Är betydelsen av data för HR underskattad?

Poddtips om rymddata, läsk, popstjärnor och techstjärnor.

Betydelsen av data för HR – över- eller underskattad?
Chefstidningen skrev nyligen om datadrivet HR. Finns en risk för att det används i övervakningssyfte? Betydelsen av att använda data för att fatta beslut inom HR kan leda till stora förbättringar inom organisationen. Men den senaste Cranetstudien visar att bara omkring 10% av organisationerna i Sverige använder sig av det aktivt. Varför är det viktigt att jobba med analys inom HR? Vad är skillnaden mellan HR-analys och people analytics? Dessutom massa råd. Lyssna!

Podd: HR Digitaliseringspodden
Avsnitt: Vad är skillnaden mellan HR analys och people Analytics?
Språk: svenska 

Därför är rymddata så hett
De senaste åren har intresset för satelliter exploderat; Med rymddata kan man förutspå gasläckor, överblicka stora bränder, studera klimatförändringar eller sköta kommunikation via 5G-nätet, för att ta några exempel. Det svenska bolaget Arctic Space har snabbt blivit en stark aktör på rymdmarknaden. Hör när företagets grundare berättar om stjärnor, antenner och gröna datacenter.

Podd: Innovationslandet
Avsnitt: Revolutionerar sättet att hantera rymddata
Språk: svenska

Från popmusik till vd
Minns du A-teens, Abba Teens, popgruppen som bildades 1996 och blev jättestora i Japan? En av medlemmarna Amit Paul gästar Heja Framtiden. Han berättar om livet som plastbolags-vd och om att utforska inre utveckling, skapande och hur man kan bygga nya typer av organisationsmodeller som är mer syftesdrivna och regenerativa i sin natur, med hjälp av det egenutvecklade konceptet RCO. 

Podd: Heja Framtiden
Avsnitt: Pop, plast och regenerativa organismer
Språk: svenska

Samma pris i 70 år – varför då?
Priser går upp. Priser går ner. Men en flaska coca cola kostade exakt lika mycket i 70 år. Från 1886 till slutet av 1950-talet kostade en coca cola en nickel, alltså 5 cent. I det här avsnittet av Planet Money (en klassiker från 2012) får du reda på varför det blev så.

Podd: Planet Money
Avsnitt: Why the price one coke didn’t change for 70 years
Språk: engelska

Är tech-geniernas era slut?
Elon Musk tänker inte dö utan att ha satt sin prägel på den här världen. Hans bilar rullar längs gatorna, han äger satelliter som snurrar runt jorden och hux flux köpte han Twitter och döpte om plattformen till X. Nyligen släpptes en ny biografi om Musk. I studion ställer man frågan; Är tech-geniets glansdagar över? 

Podd: Critics at last
Avsnitt: The myth-making of Elon Musk
Språk: engelska

Därför är det så viktigt att ha tydliga förväntningar, som chef

Läs även

Annons