Hon lockar lankesiska utvecklare med pappaledigt

Det började med en surfresa - och landade i ett av Asiens mer spännande it-företag. Nu vill Anna Kalm skapa Sri Lankas bästa arbetsplats.

Om en stund ska Anna Kalm, hennes man Patrik och deras två barn åka till Åland, ön där Anna växte upp. Men just nu befinner de sig i Stockholm, deras andra barn föddes i slutet av september, och för tillfället har de hyrt in sig på ett kontorshotell på Kungsholmen. Det är här och på liknande tillfälliga kontor som Anna Kalm brukar jobba när hon är i Sverige.

Hon pratar snabbt och ivrigt. Hon vill hinna med att berätta om Ascentic, it-företaget som på bara fyra år växt till närmare 90 anställda i Sri Lanka och Sverige. Målet var redan från start att bli Sri Lankas bästa arbetsplats och förmodligen är de på rätt väg, i somras tog Ascentic sig in på listan Great Place to Work Asia. Företaget ligger på plats 42 i hela Asien, och på plats 4 i Sri Lanka.

Nu vill Anna Kalm prata om ledarskap, företagskultur, jämlikhet och vad som gör en bra arbetsplats.

ALLT BÖRJADE MED EN DRÖM om att ”sticka utomlands och göra något”, antingen genom jobbet på Microsoft (Anna) och ABB (Patrik) eller på något annat sätt. Över jul och nyår 2015–2016 åkte de och några vänner till Sri Lanka på semester. Då visste de inte mycket om landet, men förutsättningarna för att surfa var bra och naturen fin.

– Vi gillade verkligen landet från början, framför allt känslan av att det var ett land på uppgång med en blomstrande turistnäring. Det kändes inte heller exploaterat på samma sätt som vissa andra ställen. Människorna fick vi också en väldigt bra känsla för, öppna och positiva, säger Anna Kalm.

De blev alltmer nyfikna på landet, vad skulle de kunna göra här? Den lösningsorienterade Anna visste att it-branschen i Sverige hade svårt att hitta utvecklare. Hon var också väl medveten om att många funderade på att sätta upp team utomlands för att få tag på rätt it-kompetens.

– It-branschen i Sri Lanka har inspirerats mycket av Indien och deras it-export. Regeringen har satsat på utbildning och på bra villkor för It-bolag. Det gör att det finns många bolag här som jobbar med just offshoring av it-tjänster.

Så kombinationen av ett väl utvecklat kontaktnät i Sverige där många behöver utvecklare, och Sri Lanka där de nu fem år efter flytten hösten 2016 har byggt ett team med utvecklare, blev det som behövdes för att de skulle säga upp sig från sina jobb och lämna tryggheten.

Efter en tid då de bodde på billiga vandrarhem och guest houses inne i huvudstaden Colombo hittade de ett hus de kunde hyra i en förort. I huset kombinerade de bostad och kontor och Anna Kalm beskriver den första tiden som kul och spännande även om de första två åren var en bergochdalbana fylld av missar (som att beställa datorer med svenska tangentbord…)

Men de blev snabbt imponerade av de utvecklare som sökte jobb hos dem och hon är nöjd med de rekryteringar de har gjort. Inte minst för att de nya har kunnat komma in, när Anna och Patrik inte haft kunskapen eller erfarenheten på något område, och säga: ”Okej, så här måste vi göra”.

ANNA KALM ERKÄNNER att det både är positivt och negativt att starta företag med sin partner. Men när den ena haft energi när den andra har varit på väg att ge upp har den kraften räddat de två entreprenörerna, liksom deras gemensamma längtan efter äventyr.

Förutom viljan att koppla ihop lankesiska utvecklare med ”kul svenska bolag som vill växa”, så har det varit viktigt för Anna Kalm och hennes man att bygga en arbetsplats som ger ett annat värde till de anställda än att de bara kommer dit och får lön.

– It-branschen i Sri Lanka ser mycket ut som den gör i Sverige. Det finns många bra bolag att välja mellan för utvecklarna där de kan få högre lön och fina titlar. Som arbetsgivare behövs det något annat att locka med. Inte minst för att de ska stanna länge, säger Anna Kalm.

Hon beskriver en intensiv och krävande bransch där det ofta ingår långa arbetsdagar och stressiga projekt men att Ascentic vill erbjuda en bättre balans mellan arbetet och resten av livet. Visst, det kommer vara mycket jobb emellanåt men det måste kompenseras med lugnare perioder och kortare dagar.

– Vi har velat visa att man även i den här branschen ska kunna ställa krav på sin arbetsgivare som ska erbjuda vettiga villkor. Man ska jobba på ett hållbart sätt så man kan jobba länge och inte bränner ut sig efter bara några år i branschen.

Men hur lätt har det varit för Ascentic att vara en bra arbetsplats när företaget varit helt nytt, i ett land som är nytt för de två grundarna?

– Det har varit både positivt och negativt att vara en startup. Det finns ingen historia som sätter gränser för hur vi ska jobba, som säger att så har vi alltid gjort. Vi sa från början att vi skulle bli Sri Lankas bästa arbetsplats och att vi ville göra det tillsammans med de anställda. De i teamet ska känna att de kan säga vad de tycker, förklarar Anna Kalm.

Hon tillägger att det har fått kosta pengar att satsa på till exempel teambuilding även om företaget, enligt henne, har balanserat på gränsen mellan plus- och minusresultat.

I den före detta brittiska kolonin Sri Lanka är mycket väldigt hierarkiskt och den traditionen har ställts mot företagets tankar om en platt organisation. Anna Kalm har tänkt mycket på vad en bra arbetsplats är. Det måste vara högt i tak, det är det som driver bolaget framåt, menar hon och påpekar att det har fått både henne och hennes man att utvecklas i sina roller som ledare. Den årliga medarbetarundersökningen visar också att de anställda känner att de lyssnas på, att de har tillgång till sina chefer och att det är tillåtet att ifrågasätta.

– Jag är ganska otålig som person men jag måste ta mig den tid som behövs för att lyssna på olika åsikter och idéer. Förmodligen blir den väg som vi tar då, bättre än om jag bara kört på, säger hon.

Apropå kulturen på arbetsplatsen fick hon en idé när hon befann sig i två veckors karantän på ett hotellrum i det under pandemin så nedstängda Sri Lanka. Hon hade mycket tid att tänka, under sina många promenader i rummet.

– En sak som har skavt är att i Sri Lanka är det lagstadgat med ungefär fyra månaders mammaledighet, för pappor finns det ingenting. Vi har ändå haft fem dagar för våra pappor på Ascentic, men det är skevt att vi ska ha en föräldraledighet som är så ojämlik. Dessutom kämpar vi för att få in fler kvinnor i branschen och få dem att stanna en längre tid. Då dök tanken upp: Vad skulle hända om vi skulle ge lika mycket föräldraledighet till mammor och pappor?

De kom fram till att det skulle vara värt den satsningen och den symbolhandlingen även om det i Sri Lanka är företaget som står för lönen också under föräldraledigheten. Förhoppningsvis, menar hon, kommer debatten i gång i Sri Lanka, borde det inte gå att kräva mer av arbetsgivare?

– Det har varit kul att se responsen och många pappor som jobbar för andra företag har hört av sig för att berätta om sina erfarenheter. Så småningom blir kanske det här standard även i Sri Lanka.

Hon lägger till att i Sverige består it-branschen av ungefär 30 procent kvinnor. I Sri Lanka handlar det om 40 procent.

– Men problematiken är densamma i de båda länderna. Ledarrollerna innehas oftare av män.

– Jag vill att man ska ha samma förutsättningar att göra det man vill. Om det är att jobba och ha en karriär, och om man vill kombinera det med att ha en familj, då ska villkoren vara lika för kvinnor och män.

Fakta: Anna Kalm.

Bor: I Colombo, Sri Lanka.

Född: Den 9 januari 1989.

Grundare och vd på it-konsultföretaget Ascentic som hon driver tillsammans med sin man Patrik Alm. På Linkedin kallar hon sig själv för Chief geek på Ascentic.

Läste design och produktutveckling (ingenjör) i Linköping där hon också tog en masterexamen i Industrial engineering and management.

Gör gärna: Surfar. Dock blev det inte som hon tänkt sig före flytten till Sri Lanka, att hon skulle kunna surfa på morgnarna, före jobbet. Däremot åker hon gärna iväg på helgerna och njuter av perfekta surfmöjligheter.

Text: Martin Röshammar

Läs även

Annons