Johan Söör – Chefsdagboken

Johan Söör

Gör: koncernchef First Camp, Skandinaviens ledande campingkedja med 59 destinationer i Sverige, Danmark och Norge.

Arbetsleder: Ledningsgrupp om sex personer. Totalt knappt 300 helårsanställda och 1500 säsongsanställda i koncernen.

Bakgrund: Civilekonom, managementkonsult McKinsey, VD för snabbtågsoperatören MTRX.

Intressen: Familjen, skidåkning, löpning, pianospelande.

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

upp i ottan

Dagen börjar som vanligt med att jag går upp med vår bebis kl 05. Efter ett par timmar med honom åker jag ut till Arlanda för att flyga till Århus i Danmark. På mellanlandningen i Köpenhamn hinner jag med att ringa in till vårt stående veckomöte om bokningsläget. Det är ett bra format, på en rapp halvtimme går våra regionchefer och marknadsteamet igenom läget. Jag tar även ett samtal med vår CFO Göran samtidigt som jag kryssar mellan flygplatscaféerna och väljer mellan pasta och soppa till lunch.

I vår koncern ingår Jesperhus Feriepark i Danmark. Jag brukar kalla den för ett danskt Disney; teamet är enormt bra på att skapa fina gästupplevelser och kombinera det med starkt digitalt innehåll. Jesperhus YouTube-kanal är den största i Danmark bland barnfamiljer. Det är på kontoret i Århus som de kreativa idéerna kläcks och det blir en energigivande eftermiddag med teamet där. Nördnerven i mig sprattlar till när jag sitter med en av utvecklarna för att se hur en ny 3D-animering kommer till liv. Spännande!

Efter Århus tar jag hyrbilen till Jesperhus och i bilen blir det en kombination av telefonsamtal och poddar för att tanka inspiration. Söndagsintervjun i P1 och TV-fabriken är ett par favoritpoddar. Väl framme bjuder Jesperhus VD Jesper och hans fru på middag hemma hos sig. Företaget grundades redan på 1960-talet och vi pratar anekdoter från de senaste 60 åren. Jag somnar snabbt i ett av Jesperhus nybyggda ”pirathus”. Vill gärna testa vår egen produkt när jag är ute på resor.

Dagen börjar med en löptur längs gångvägarna på en nedsläckt camping.

Tisdag

Nya ägare

Dagen börjar med en löptur längs gångvägarna på en nedsläckt camping. Därefter har vi möte med borgmästaren och kommundirektören i Mors, den kommun där Jesperhus ligger. Vi är nya som ägare och vi pratar om våra investeringsplaner, rekryteringsläget och kommunens satsning på hummerfiske. Väl tillbaka på Jesperhus gör vi en rundvandring bland pågående byggprojekt på anläggningen. Det ger alltid mycket energi att träffa engagerade kollegor på våra destinationer och se hur vi utvecklar gästupplevelsen. Efter varje besök har jag med mig hem en lista med lärdomar som gör att vi kan fatta bättre beslut på ledningsnivå.

Resten av dagen har vi styrelsemöte i Jesperhus. Jag är styrelseordförande i Jesperhus och försöker uppmuntra till spänstiga diskussioner i styrelsen, vilket inte är svårt att få till i en dansk kontext.

 

Onsdag

Huvudstaden

Kontorsdag i Stockholm för möten bland annat med kommersiell chef Ingela och affärsutvecklare Ulrika om nästa steg för vår medlemsklubb, First Camp Club. På eftermiddagen har vi digitalt ledningsgruppsmöte där vi går igenom den senaste månadens resultatutfall och läget i organisationen. I vartannat ledningsmöte har vi ett mer strategiskt fokus men nu är det resultatgenomgång på agendan. Vi går igenom ett tjugotal nyckeltal på hur föregående månad gick.  ”What gets measured, gets done” är en sliten men ack så sann klyscha.

Foto: Getty Images

Torsdag

Litet bolag – snabb tillväxt

Jag försöker ha minst en dag i veckan med relativt få möten för att ha tid till annat. Betar igenom mejlboxen och skriver ett utkast på VD-ord till vår kvartalsrapport som ska släppas veckan efter.

Vi är ett bolag i snabb tillväxt, som gått från 120 miljoner kr i omsättning 2017 till att nu takta på knappt en miljard kronor. Det är en spännande resa, men vi behöver också vara vaksamma så att hela organisationen hänger med i den snabba tillväxten. Därför mäter vi medarbetarnöjdhet minst en gång i månaden för att se hur organisationen mår. Jag går igenom de senaste resultaten och läser de kommentarer som vi fått in från medarbetare. Som vanligt är det en bra mix av positiva kommentarer och förbättringsförslag.

 

Fredag

bebistid och rekrytering

Efter morgontid med bebis och därefter en halvtimmes avkopplande simning börjar jag arbetsdagen med en avstämning med HR-chef Hanna om bland annat rekryteringsläget inför sommaren. Totalt i koncernen rekryterar vi över 1500 säsongsmedarbetare varje sommar. Vi kallar det världens roligaste sommarjobb, och genom oss får många sin första arbetslivserfarenhet. Det kräver att vi både har en effektiv rekryteringsprocess och ger våra lokala ledare goda förutsättningar. Jag avslutar arbetsveckan med månadens tråkigaste uppgift: kvittoredovisning.

Feedback från experten

Ulrika Sedell

Ulrika Sedell, är författare, vd för Sedell & Friends samt en efterfrågad föreläsare. Med Reuben Sallmander driver hon Podd Mogna. Sedan 20 år erbjuder hon chefshandledning för ledare som leder förändring. 

Ditt engagemang och fokus lyser igenom i dagboken och väcker både inspiration och intresse.

Ditt engagemang och fokus lyser igenom i dagboken och väcker både inspiration och intresse. Återkommande kommentarer om spänstiga samtal, rappa möten och engagerade medarbetare varvat med en löptur, simning och tankande av inspirerande poddar avslöjar en bredd av inspirationskällor.

Som vd har du stor påverkan på hur företagskulturen utvecklas. En dynamisk och framgångsrik företagskultur bygger på att chefer och ledare är genuint intresserade av både verksamhet och medarbetare. Cheferna blir på så sätt föredömen och signalerar viktiga värden till organisationen. Din dagbok vittnar om fokus på såväl medarbetarnas mående som att uppsatta mål uppnås.

Du berättar om hur viktigt det är att lyssna på medarbetarna om hur exempelvis gästupplevelsen utvecklas, vilket resulterar i ett lärande som du tar med dig till ledningsgruppen. Forskning visar att förtroende är grunden för organisationers resultat och basen i fungerande relationer och samarbeten. Att visa tillit till medarbetarnas kompetens och erfarenheter blir därmed centralt och du signalerar att du tar dina medarbetare på allvar och lyssnar på dem. I dagens digitala värld skulle möjligen ett alternativ till detta vara att skilda medarbetare ute i verksamheten vid olika tillfällen får rapportera digitalt direkt till ledningsgruppen.

Avslutningsvis är det fint att i din chefsdagbok få läsa om din tid med familjens bebis. När manliga chefer tar ut föräldraledighet gynnar det kvinnors karriär visar forskningen idag. Att män som är chefer signalerar att de skapar utrymme för att ta hand om barnen är avgörande för mer jämställda strukturer.

Tack Johan, för att jag fick ta del av ditt inspirerande ledarskap, chefskap såväl som självledarskap.

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons