”Egentligen är du överkvalificerad”

På TePe:s i Malmö har en inhyrd supply manager blivit vd:s dagliga bollplank. Att ta in en tillfällig chef handlar om mycket mer än bara bemanning.

Pernilla Wiman och Laurent Berthelot

Foto: Emil Malmborg

TePe är ett familjeägt företag som tillverkar munhygienprodukter i Malmö. En av de totalt omkring trehundra personer som arbetar här är interimschefen Pernilla Wiman, från uthyrningsföretaget Mason Executive Interim. Hon har hela sin yrkesbakgrund inom den tillverkande industrin och erfarenhet från olika chefspositioner. På TePe är hon supply chain manager, ansvarig för lager, inköp och planering.

För Laurent Berthelot, operations director på TePe, är samarbetet med Pernilla Wiman första gången han som chef tar in en interimslösning.

Läs också: Så får du bäst utbyte av en interimschef

– När Pernilla Wiman började hos oss var jag själv ganska ny på jobbet och vi var i en enormt intensiv fas. Det kändes inte lämpligt att då ha en vakans på några månader i den här rollen.

Samtidigt ville han själv skaffa sig en tydligare bild av hur organisationen behövde utvecklas.

– Gruppen behövde stöd i en förändringsfas. Därför valde vi någon som kunde bidra med sin kunskap och sin kompetens till organisationen.

Interimslösningar är inte bara en bemanningsfråga. Det är ett sätt att göra förändringar och förbättringar också.

Pernilla Wiman

 

Laurent Berthelot säger att han dagligen använder Pernilla Wiman som bollplank i frågor om organisationens utveckling.

– Det var viktigt att välja någon som skulle bidra med extra senioritet och kompetenshöjd. Du är överkvalificerad för jobbet egentligen, säger han med ett skratt.

Det är i så fall en inneboende del i interimslösningen, replikerar Pernilla Wiman.

– Du tar hjälp av min erfarenhet kring ledarskap. Det är ju därför man använder sig av en interim chef i stället för att snabbt hitta en rekrytering.

Hon menar att en stor del av poängen är att kratta manegen för den ordinarie chef som ska rekryteras så småningom.

– Interimslösningar är inte bara en bemanningsfråga. Det är ett sätt att göra förändringar och förbättringar också. Med en interimschef får du erfarenhet, ledarskap och ett bollplank. Det är inte bara någon som går in och tar en roll.

Läs också: Så får du bäst utbyte av en interimschef

De båda stämmer ”nästan dagligdags” av med varandra hur uppdraget fortlöper.

– Ska man få ut största möjliga av den här tiden så är det viktigt att man är tydlig med förväntningarna och vad man vill åstadkomma under den här perioden, säger Pernilla Wiman och

Laurent Berthelot håller med. Som inhyrande chef är det viktigt att på förhand ha klart för sig vad man vill få ut av interimsuppdraget.

Laurent Berthelot är operations director på TePe. Pernilla Wiman är inhyrd interimschef.

Foto: Emil Malmborg

Anna Feuk är founding partner på Mason Executive Interim, som förmedlar interimschefer till företag som TePe. Hon menar att inhyrande chefer och företag numera i högre grad än tidigare efterfrågar någon som kan bidra strategiskt och inte enbart fylla en operativ roll.

– Jag upplever att våra kunder är ganska medvetna om det. Hade du frågat mig för fem år sedan hade jag svarat lite annorlunda, men det har hänt väldigt mycket de senaste åren. Fler och fler kunder har provat och då har de också gjort den här erfarenheten.

Hon understryker att interimscheferna företaget arbetar med är förändringsledare.

– Det är nästan alltid en förändring som ska drivas. Det kan vara att kunderna startar en rekryteringsprocess parallellt, för att de ska ha in en permanent ersättare så småningom. Med en interimschef på plats kan de rekrytera i lugn och ro då det kan ta sex månader eller mer.

Laurent Berthelot på TePe tror att kostnaden kan göra att många organisationer tänker två gånger innan de väljer att ta in en interimschef. Men menar samtidigt att det finns en risk och en alternativ kostnad i att sätta en avdelning ”på paus” medan man rekryterar en ny permanent chef.

– Skulle vi stå ut med några månader utan chef för att gå direkt till en lösning som är den långsiktiga? Ibland kanske man tänker att en interimslösning bara är att flytta problemet längre fram i tiden, men det har varit en läxa för mig att det är tvärtom. Vi har accelererat förändringar i organisationen som vi ändå behövde göra, säger han.

Läs även

Annons