Bjud in giggare och konsulter i värmen

När många medarbetare inte är fast anställda - hur jobbar vi då? Lena Bjurner, vd på Sveriges HR-förening, vill prata inkludering.

Pandemin har ökat farten på digitaliseringen och många organisationer står inför stora utmaningar. Det handlar inte minst om kompetens. Ny och rätt kompetens. 

- I framtiden kommer organisationer att behöva plocka ihop en mosaik av fast anställda, visstidsanställda, vikarier, giggare och konsulter för att få ihop den kompetens man behöver, säger Sveriges HR-förenings vd Lena Bjurner och tillägger att i en sådan organisation krävs ett nytt tänk om inkludering. Vill man att alla dessa människor ska göra bra ifrån sig får det inte kännas som ett A- och ett B-lag där vissa är anställda medarbetare, medan andra är ... någonting annat.

- Det finns organisationer som gör det här jättebra, men tyvärr är det många som inte tänker på det. Vi hör om konsulter som stängs ute från såväl strategitänk som sociala tillställningar. Alla ska såklart inte vara med på alla möten, men när avgränsningen sker enbart på premissen anställd eller inte anställd känns det inte rätt. Nyligen pratade jag med en konsult som inte fått peppande coronapresent på posten när alla andra i teamet fått det. Hon var den enda konsulten och hade varit del av teamet i över ett år. 

- På organisationsnivå handlar det här om strategisk kompetensplanering, men det är lika mycket en fråga om kultur och inkludering. Jag sitter inte på svaren, de ser olika ut på olika ställen, men jag tänker att vi behöver prata om det här. För chefer är det en utmaning framöver att skapa de bästa förutsättningar för alla i teamen, oavsett anställningsform, säger Lena Bjurner.

 

Text: Helene Claesson Jennische 

 

Läs även

Annons