Pressen hårdnar

Det är lätt att säga att vi ska ha en fri press som granskar makten. Men när makthavare granskas blir det ofta en upprörd diskussion.


För många chefer är den värsta mardrömmen att deras verksamhet ska hamna i blåsväder i media. Eller snarare att chefen som person själv hamnar i en mediestorm.
Detta är inte ett problem för de flesta. Men rädslan finns. Ibland skapar rädslan i sig onödig oro. Därför har vi gjort ett temanummer om medierelationer.

Det är lätt att säga att vi ska ha en fri press som granskar makten. Men när makthavare granskas blir det ofta en diskussion huruvida det var rättvist eller inte. Den som sympatiserar med den granskade menar att media likt jägare ska fälla bytet och den som är motståndare menar att det var en rätt och riktig rapportering. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin (sidan 38) är en av dem som oroar sig för lagförslag som inskränker pressfriheten. Med avsikten att skydda till exempel unga människor att bli ofrivilligt uthängda med sin bild på nätet, skissar man på lagar som faktiskt leder till censur. Det hör inte hemma i en demokrati.
Vad skulle hända om journalister förbjuds att vara obekväma? Inte längre vågar granska makten, vart skattepengarna tar vägen, hur våra pensionsfonder förvaltas eller hur vårdföretagen tar hand om gamla och sjuka?

I Etiopien sitter de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i fängelse för att de skulle rapportera från en diktatur för omvärlden. I Eritrea hålls Dawit Isaak fängslad utan rättegång sedan 2001. De här är långt ifrån de enda journalisterna i världen som straffats för att de gjort sitt jobb. I Turkiet sitter runt hundra journalister av liknande skäl. Turkiet som står på tröskeln för att träda in i EU. Även inom EU finns problem, som i Ungern. Det finns en skrämmande och smygande tendens att vilja strypa pressfriheten. Därför har Chefstidningen tillsammans med vårt produktionsbolag bestämt oss för att ”adoptera” en fängslad turkisk journalist. Genom att delta i en kampanj som den europeiska journalistfederationen har startat vill vi visa att vi står upp för den fria pressen.

Både företag och organisationer mår bra av goda medierelationer. Många chefer ser också granskning i media som ett förnämligt sätt att förbättra den egna verksamheten och få insyn. Även när det rapporteras om det som inte är så smickrande.
I en professionell relation till media ingår, som i alla relationer, att ta det onda med det goda.


Eva Brandsma
Chefredaktör


Läs även

Annons