100 vd-dagar med total transparens

Nyhetssajten Breakits vd Camilla Björkman skriver öppenhjärtiga artiklar om sina 100 första dagar som vd på företaget. Responsen har varit enorm.

I dina artiklar tampas du med grundare, lägger ner ledningsgruppen och luftar företagets budget. Varför denna transparens?

- Jag är ny som vd här sedan augusti förra året och jag har så klart haft massor av frågor under resans gång. Artiklarna har varit ett sätt att skriva av mig tankar och funderingar. Sedan är jag ju journalist i botten och jag och nyhetschefen tyckte att det blev bra innehåll på sajten.

Hur ärlig är du då? Om chefandets mödor?

- Säg 95 procent transparens. Det riktigt svåra, personalfrågor, kan jag ju inte skriva om. Men allt annat. Jag slås ofta av hur höga krav man har på chefer och jag kan meddela att det är befriande att få vara öppen med sina funderingar och misstag. Det känns som om ingen kan komma åt en om man är ärlig. Jag hoppas att också mina medarbetare vågar vara transparanta när de ser att jag är det. Jag kan faktiskt inte komma på en enda negativ grej med stor transparens.

Har du fått någon respons på dina artiklar?

- Massor! Säkert 100 mejl och LinkedIn-meddelanden, mest från andra chefer. Många skriver att det är skönt att få läsa om någon i samma situation, utan skryt och försköning. Läser man på LinkedIn låter det ju ibland som om alla är så kloka och kan allt vilket kan vara uttröttande. Jag tror att folk har gillat ärligheten. Att jag har frågor och tvivlar. Många har också kommit med inspel på mina frågeställningar. När jag la ut vår budget och resonerade om den fick jag massor av smarta kommentarer. Jag ändrade faktiskt en del efter läsares förslag.

Det här har kanske till och med gjort dig till en bättre chef?

- Jag har alltid fått dåligt självförtroende av artiklar och böcker om ledarskap, att läsa om chefer som säger sig brinna för att leda andra. Själv har jag nog tänkt att jag inte kan leda andra och att jag inte gillar det där snacket. Men nu gör jag ju plötsligt det! De senaste åren har jag lärt mig mycket om ledarskap och vill lära mig mer. Och jag känner plötsligt att jag ju faktiskt brinner för att få medarbetare att utvecklas!

 

Camillas alla artiklar finns att läsa på Breakit.se!

Text: Helene Claesson Jennische 

 

 

Läs även

Annons