoppa in tid och engagemang för att sedan kunna plocka ut detsamma!

Har man hållit på ett tag finns det mycket på kontot.

– Jag har många att ringa om jag behöver stöd eller hjälp med något. Eller om jag behöver ett material eller underlag. Och på samma sätt delar jag med mig när någon ringer mig. Det handlar om att ge och ta, säger hon och tillägger:

– Mina nätverk har på sätt och vis varit med och skapat min karriär. De har gett mig goda idéer och tankar, kreativa idéer och mod att ta nya steg.

Hon slår gärna ett slag för kombinationen av formella och informella nätverk. Om de formella är handfast nyttiga på jobbet kan de mer privata och informella ge kraft och mod.

– Mina tjejkompisar, vi har känt varandra sedan vi var sju år gamla, har varit viktiga för mig. De har hjälpt mig att lyckas i mina formella uppdrag då de skapar ett sammanhang där jag kan vara mig själv och ladda energi. De gör mig jordad på något sätt.

Börja bygga där du står, det finns säkert mycket att hämta på hemmaplan. Inventera vilka nätverk du redan är del av, formella och informella.

Isabella Piva Hultström

Just nu, som relativt nytillträdd socialchef i Leksands kommun, uppskattar hon nätverket av socialchefer i Dalarnas regionala samverkans- och stödstruktur, RSS Dalarna.

– Det är otroligt givande att höra hur andra socialchefer tänker och agerar på saker som till exempel nya socialtjänstlagen, strategisk samverkan och kompetensförsörjning. För mig är det ett bra sätt att komma in i mitt nya uppdrag, den här regionen är ny för mig och det här nätverket hjälper mig att förstå hur strukturer ser ut och fungerar, säger Isabella Piva Hultström.

Vilka råd har hon då att ge till den som vill utöka sitt nätverk?

– Först, man måste vara engagerad och nyfiken, på riktigt intresserad av människor. Annars blir det svårt att lägga ner den tid man trots allt måste investera.

– Börja bygga där du står, det finns säkert mycket att hämta på hemmaplan. Inventera vilka nätverk du redan är del av, formella och informella. Vilka kan du utveckla?

– Är du en senior chef? Varför inte skapa nätverk på jobbet med mer juniora chefer? Chefers förutsättningar och arbetsmiljö är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat och jag har vid flera tillfällen skapat olika slags ledarskapsforum där chefer kan dela erfarenheter.

– Linkedin kan vara ett kul forum. Kanske kan du starta eller gå med i ett nätverk där ni kan utbyta erfarenheter eller där du kan bli mentor?

– Tänk att nätverk ska handla om samverkan, kunskapsdelning, mentorskap, stöd och motivation.

Chefsnätverket som läst och upplevt tillsammans i 15 år

Läs även

Annons