Lusten till det hela

Ta lika delar kreativitet och fria tyglar. Blanda i en skopa utmaning, en nypa tydliga mål och resultat. Krydda med skratt och trevliga arbetskamrater.


Ta lika delar kreativitet och fria tyglar. Blanda i en skopa utmaning, en nypa tydliga mål och resultat. Krydda med skratt och runda av smaken med trevliga arbetskamrater. Där har vi receptet på Jobbtrivsel. Och jag serveras den här anrättningen så gott som dagligen.
Med trots det … visst snurrar det på ganska fort, det här arbetslivet? Och när livet i övrigt snurrar på i samma hastighet kommer vi upp i turbo. Ibland när jag stannar upp en stund kan jag undra hur jag ska orka hålla lågan vid liv hela vägen till den dag då jag slutar att jobba. Och då för jag lätt panik över att jag ska sluta jobba. Det beror på sinnesstämningen det där.

De allra flesta arbetstagare trivs bra på sina jobb. Enligt en undersökning som Previa låtit göra trivs nio av tio mycket bra, och bara en procent trivs inte alls. Det är upplyftande vetskap när vardagen åter infunnit sig efter sommarledighet. Men samtidigt är det ofta under semestern som vi tar beslut om att söka oss till något annat.
I samma undersökning uppger två av tre att de har en bra chef som låter medarbetarna veta att de gör ett bra jobb. Vi vet att bli sedd är en av de mest grundläggande förutsättningarna för att vi ska må bra av. Men man ska bli sedd och respekterad för den man är.

Under Pridefestivalen i juli släpptes en bok som Svensk Chefsförening låtit ta fram ”All inclusive. Chefen en del av mångfalden.” Det är en bok – och framför allt ett förhållningssätt – alla chefer skulle ta till sig. Att vara en inkluderande chef som inte låter de egna fördomarna stå iväg för andras chanser, det borde vara ett av chefens självklara motton.

Receptet för ett gott ledarskap ser inte likadant ut alltid och för alla. Är du ung behöver du ett ledarskap som skiljer sig från det du behöver när du är på väg i slutet av din karriär. I det här numret funderar vi en hel del på livet och ledarskapet, och lusten till de båda.
Att hitta jämvikten mellan att brinna för sitt jobb, men göra det lagom, är den springande punkten.


Eva Brandsma
Chefredaktör

Läs även

Annons