Drömchefen

De som inspirerat mig genom åren är personer som säger vad de tycker, tror på sig själva och vågar gå sin egen väg.

Om jag funderar på vilka som inspirerat mig genom åren är det personer som vågat säga vad de tycker, vågat tro på sig själva och vågat gå sin egen väg. Jag har fyra förebilder som på olika sätt inspirerat mig: Steve Jobs, Amelia Adamo, Margot Wallström och Zlatan Ibrahimovic. Steve Jobs för sitt visionära arbete och detaljfokus, Amelia Adamo och Margot Wallström för ledarskap, kompetens och affärsmässighet och Zlatan för hans målsättning och fokus på att alltid tänka framåt.
Om man tittar på vilken sorts ledare svenskar tidigare har haft som förebild i karriären – hur skulle den vara vara? Troligen svensk, företagsledare, man och 60+. Men för de unga idag, vem skulle det vara då? En visionär med detaljfokus som Apples grundare Steve Jobs?

Det är i alla fall ingen sådan chef de möter på sin första arbetsplats - inte om man utgår ifrån Kairos Futures senaste rapport, gjord tillsammans med Manpower kring ledarskap som presenterades i februari. Där kan man se att begreppet ”frihet under ansvar” snarare är vad chefer idag förknippar sitt ledarskap med, samt rak kommunikation med höga krav, empati och lyhördhet. Borta är visionären med full kontroll över detaljerna och den platta organisationen.

Men kanske slår pendeln tillbaka - äldre chefer beskriver sig som mindre kontrollerande medan de yngre tycker att de ställer högre krav på sina anställa och har mer fokus på detaljer.
Samtidigt som vi arbetar inom mer styrda organisationer lever vi också i en värld där alla måste vara mer specialiserade. Så för att vara attraktiva på arbetsmarknaden behöver vi odla våra speciella kompetenser, satsa på ledarskap som är lyhört med rak kommunikation och ge frihet under ansvar. Dessutom behärska den nya digitala världen för att bli morgondagens vinnare.

Läs även

Annons