Känsla för ledarskap

Med sin nya bok för chefer ger Mia Törnblom sig in ledarskapets ofta snobbiga finrum och säger sig bli ifrågasatt för första gången i sin karriär. Trots att det är just ledarskapsutveckling hon arbetat med de senaste tio åren.

Känsla för ledarskap


Med sin nya bok för chefer ger Mia Törnblom sig in ledarskapets ofta snobbiga finrum och säger sig bli ifrågasatt för första gången i sin karriär. Trots att det är just ledarskapsutveckling hon arbetat med de senaste tio åren.

Text: Eva Brandsma

– FINNS det någon perfekt jävel härinne?
Mia Törnblom äger scenen i Aros Congress Center i Västerås. Publiken älskar henne. Och ingen här inne är perfekt, vi vill inte ens vara det! Vi vill, bara efter några minuter, vara just så mediokra som vi är!
65 000 tankar tänker vi om dagen berättar hon. 95 procent är samma som igår.
– Är det utveckling???!!
Nej, det tycker vi inte. Och 80 procent om tankarna om oss själva är negativa. Negativa! Tänk om vi kunde öva oss i att tänka lite nytt, och tänka lite snällt istället?

De allra flesta kopplar ihop Mia Törnblom med självkänsla. Från böcker, tv-soffor, coachning i tidningar och magasin. Den här dagen i Västerås handlar föreläsningen om hur man tränar självkänsla. Men, säger hon, med den nya boken Du leder! Personligt ledarskap med Mia Törnblom skriver hon för första gången om det hon framför allt arbetar med. En handfast bok om ledarskap med övningar och reflektionsfrågor. Den förmedlar samma positiva känsla som hennes tidigare böcker. Och kanske står det glada i vägen för budskapet. För Du leder! har tagits emot med skepsis på sina håll, inte minst av journalister berättar hon. Hon tycks slåss med det dilemma medialt synliga personer lätt hamnar i. Att mediebilden är så stark, så förenklad, men att det samtidigt är den bilden som säljer och ger framgång. Den käcka söta coachen som ger tips i tv-soffan om bättre självkänsla, tjejen med som slutade knarka och vände motgång till succé.
– Det klart att om man bara ser mig i tv, i ett glättigt sammanhang där jag inte har tid att utveckla mina tankar så ser man mig som ytlig.
– Skillnaden mellan min bok och en del annan ledarskapslitteratur är att min bok är mer lättillgänglig. Men det handlar om samma sak. Du leder! är en handbok, som kan kännas ”lätt” men när man gör övningarna är det inte enkelt.

Idag vill hon beskriva sig själv som ledarutvecklare. För det är inte de unga kvinnorna som behöver stärka sin självkänsla som hon träffar mest. I huvudsak utbildar hon chefer, ofta män på höga poster och ingenjörer.Människor vi oftast inte tänker på när vi talar om mjuka värden i ledarskapet. Management består av tre delar - att styra, utveckla och leda verksamheten. Det är det tredje benet att leda som hon säger att hon har med sig naturligt och kan lära ut. Självkännedom är en viktig del i all ledarskapsutveckling. Självkänsla är en del av det och för Mia Törnblom är självkänslan grunden i allt hon gör. Och hennes livshistoria är så starkt förknippad med självkänsla, att det inte går att bortse från den, hur ofta den än har berättats.

Fjorton år har gått sedan Mia var på behandlingshem för sitt drogmissbruk då hon insåg att hennes problem var bristen på självkänsla. Självförtroendet var det inget fel på, drivkraft, arbetsförmåga och energi hade hon så att det räckte. Men att känna att hon dög som hon var, det kunde hon inte. Den insikten var början till ett radikalt karriärbyte. Från kriminell och knarkare till nykter och coach, föreläsare, författare och företagsledare. En tredjedel av sin tid arbetar Mia Törnblom ideellt då hon föreläser i fängelser, för ungdomar, för grupper som verkligen skulle må bra av att gilla sig själv mer. Hon ger tillbaka för de brott hon aldrig blev straffad för, konstaterar hon torrt.

Det som varit svårast för Mia har varit att komma över komplexet för bristen på eftergymnasial utbildning. Hon är utbildad coach men annars är Mia mer eller mindre självlärd. Hon har följt en väninnas utbildning i mental träning på egen hand och plöjt böcker på biblioteket som handlat om självkänsla och ledarskap. Skulderna efter att hon blev nykter var viktigare att betala tillbaka än att ta studielån och bli mer skuldsatt.

Jag sneglar ofint i hennes kalender och ser fullbokade veckor med hr-avdelningar och ledningsgrupper, förutom föreläsningar runt om i Norden. Själv coachar hon inte enskilt längre, men det görs inom hennes bolag, MT-gruppen. Företaget driver hon tillsammans med sin man och de har nu runt 15 medarbetare. De arbetar alla med ledar- och medarbetarutveckling i någon form. De anställda är utbildade av Mia i den metod som hon arbetat fram och som de kallar MT-metoden. Den innebär ett systematiskt sätt att få syn på sig själv och sin självkänsla. Det handlar också om konflikthantering och att förstå sin egen roll och sitt eget ansvar i en konflikt. I boken Du leder! finns hennes övningar att göra för att träna själv. Det kan vara för den nyblivna eller erfarne chefen, det kan vara för fotbollstränaren eller föräldern – metoden är densamma och ledarskapets byggstenar är desamma menar hon.

Utanför föreläsningssalen i Västerås samlas ett par hundra människor trots att det är en vanlig onsdag, mitt på dagen. Vid bokbordet i ingången sitter Mia Törnblom och signerar böcker. Kön ringlar sig och var och en som köper en bok får en snygg signering med kärleksbudskap. Det finns inte någon som lämnar kön utan att ha smittats av Mia Törnbloms leende. Du Leder! ligger där på bokbordet bredvid Självkänsla nu! och Mera Självkänsla! Bokomslag med en glittrande författarinna på omslaget. Hon lärde oss skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Självförtroende är knutet till det vi gör och självkänsla är knutet till den vi är. Böckerna om självkänsla handlar om att leda sig själv. Du leder! handlar om att leda andra.

Dålig självkänsla kan se ut på olika sätt. Man jämför sig, snackar skit om andra (och tänker illa om andra), man skryter, man tror att man ska bli avslöjad. En chef utan självkänsla utmärks av att den är oerhört självupptagen, så fixerad vid sig själv att det gör det svårt att se andra, den är inte glad trots sina framgångar, den tävlar på ett osunt sätt. Den chefen bidrar inte till sina medarbetares utveckling.
– Jag lär ut att man måste ta ansvar för sig själv och sitt eget beteende, oavsett vad det handlar om. Annars blir man ett offer. Men det är inte alltid så kul att få syn på sin egen roll, till exempel i en konflikt på arbetsplatsen. Det viktiga är sedan att inte stanna vid att se det, utan att faktiskt formulera en action-plan och göra något åt saken.

I det personliga ledarskapet lyfter man fram sina styrkor och utvecklar dem. Man ser också sina svagheter och var man behöver förstärka. Vet man det och har möjlighet att rekrytera, söker man personer som kompletterar. Själv är hon bra på att stötta, motivera och få andra att våga, men inte så bra på att rekrytera.
– Jag är så bra i positivt tänkande att jag ibland lurar mig att tro att någon är bättre än vad den faktiskt är.
Men det är inte så att hon tycker det är jobbigt att ta svåra samtal, tvärtom, men det positiva tänkandet gör att hon kanske lite för länge tänker att det ska fixa sig. Det där samtalet borde komma tidigare.

Bredvid mig i bänkraden sitter Camille Thisell. Hon är businessmanager för Insights Sverige och jobbar själv med ledarskapsutbildning. Nu bor hon i Norge men är hemma hos föräldrarna på besök i Västerås. För några år sedan gick hon en av Mia Törnbloms första kurser och passar på att lyssna på Mias föreläsningar så ofta hon kan för att fylla på med inspiration och klokheter.
– Jag jobbar med flera andra metoder när jag coachar eller utbildar chefer. Men jag återkommer hela tiden till Mias idéer om självkänsla. Det är alltid aktuellt.
– Jag träffar chefer som har allt - karriär, pengar, tjusigt hus - men de är inte glada för det. Många behöver träna sin självkänsla. Mia uppmanar att man ska sno av hennes idéer och det gör jag.

Från scenen längst fram i kongressalen uppmanar Mia oss att peppa oss själva.
– Vi ska säga till oss själva jag är härlig människa som gör så gott jag kan!Böcker:
Självkänsla nu! (2005)
Mera självkänsla! (2006)
En härlig bok! (2007)
Så dumt! (2008)
Du äger! (2009)
Du leder! (2010)

Sålt sammanlagt över 660 000 ex.
Böckerna om självkänsla är sålda till
Brasilien
Danmark
Tyskland
Finland
Estland
Holland
Norge
Korea

Läs även

Annons