Fem råd till chefen inför sommarfesten med jobbet

Sommarfesten på jobbet kan bli en fin avslutning inför semestrarna. Men saker och ting kan också gå riktigt fel...

Går det fel – handlar det ofta om alkohol.

Någon eller några blir för berusade, gör dumma saker.

– Det är många chefer som tycker att det här är jobbigt. Och det är många som varit med om fester där man efteråt fått hantera saker som hänt. Olämpliga beteenden, medarbetare som har ångest för saker de sagt och gjort när de varit berusade, säger Karin Hagman, vd på IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget och som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

Hon manar chefer att tänka till i god tid före festen. Hur ska vi egentligen ha det i år?

– Syftet med sommarfesten är ju ofta att man vill tacka medarbetarna för att de har gjort ett bra arbete och så vill man skapa sammanhållning i teamet. Tänk då efter, hur uppnår jag detta på bästa sätt? Det kanske inte måste ha med alkohol att göra? Det kanske vore roligare att gå på hajk, eller klättra, eller köra femkamp tillsammans, säger Karin och tillägger att man med fördel frågar medarbetarna. Vad vill de göra?

Men visst, ibland orkar eller vill man inget annat än att få bjuda sina medarbetare på en fin middag. Upplevs man inte som snål och tråkig om man då inte serverar vin till maten?

– Jag tycker att man visst kan servera två glas vin till maten. (Efter två glas händer något med berusningsnivån, då svirar det lätt iväg…) Men lägg inte fokuset på alkoholen, det finns ju andra sätt att göra en måltid lyxig! Och varför inte göra en rolig quiz eller något liknande till desserten?

Om sen festen drar vidare – ska man som chef följa med? Eller gå hem?

– Utgå hela tiden från att du ska vara en förebild. Det får ju inte bli så att medarbetarna känner att de måste hänga i baren och dricka för att få hänga med chefen, då kommer du att tappa i förtroende.

– Så visst, en variant kan definitivt vara att gå hem och tänka att nu är personalfesten slut, nu är det personalens privata tid.

Det passar inte att ta ut svängarna och festa loss, det är fortfarande ett jobbsammanhang

Moa Sarstedt

Alkohol på sommarfesten?

Fråga medarbetarna – vad vill de göra som sommaravslutning? De kanske inte alls vill göra någonting som inbegriper alkohol.

Lägg fokus på något annat än vad man ska dricka.

Var en förebild. Medarbetarna gör som du gör.

Om du ska bjuda på vin till maten, bjud på högst två glas. Kommunicera i inbjudan att ni kommer att bjuda på just det. Det skapar en trygghet för alla dem som faktiskt tycker att det är jobbigt med berusade kollegor.

Ingen starksprit.

Gå hem när personalfesten övergår till… fest.

På Berns salonger i Stockholm märks det att det är säsong för fest.

– Vi får in så otroligt mycket bokningar nu. Det är sommarfester, galor och olika typer av event. Folk har nog också ett stort behov av att ses efter pandemin, säger Moa Sarstedt, som är eventchef på Berns.

En del fester arrangeras via någon eventbyrå. Men många chefer hör också själva av sig till Berns.

– De lägger en beställning på mat och dryck och regelverket kring mat och dryck. Ofta beställer kunden till exempel ett menypaket där två glas vin till maten ingår.

Vad säger du, får chefen dricka alkohol på sommarfesten?

– Chefen kan förstås ta ett glas eller två men en företagsgala eller företagsfest är ett forum där det passar bättre att dricka väldigt sparsamt, det passar inte att ta ut svängarna och festa loss, det är fortfarande ett jobbsammanhang där man har en viss roll och ett ansvar inför sina medarbetare.

– Vi förhåller oss alltid till företagens önskemål men rekommenderar att det inte ska ingå starksprit i menyn. Oftast önskar kunden själv att baren inte ska öppna förrän efter middagen, för att slippa spring och att gästerna får i sig för mycket alkohol under middagen.

Ska chefen gå hem först från festen?

– Jag förstår vad du menar, att det kan vara skönt både för chef och medarbetare att slippa varandra inpå småtimmarna. De fester vi arrangerar är väldigt stora, ofta med flera hundra gäster. Så man måste inte umgås med chefen. En del chefer stannar kvar för att de vill ha koll så att gästerna är nöjda och allt löper på som det ska. Men jag ser också att många chefer lämnar kalaset när dj:n börjar spela och dansgolvet öppnar.

Läs även

Annons