Weronika Duvmo – Chefsdagboken

Weronika Duvmo

Gör: VP på RISE. RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner.
Leder en verksamhet som består av drygt 125 medarbetare, med enheter på åtta orter i Sverige och ett dotterbolag i Norge. Ledningsteamet utgörs av 11 personer.

Erfarenhet: Drygt 15 år av förmånen att inneha utvecklingsdrivande chefsroller, med ständigt fokus på engagerade team.

Dessutom: Myser med nioårig fotbollstokig son och maken så fort tillfälle erbjuds, gärna i en skidbacke eller vid Bråviken på sommaren.

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

Axla ett nytt år

8:00 Jag skriver i vår ledningschatt ”Varmt välkomna åter!”, då jag är glad att ha mitt fantastiska team på plats efter ledighet. Den här tiden är alltid speciell. Det triggar extra att kicka igång ett nytt ÅR! Just i år har jag dock tjuvstartat och nyttjat mellandagar till arbete. Strukturerat och planerat när den annars välfyllda mötesagendan har varit luftig. Nu avnjuts första koppen på hemmakontoret i Älvsjö och jag ser fram emot att fortsätta välkomna kollegor den här andra måndagen januari 2023.

12:45 Lunchdate! Det händer inte ofta hemma, men idag med en studiedagsledig son fick jag nioåringen som sällskap. När han självklart frågar ”hur många har du träffat på jobbet mamma”, fast det han sett är undertecknad och skärmen, är det bara att konstatera att han växer upp med sin tids betraktelser om vad det innebär att ”vara på jobbet”.

 

Tisdag

Reality-check

7:00 Hehehe, 2023 känns extremt likt 2022. Det stavas morgonrush mot kontor och skola. Reality-check!

9:15 Konstruktiva samtal avklarade från bilen. Kram med medarbetare som var på väg in på labbet, vilken glädje i den fysiska närvaron! Nu hybridmöte om en intressant projektstart där RISE leder ett spännande innovationsprojekt med ett internationellt företag inom materialutveckling, med fokus på en snabb omställning till biobaserat. Sådant här vi älskar och kan!

13:00 Wrapen var ingen en gastronomisk upplevelse, men den spontana lunchen med chefskollegan på plats var välkommen! Vi innehar liknande roller och har ansvar för syskonverksamheter, vilket skapar en unik samhörighet i en snarlik vardag. Vi är på många sätt varandras motsatser men det gör också samtalet dynamiskt och kompletterande. Samt att skrattet sällan är långt borta, även när vissa utmaningar har lite väl många lager att skala sig igenom!

17:30 Lämnar kontoret i lätt regn. Avslutade dagen med en liten sprint med korta möten om PFAS-substitution, konferensplanering och ramavtalsformulering – det kallas variation.

"Samtliga möten förtjänar full attention på frågeställningen, då det ofta krävs snabba beslut."

Foto: privat

Onsdag

Teamsrally

9:30 Efter att ha träffat några kollegor vid kaffemaskinen för välbehövligt surr, konstaterar jag att agendan på kontoret erbjuder Teams-rally. Samtliga möten förtjänar full attention på frågeställningen, då det ofta krävs snabba beslut. Vatten, kaffe och fokus -let´s go!

16:05 Avslutade rallyt med ett kundmöte, där vi pitchade forskningsidéer utifrån de behov kunden beskrivit i ett tidigare möte. Teamet var preppade och hade varit så där genialt kreativa som bara dessa experter kan vara. Ett underbart kundmottagande och bekräftelse på att vi matchat deras behov! Ska nu raskt boka in uppföljande möte och då inta rollen att diskutera hur värdefull vår insats blir för deras stärkta konkurrenskraft.

18:30 Work hard, play hard … Nja kanske inte alltid i balans, men idag avslutas dagen med bokreleasefest. Härligt med lite glamour och att få hylla hårt kämpande författarvän!

"Jag är tacksam för att få möta olika kollegor i min vardag, kollegor som är generösa och öppna vilket skapar givande samarbete."

Foto: privat

Torsdag

On the road again

5:45 Äntrar en stillsam centralstation och kliver på tåget mot en av siterna inom verksamheten, placerad i Växjö. Här arbetar vi med innovation inom materialområdet glas, t.ex. inom hållbar cirkularitet där RISE får många näringslivsuppdrag. Idag är först fokus internt, då vi tar emot Arbetsmiljöverket som besöker små och stora företag i Sverige för inspektion. Nu är det vår tur och jag ser fram emot att berätta om hur vi arbetar med vår organisatoriska och sociala arbetsmiljö.

17:00 Nöjd med dagens progress. Samtidigt innebär den här typen av dagar en uppbyggd back-log i de digitala kanalerna och behov från resten av organisationen av insatser. Det blir en skarp prioritering av ärenden i mailen och via Teams. En prioritering som sällan är tillfredställande, men nödvändig för att kunna famna kommande dag med ny energi.

 

Fredag

Tacksam för variation

8:15 Fredag och morgonsol! Jag tar lokalbussen till campus, där RISE har sin verksamhet. Liksom på många andra platser i Sverige, bedriver vi även här en mycket tät och givande samverkan med universitetet. Delar av dagen ska ägnas åt att diskutera just vilka områden vi vill famna inom ramen för ett förnyat samverkansavtal.

12:00 En trevlig lunch med samtal om metadesign, kemikalier och masterutbildningar. Runt bordet sitter forskare, laboratorieingenjörer och samverkansrådgivare. Vi skrattar gott åt inlevelsefulla beskrivningar av kärleken till kemiska reaktioner och åt hur hopplöst omedveten undertecknad är om vilka prominenta kändisar inom glasområdet som finns.

Jag är tacksam för att få möta olika kollegor i min vardag, kollegor som är generösa och öppna vilket skapar givande samarbete. Jag är också tacksam för variationen i min roll, en vecka är aldrig en annan lik och det trivs jag med.

Alexander Löfgren

Alexander är doktor i industriell ekonomi och organisation från KTH samt tjänsteområdeschef på Influence AB. Han är ledare och konsult i utveckling av kollektiv intelligens i offentlig och privat sektor, och författare av boken ”Smart samarbete” (2022).

Foto: privat

Det märks att du gillar din roll, och jag kan tänka mig hur ditt driv smittar av sig till dina medarbetare

Javisst är det härligt med nytt år! Den där känslan av nystart triggar positiv riktning och rörelse efter att vi fått lite vila under ledigheten.

Väldigt spännande sammanhang och samhällsutvecklande projekt du får vara en del av. De verkar ge dig träning i att utforska och navigera i stora frågor och komplext innehåll tillsammans med dina samarbetspartners. Det märks att du gillar din roll, och jag kan tänka mig hur ditt driv smittar av sig till dina medarbetare, kollegor, kunder och uppdragsgivare.

Jag hade gärna varit en ”fluga på väggen” när du hade den där spontana wrap-lunchen med chefskollegan. Det lät som ett kollektivt intelligent samtal med spänst och humor. Då är vi människor som bäst. Det härliga med sådant ”smart prat” är att det inte alltid behöver leda till något konkret resultat, utbytet av synsätt är ofta själva grejen.

Jag slås av hur naturligt hybridsamarbetet är i er verksamhet. Det finns många organisationer som kämpar med detta, men ni verkar ha hittat en bra matchning mellan förväntningar och förutsättningar i samarbetet både socialt och digitalt. Förmodligen har du som chef etablerat en öppen och regelbunden dialog med dina medarbetare om hur ni vill arbeta tillsammans i era olika uppgifter och konstellationer så att ni som individer mår bra och verksamheten fungerar väl. Jag uppfattar dig som en person som bryr sig, det tror jag är vägen till ett uthålligt ledarskap som förtjänar sitt följarskap i organisationen. Fortsätt så.

Bra jobbat Weronika! Efter en sådan intensiv vecka hoppas jag att du fick en skön helg tillsammans med familjen.

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons