Gustav Berghog – Chefsdagboken

Gustav Berghog

VD på Junglemap

Arbetsleder sex personer.

Bakgrund från ledande positioner inom telekom och fintech. Nu senast VD hos fintechkoncernen Zmarta Group och CCO Telia Danmark.

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

Omvärldsläget påverkar alla

Måndag morgon och jag hoppar på tunnelbanan efter att ha lämnat döttrarna på förskolan. Jag tar en stund att landa mentalt i veckans ”to do’s” och fokus i min roll som vd på e-learningföretaget Junglemap. Genomför sedan veckans interna utbildning inom informationssäkerhet i mobilen. Smidigt och enkelt och tar ingen tid när jag väl är inne på kontoret. Att sedan komma in till kollegornas glada heja-rop startar dagens mötesmaraton bra. Det är en spännande tid för företaget, samtidigt som omvärlden är skakig på flera plan. Omvärldsläget påverkar oss alla och eftermiddagen spenderas i ett extra styrelsemöte för att gå igenom olika framtidsscenarion, och se hur vi bäst hjälper våra kunder i den förändring som sker just nu.

"En sak som vi är säkra på är att efterfrågan kring utbildning inom cybersäkerhet kommer fortsätta vara högt."

Tisdag

Sena möten pga tidsskillnaden

Morgonen börjar med en debrief med vår styrelseordförande angående styrelsemötet på måndagen. Vi pratar både taktik om hur vi stänger 2022 på bästa sätt och mer strategiskt hur vi navigerar 2023 med tanke på det osäkra omvärldsläget. En sak som vi är säkra på är att efterfrågan kring utbildning inom cybersäkerhet kommer fortsätta vara högt. Uppdraget från Junglemap var tydligt när jag tillträdde hösten 2021. Skala verksamheten och affären, ta bolaget ut i världen. 2022 och 2023 är det framför allt BeNeLux och Finland som är på agendan kring nya marknader. Det är väldigt kul att arbeta med e-learning när många företag idag har behov av att lära och lära nytt. Vi har utvecklat en egen metod (NanoLearning) som bygger på repetition, reflektion och testbaserat lärande i ett format som ska minska glömskekurvan. Varje lektion är cirka 2–3 minuter, utportionerade över tid för att alla ska komma ihåg vad de lär sig.

På grund av tidsskillnaden med våra amerikanska kunder blir det sena kvällsmöten idag. Jag har själv ansvar för flera internationella kunder där min uppgift är att utveckla värdet av dessa. Vi har idag kontor i bland annat Sverige, Norge, och Holland, men våra kunder finns i hela världen. Jag tar mötena hemifrån så jag hinner säga god natt till barnen. Med kunden går vi sen igenom nästa års priser, julklapp i form av extra lektioner och vilka planer de har för 2023.


Onsdag

Med siktet högt flyttar vi till våning 25

När man är van att arbeta inne i stan är det en mäktig känsla att komma upp i höjd och se ut över Stockholm. Före årsskiftet ska jag och kollegorna flytta in i dubbelt så stora lokaler på våning 25 i skyskrapan Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad. Jag och kollegan Jonas är uppe och går igenom sista detaljerna inför vår inflytt med byggledare och projektledare. Beslut kring möblering och teknisk utrustning skall tas. Utöver en affär som växer har vi under året satt en helt ny organisation med flera nyckelrekryteringar. Nya kontoret blir en milstolpe, och även om jag ser fram emot lite julledigt är jag väldigt taggad på nästa kapitel med Junglemap efter årsskiftet.

"På vägen hem hämtar jag på förskolan.Jag får ta del av spännande historier från ena dotterns utflykt."

Torsdag

Prissättningsbeslut och galonkläder

Cybersäkerhet är en ständigt aktuell kurs hos oss, men även kurser om onboarding växer. Vi arbetar med ett brett utbud så som informationssäkerhet, integritetsskydd och GDPR, hållbarhet och penningtvätt. Dagen handlar om att granska vår prissättning och se över beslut inför våra priser för tjänsterna 2023. Därefter ett möte med vår partner Atea för att diskutera möjligheter till fler gemensamma affärer 2023.

På vägen hem är det jag som hämtar på förskolan. Jag får ta del av spännande historier från ena dotterns utflykt och min andra har haft en lekfull dag enligt pedagogerna. Skiftet från siffror i Excel och kontoret till galonkläder och interaktion med två små barn är rätt fantastisk ändå.


Fredag

Många hattar på i vd-rollen

En stor del av glädjen i min roll är att jag får vara med och påverka i så olika delar av affären och den resa vi gör. Veckan har följts av att från mer kritiska puckar, till strategiska beslut, spännande kundmöten i Sverige och internationellt, kontors- och inredningsvisioner och prissättning av produkter.

Eftermiddagen ger mig energi när affär och marknad möts. Marknadsplanen 2023 gås igenom med vår marknadschef. Jag ser en enorm potential inom lärande utifrån egna erfarenheter som anställd. Ett stort driv är att utmana och förbättra sättet många ser på utbildning i en väldigt traditionell bransch som sett mer eller mindre likadan ut länge. När jag lämnat kontoret kommer en bild från familjen på hemmaplan. Nu ser jag fram emot fredagsmys med barnen och sen ett avsnitt av White Lotus på HBO när de somnat.

Martin Runefelt

Chefs- och organisationsutvecklare, tidigare HR-chef och vd. Styrelseledamot i Svensk Chefsförening och mentor.

Foto:

Dina samtal och möten med bolagets styrelse och ordförande illustrerar en annan viktig förutsättning för chefer att lyckas.

Tack Gustav för en inspirerande chefsdagbok där du beskriver en stor variation av möten och händelser från din vardag. Det är tydligt att du verkar i en intressant och expansiv bransch.

Jag får intrycket att du är mycket insatt och involverad i både de dagliga lite kortare frågorna och de mer strategiska där expansion och faktorer i omvärlden diskuteras. Att då lägga lite egentid i början av en arbetsdag, det du beskriver som ”landa mentalt i veckans to do´s”, för att få fokus blir extra viktigt. Bland alla framgångsfaktorer för att lyckas som chef är att ta kontroll över sin tid och ge sig själv möjlighet till regelbunden reflektion kanske en av de allra viktigaste. Det kan öka såväl möteseffektiviteten som i vilken utsträckning man upplevs helt närvarande som chef med mötestäta dagar. Dessutom tar du som chef eget ansvar för att hålla över tid.

Dina samtal och möten med bolagets styrelse och ordförande illustrerar en annan viktig förutsättning för chefer att lyckas. Att i sitt chefsuppdrag själv medverka till att skapa tydliga och rimliga förväntningar samt relevanta förutsättningar har visat sig kunna vara avgörande för att uppnå sina mål och hålla en hög energinivå, där man har möjlighet att utvecklas som chef. På så sätt kan du behålla den energi du förmedlar som säkert märks och syns bland dina medarbetare och kundkontakter.

Att din vardag även innehåller lämning på förskolan, läggning av barn och fredagsmys berikar säkert utvecklingen av ditt ledarskap. Kontraster i livet ger ju också möjlighet till reflektion och lärande. Tack för att du delade med och lycka till framåt på din egen chefsresa.

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons