Emil Adén – Chefsdagboken

Emil Adén är Sverigechef på Universum, ett strategi- och analysföretag inom Employer Branding. Följ med honom en vecka på jobbet.

Emmil Adén

Gör: Sverigechef på Universum, ett strategi- och analysföretag inom Employer Branding
Bakgrund: Civilekonom med erfarenhet från både privat- och offentlig sektor, har tidigare jobbat som chef på bland annat Nordea och Trafikverket.

CHEFSDAGBOKEN}

Här ber vi en chef föra dagbok över en arbetsvecka. Personen skriver om motgångar och glädjeämnen öppet eller anonymt. Chefen får sedan feedback av en ledarskapskonsult på saker att förändra, reflektera kring eller vara extra nöjd med.

Måndag

Plats på listan

Veckan börjar med morgonmöte tillsammans med mitt team som består av sex smarta och roliga kollegor. Vi diskuterar högt och lågt. Den viktigaste punkten; lanseringen av vår stora studentundersökning – rankingen över de mest attraktiva arbetsplatserna i Sverige. Det är en undersökning som vi har gjort sedan 1988, och den ger alltid spännande resultat och brukar få stor uppmärksamhet. För många företag är det viktigt att ta plats, eller att behålla sin plats, på listan. Livligast diskussion uppstår när vi pratar om vårt stora lanseringsevent och alla planer vi har för att sprida både kunskap, glädje och lite gala!

Dagen fortsätter med individuella samtal. En del blir ”walk-and-talk” på min favoritrunda som man går på 25 minuter, vilket är perfekt då varje samtal är 30 minuter. Andra samtal blir på teams och några i vår lounge på kontoret. Det viktiga är att mina medarbetare får den bästa starten på veckan, på det sätt som passar dem bäst. Dagen avslutas med ett möte kring PR och fortsatt planering av släppet av studentundersökningen.

 

Tisdag

Fika och föreberedelse inför lönesantal

Semmeldagen! Det firas ordentligt med semlor åt alla. Svenska traditioner är extra roliga att fira när vi är så många olika nationaliteter! Älskar att jobba på en plats där många olika språk talas och där vi arbetar mot en global marknad.

Sitter också med förberedelser inför lönesamtalen. Mycket ska tas i beaktande men det jag håller hårt på är att se på den totala ersättningen och inte bara påslaget. En medarbetare med hög lön (i förhållande till sina kollegor) behöver göra en större insats för att få samma påslag som en med lägre lön. Jag har länge varit skeptisk till att vi är så upphängda på att räkna i procent och inte tala om höjningar i kronor. Detta bidrar till att de som har en lägre lön aldrig kommer i fatt och klyftorna ökar.

Avslutar dagen med ledningsgruppsmöte för Magnet Awards, är så glad över att vara en del av denna häftiga tävling som prisar de bästa inom employer branding 2023. Vi på Universum driver tävlingen tillsammans med några av våra största konkurrenter, vilket kan verka lite konstigt – men vi menar att det är de företag som verkligen satsar på kulturbyggande är de som lyckas bäst, och att tillsammans främja det är viktigare än att plocka kunder.

Det är så häftigt med över 23 000 respondenter och att få se deras tankar kring trygg anställning, flexibelt arbete, hållbarhet och mångfald.

Onsdag

Coachande förhållningssätt

Följer med en av mina rådgivare på kundmöte. Att få träffa så många olika företag inom olika sektorer och kunna vara en sparringpartner kring deras utmaningar älskar jag! Det bästa är när man utifrån empiri och data kan få den man möter att antingen ändra uppfattning eller få upp ögonen för något nytt som inte tänkts tidigare.

Det som ofta slår mig är att många tenderar att bli lamslagna när de stöter på ett hinder. En av mina favoritfrågor är därför ”Om hindret inte funnits, vad hade du gjort då? Vad hade du känt och vad hade du åstadkommit?”. Väl där kan vi börja bena i hur man når dit och därmed kanske hitta en lösning på hur man kan runda hindret. Jag försöker att alltid ha ett coachande förhållningssätt, både när jag möter kunder och medarbetare.

På eftermiddagen lyssnar jag igenom mitt avsnitt av Attrahera och Rekrytera-podden, en employer branding-podd med Emil Stighäll. Det känns alltid lika jobbigt att höra sig själv, men jag lyssnar igenom ändå för att kolla att jag inte sagt något konstigt när jag blivit exalterad. Vet att jag har en tendens att bli det när jag pratar om ämnen jag brinner för! Den här gången gick det bra, det blev ett kul och bra samtal.

 

Torsdag

Mångfald

Dagen går i eventens tecken där agendan för Universum Awards ska sättas tillsammans med vårt marknadsteam.

Tittar också på datan från studenterna 2024. Det är så häftigt med över 23 000 respondenter och att få se deras tankar kring trygg anställning, flexibelt arbete, hållbarhet, mångfald och inte minst ersättning. Det är nedslående att vi fortfarande, år 2024, genomgående ser att tjejer har lägre förväntan på ingångslön än killar. Varför har vi inte kommit längre?

Jag tar jag helg genom att ge en fysisk high five till en kollega på vår data collection unit för hans hårda arbete med den svenska datan.

Fredag

Jobbhögar och reflektioner

Inför helgen passar jag alltid på att prata med eller skriva på teams med medarbetarna. Hur har veckan som helhet varit, vad har vi för spännande på gång? Något jag kan bidra med? Den här fredagen är ganska lugn så jag passar på att komma i kapp med all administration, allt sådant som bara staplats på hög.

Avslutar veckan med att reflektera lite över dagarna som passerat och sen tar jag helg genom att ge en fysisk high five till en kollega på vår data collection unit för hans hårda arbete med den svenska datan!

KATINKA KUBENKA

Ledarskapskonsult med 20 års erfarenhet från både privat och offentlig sektor. Hon driver i dag konsultbolaget Insight Consulting som är samarbetspartner till Svensk Chefsförening.

Att förstå värdet av det oavsett om det är en semla man äter, eller en promenad man tar, gör skillnad.

Wow! Vilket viktigt och roligt uppdrag du har Emil, tack för att du öppnar upp och bjuder in till en av dina arbetsveckor.

Många känner nog till Universum men min känsla efter att ha läst din dagbok är att fler borde ta del av det fina arbete ni gör.

När bristkompetenserna blir fler så hårdnar konkurrensen om arbetskraften och arbetsgivare behöver stärka sitt varumärke. För att lyckas med det satsar fler på att aktivt arbeta med employer branding och där fyller ni en viktig funktion, genom att underlätta och få dem att sträva mot att bli de bästa arbetsgivarna.

Att ha ett så självgående team som du har möjliggör för dig som ledare att få mer tid över till de strategiska frågorna, men även till så viktiga delar som att bygga relation och vara närvarande för att på det sättet skapa psykologisk trygghet. Att leva som man lär verkar vara något som du tagit fasta på då du bygger kultur genom att inkludera, tänka och agera tillsammans. Att förstå värdet av det oavsett om det är en semla man äter, eller en promenad man tar, gör skillnad.

Det är lätt att säga att utmaningar och hinder är en väg till nya möjligheter. För att nå dit krävs också ett gott ledarskap där man tillsammans kan visualisera att en nedgång också har sina ljusa sidor. Med det arbetsklimat du är med och skapar möjliggör du sådant och dina framåtriktade frågor blir ett stöd på vägen. Låter som om du är på rätt plats Emil, fortsätt ta dig tid att reflektera och fortsätt tillsammans med dina fantastiska medarbetare säkerställa att era kunder når framgång.

Skriv dagbok
Vill du skriva dagbok i Chefstidningen och få feedback av en ledarskapskonsult? Hör av dig till oss!
redaktionen@chefstidningen.se

Läs även

Annons